Zeesla. Dit groene wier lijkt erg op kropsla en heeft een spinazie-achtige notensmaak. Je kunt het ongekookt eten in salades, maar ook gebruiken als 'wrap' en zelfs in de plaats van nori bij sushi. Zeesla spoelt regelmatig aan op het strand, ook bij ons aan de kust, en kun je zo meenemen.
Gekweekte zeesla wordt geteeld volgens strenge voedselveiligheidsvoorschriften en is veilig om te eten. Wilde zeesla wordt echter niet getest, dus het verzamelen ervan moet met zorg gebeuren.
Het Voedingscentrum raadt aan terughoudend te zijn met vaak (gedroogd) zeewier als vleesvervanger of groente te eten. Zeewieren kunnen namelijk sterk variëren in de hoeveelheid zware metalen, jodium, ijzer, vitamine B1 en zout en het is niet altijd duidelijk hoeveel er daarvan inzit.
Een aantal zeewieren kunnen daarom goed als vegetarische keuze dienen, bijvoorbeeld zeesla, kelp, wakame en nori. Zeewier kun je op dezelfde manier gebruiken als groente en bevatten vezels en vitamine C, daarom zijn ze ook goed te gebruiken als groenten in een maaltijd.
Waarom zeesla gebruiken? Zeesla bevat relatief veel eiwit, ijzer, calcium, mangaan, kalium, kiezelzuur en de vitaminen A, B en C. Het wordt ook gebruikt als kruidenremedie.
Smaak: Zeesla heeft een frisse en sterke smaak die lijkt op die van zuring, maar heeft ook wel iets spinazie-achtigs. Gebruik: Eet zeesla vers met citroensap of in een groene salade.Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades.
Zeesla wordt soms gegeten als 'Green laver', maar 'Purple laver' (Porphyra umbilicalis) heeft de voorkeur. Beide worden gebruikt om laverbrood te maken - een Welshe specialiteit - en worden ook gebruikt als aanvulling op rijst in de Japanse en Koreaanse keuken .
En je hebt niet veel nodig om optimaal resultaat te halen bij het eten van zeewier: 5-7 gram gedroogd wier per dag (50-70g vers) is al voldoende.
Is het eten van wilde zeewier veilig? Er zijn geen bekende giftige of toxische zeewieren, maar sommige zijn absoluut lekkerder om te eten dan andere. Het verzamelen van zeewier is veilig, zolang u ervoor zorgt dat de waterkwaliteit waar u het oogst schoon is .
Zeewier heeft een relatief hoog gehalte aan onverzadigde en essentiële vetzuren (DHA en EPA). Vooral EPA is een goede reden om regelmatig zeewier te eten. EPA- vetzuren gaan cardiovasculaire aandoeningen tegen en verminderen het risico op na-effecten van een bloedstolsel.
Zeewier voor een gezonde darmflora
Zeewier bevat hoge concentraties mineralen, vitamines, proteïne en essentiële aminozuren. Door het hoge vezelgehalte zijn ze een goede voedingsbron voor je darmen. Deze vezels zijn weer onderverdeeld in fermenteerbare vezels en niet-fermenteerbare voedingsvezels.
Van nature hoge niveaus van jodium in bruin zeewier betekenen dat mensen ziek kunnen worden als ze een grote hoeveelheid van dit type zeewier consumeren . Vanwege de potentie om ziekte te veroorzaken adviseert FSANZ zwangere en zogende vrouwen; en kinderen, om niet meer dan één portie bruin zeewier per week te eten.
Je koopt het gedroogd, maar moet het een twintigtal minuten laten weken in water.Kook het daarna nog een half uurtje en voeg het toe aan salades, stoofgerechten of soep. Deze soort alge is perfect in een salade of in je Miso-soep. Wakame heeft een subtiel zoete smaak die je gerecht wat extra punch geeft.
Zeesla: omschrijving
Zoals de naam al zegt groeit het in de zee. En het is dus een wier, geen plant. Ulva is Latijn voor 'moeras plant', wat verwijst naar dit nederige, felgroene zeewier. De zeer dunne, brede, platte bladeren zijn teer, golvend en transparant.
Er is geen kwaad in om zeewier gewoon vers en rauw te eten. De zoutheid van de zee gemengd met de minerale smaak zorgen voor een geweldige salade. Hank raadt aan om het te versnipperen en er alleen rijstwijnazijn en sesamolie aan toe te voegen. Voor zeesla, een dunnere variant van zeewier, kun je vrijwel elke smaak toevoegen die je wilt.
De bladeren en stengels zijn eetbaar, ze kunnen gebruikt worden in salades maar ook gekookt, zoals spinazie. Zeesla is een groenwier en leeft in zout water. Vooral aan de kust, net onder de vloedlijn, gedijt het goed. Verder leven deze wieren graag in voedselrijk water met hoge concentraties van fosfaat en nitraat.
Je kunt het ongekookt eten in salades, maar ook gebruiken als 'wrap' en zelfs in de plaats van nori bij sushi. Zeesla spoelt regelmatig aan op het strand, ook bij ons aan de kust, en kun je zo meenemen. Let wel op, het wier gaat snel rotten als het eenmaal uit het water komt.
De meeste soorten zeewier hoeven niet gekookt te worden voordat ze gegeten worden, maar kunnen geserveerd worden in salades, soepen, ovenschotels etc. Kook alaria minstens 20 minuten in soepen of met granen . Voeg rauwe arame toe aan salades na het weken. Het kan ook toegevoegd worden aan soepen of gebakken of gestoofd worden met andere groenten.
Wassen - Zeewier moet bij de oogst worden gespoeld met gefilterd zeewater om vuil en zeeleven te verwijderen die tot productverslechtering kunnen leiden .
Het hoeft niet gekookt te worden. Je kunt het als snack eten als het gedroogd is. Bak of kook het in vijf minuten gaar als toevoeging aan broodjes, omeletten, sauzen, jus en krokante chips. Gebruik rauw, geroosterd, gedroogd, gerookt, gebakken of gefrituurd.
Regelmatige inname van jodiumrijke zeewieren zoals kelp (Laminaria/Ascophyllum/fucoids) kan echter leiden tot blootstelling aan een teveel aan jodium met mogelijke schadelijke effecten op de schildklierfunctie, met name bij mensen met een reeds bestaande schildklieraandoening, zwangere vrouwen en pasgeborenen [37, 38].
Zeewier bevat geen B12
Deze B12 is niet bruikbaar voor de mens. Zeewieren zijn wel om andere redenen een goede keuze voor vegetariërs. Als ze niet vervuild zijn, zijn ze een duurzame bron van eiwit en mineralen.
Spoel de bladeren goed af en droog ze snel op grasmatten, katoenen lakens of kranten. Eet het vers met citroensap of in een groene salade. Rooster het in de oven op 95º en verkruimel het als smaakmaker in granen, soepen, salades.
Ulva lactuca, ook bekend onder de Nederlandse naam zeesla, is een eetbare groene alg uit de divisie Chlorophyta.
Zodra u de zeesla thuis hebt, wast u deze een paar keer goed met vers water om zand en kleine beestjes uit de bladeren te verwijderen.