Rauwe stoofperen kun je enkele weken op een koele, donkere plek bewaren. Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Duw het vocht uit de stoofpeertjes niet, want dat vocht zorgt voor de rijke smaak.Verdeel de peren en het vocht in porties en gebruik afsluitbare diepvrieszakken of geschikte bakjes. Vergeet niet om de datum te noteren, zo weet je hoelang ze in de vriezer liggen.
Hoe lang kun je stoofperen bewaren? Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen.
Gebruik de Dry Pack-methode
Bij de droogpakmethode behandel je gesneden peren om bruin worden te voorkomen en leg je de peren op een met bakpapier beklede bakplaat. Schuif de plaat in de vriezer tot de peren bevroren zijn. Doe ze in diepvrieszakken en verwijder zoveel mogelijk lucht.
Zacht fruit kun je meestal rauw invriezen. Bij hard fruit zoals appels en peren kan dit ook, maar dan verkleuren ze. Daarom is het beter om ze eerst te koken of er een jam of moes van te maken.
Kook de peren in vruchtensap of water gedurende 2 minuten. Laat afkoelen. Doe de peren in een pint en vul aan met het sap of water.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Doe de peren in diepvriesbestendige bakjes.
Laat een halve inch ruimte over voor pint containers en een inch ruimte voor quart-sized containers. Zet de containers met peren en siroop in uw vriezer en gebruik ze binnen acht tot tien maanden .
Onrijpe Conference peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren, dan blijven ze langer houdbaar en lekker sappig! Peren smaken wel het beste als ze op kamertemperatuur zijn, dus haal ze voor gebruik uit de koelkast en laat ze even op temperatuur komen.
Gebruik overrijpe peren in plaats van geprakte banaan in smoothies en veganistische pannenkoeken. Vries ze in voor een romigere textuur in smoothies. Gebruik ze ook bij het bakken. Geprakte rijpe peren kunnen worden toegevoegd aan muffins en snelbrood.
bewaartipJe kunt de stoofpeertjes 1 dag van tevoren maken.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
Een rauwe stoofpeer is helemaal niet lekker. Hij is rauw erg hard en smaakt een beetje bitter. Stoofperen moet je daarom eerst 2 tot 3 uur stoven. Dan wordt het harde peertje heerlijk zacht en rood.
Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel. Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar.
Toch kan je thuis ook prima stoofvlees invriezen als je het op de juiste manier aanpakt. Een aantal zaken om rekening mee te houden zijn: Zet de vriezer goed koud (-20 bijvoorbeeld) of gebruik de invriesstand van de vriezer. Let op dat je deze invriesstand vaak al 24 uur van tevoren moet aanzetten.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Dus bewaar ze altijd koel. In de vriezer kun je stoofpeertjes 3 tot 4 maanden bewaren. Tip: plak er een sticker op met de datum tot wanneer de peren goed zijn.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Je bewaart ze na het plukken in een fruitmand en eet ze zonder enige bereiding van zodra ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen blijven hard en zijn rauw niet lekker. Pas vanaf wanneer ze gekookt of gestoofd zijn, kan je de stoofperen eten bij warme gerechten of verwerken in desserts.
Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast: zoals appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen) en aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen).
Vers geperst perensap blijft slechts een tot twee dagen goed in de koelkast voordat het begint te gisten. Om dit tegen te gaan kun je het sap ook invriezen. Doe het sap in bijvoorbeeld diepvrieszakjes of in plastic doosjes. Hou er wel rekening mee dat het sap gaat uitzetten als het bevriest.
Peren oogst bewaren
Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar. Wil je de peren weer ontdooien, doe dat dan door ze uit de vriezer te halen en ze rustig op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt de stoofperen vervolgens in het kookvocht in een pannetje of de magnetron opwarmen.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.