Over het algemeen geldt dat witte wijn het best jong gedronken kan worden. Een witte wijn kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar sommige witte wijnen kunnen langer bewaard worden en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Dit geldt met name voor wijnen met een hoger zuurgehalte, zoals Riesling.
De meeste witte wijnen worden aanbevolen om binnen 1 tot 3 jaar te drinken, maar rijkere witte wijnen, met houtrijping, kunnen zeker tot 5 jaar bewaard worden. Rosé: Rosé wijnen zijn meestal het best wanneer ze jong en fris zijn, ze kunnen dan ook het best binnen 1 tot 2 jaar na de oogst worden gedronken.
Over het algemeen kun je duurdere wijnen langer bewaren omdat ze meer concentratie hebben, maar dat verschilt per wijn natuurlijk. Je kunt: Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren.
Over het algemeen kun je een witte wijn met een schroefdop maximaal 2-3 jaar ongeopend bewaren, afhankelijk van het type wijn en de omstandigheden waar je ze in bewaart. Het beste voor je wijnen is om de omstandigheden waar ze in liggen, optimaal in te stellen.
Ongeopende schroefdopwijn
Rode wijn: De houdbaarheid van een ongeopende rode wijn met schroefdop is ongeveer 2-3 jaar . Witte wijn: De houdbaarheid van een ongeopende witte wijn met schroefdop is ongeveer 1-3 jaar.
Witte wijnen met houtrijping, dessertwijnen en wijnen met hoge zuren, zijn over het algemeen langer houdbaar.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren.Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
Tannines: Bij rode wijnen kunnen tannines helpen bepalen of de wijn nog goed is. Voelen ze ruw en onaangenaam, dan kan de wijn te oud zijn. Afdronk: Een goede wijn heeft een aangename, langdurige afdronk. Een korte, onaangename afdronk kan een indicatie zijn dat de wijn niet meer op zijn best is.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
Je ruikt het, proeft het en je ziet het aan de bruin-oranje kleur van de wijn. Oxidatie wordt veroorzaakt door het vervoer van de wijn of problemen met de sluiting van de fles (de kurk). Hoe dan ook, wijn die naar azijn smaakt is niet goed meer.
Hoewel sommige wijnen ontworpen zijn om binnen een jaar gedronken te worden, en andere geproduceerd worden om tien jaar of langer bewaard te worden, is het goede nieuws dat de meeste wijnen van vandaag de dag het lekkerst zijn als ze binnen een paar jaar na de lancering worden gedronken . U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de investering in een ultramoderne wijnkelder.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar.
Witte wijnen die niet zo goed rijpen zijn onder andere Pinot Grigio, de overgrote meerderheid van de Roséwijn, Chardonnay en Sauvignon Blanc. Zoals de meeste wijnen op de markt, zijn deze wijnen meestal ontworpen om binnen een paar jaar na de oogst van de druiven te worden geconsumeerd, en de smaken en aroma's zullen niet verbeteren met de leeftijd.
Azijn heeft geen houdbaarheidsdatum, omdat het bijna onbeperkt houdbaar is.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker. Nu u antwoord heeft op de vraag: wanneer is wijn over de datum, kunt u rekening houden met u volgende geopende fles.
Een ongeopende wijn kun je lang bewaren, zolang hij op de juiste plek ligt. Gemiddeld kun je een dichte wijnfles 3-4 jaar bewaren, maar er zijn ook wijnen die je wel 10 jaar kunt bewaren.
Over het algemeen geldt dat witte wijn het best jong gedronken kan worden. Een witte wijn kan gemiddeld zo'n 2 tot 3 jaar bewaard worden, maar sommige witte wijnen kunnen langer bewaard worden en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Dit geldt met name voor wijnen met een hoger zuurgehalte, zoals Riesling.
De fruitsmaken verdwijnen en maken uiteindelijk plaats voor geoxideerde aroma's als noten, karamel of koffie. Dat klinkt misschien lekker, maar de wijn is dan niet meer in balans. Hij mist frisheid en wordt onaangenaam. Je proeft vooral de zuren van de wijn en eventuele tannine ervaar je als stroever.
Heeft je witte wijn een schroefdop, dan kun je deze wijn staand bewaren. Liggend kan ook, maar je hoeft er in ieder geval geen rekening mee te houden dat de kurk kan uitdrogen bij verkeerd bewaren.
De houdbaarheid van rosé wijn
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Hoe lang zijn witte wijnen ongeopend houdbaar? Witte wijnen blijven ongeopend 1-2 jaar langer houdbaar dan de aanbevolen drinkperiode . Dit is korter dan rode wijn vanwege het lagere gehalte aan natuurlijke conserveermiddelen. Koel uw witte wijn pas 1-2 dagen voor het openen – bewaar tot die tijd op dezelfde manier als rode wijn.
Kan Chardonnay goed verouderen? Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van de stijl en kwaliteit van de wijn . Top Chardonnays uit Californië en Frankrijk die in fijn eikenhout zijn gerijpt, kunnen meerdere jaren in de kelder worden bewaard, hoewel de meeste Amerikaanse witte wijnen binnen 1-2 jaar na hun release worden geconsumeerd.
Normaal gesproken kunt u een geopende wijnfles 3 tot 5 dagen bewaren, maar met behulp van een vacuüm dop kunt u deze tot wel 15 dagen in de koelkast bewaren. Als u merkt dat uw wijn te lang heeft gestaan na opening, kunt u overwegen om de wijn te beluchten.