“Water uit de douche is gewoon kraanwater en dat is net zo gezond als water uit de kraan”, valt het Voedingscentrum met de deur in huis. “Is de douche een tijdje niet gebruikt, dan is het – net als bij kranen – wel slim om de leiding even door te laten lopen in verband met stilstaand water.”
In het Verenigd Koninkrijk is de kwaliteit van kraanwater beter dan flessenwater. Een andere gunstige factor is dat tijdens het kookproces het water het kookpunt overschrijdt en alle microben doodt. Daarom kan kraanwater in de badkamer veilig worden gebruikt voor koken en voedselbereiding .
Standaard is het antwoord ja, dus technisch gezien is het water in de spoelbak van het toilet drinkbaar. Sommige nieuwere systemen onderzoeken het opslaan van water uit de wasmachine en douche voor dit doel, maar dat is nauwelijks ergens geïmplementeerd.
Je kunt dus zonder problemen overgebleven water in je waterkoker verwarmen. Wel is het de vraag of het niet lekkerder is om vers water te gebruiken - maar dat is een andere discussie.
Een pan op het fornuis aan de kook brengen
Wanneer ik zonder waterkoker zit, is dit de techniek waar ik op terugval: De methode: Vul een pan met water en verwarm het op het fornuis tot het kookt . Gebruik een keukenthermometer om te controleren of het de ideale temperatuur heeft bereikt (tussen 194°F en 208°F).
Deze waterkoker is voorzien van een droogkookbeveiliging. Deze beveiliging schakelt de waterkoker automatisch uit als het apparaat per ongeluk wordt ingeschakeld als er geen of onvoldoende water in zit.
Verrassend genoeg is het antwoord nee . Er zijn twee hoofdredenen waarom je het kookproces met koud water moet beginnen en dit geldt niet alleen voor thee, maar voor elk type voedsel of drank dat je maakt waarvoor kokend water nodig is.
De enige manier waarop de samenstelling van gekookt water verandert, is dat exact dezelfde opgeloste stoffen (mineralen) nu in een kleiner volume zitten, maar dit gebeurt ook al na één maal koken. Iedereen kan dus met een gerust hart een kopje thee zetten met water dat al één of meerdere keren heeft gekookt.”
In de meeste elektrische waterkokers mag u geen andere vloeistoffen dan water verwarmen, omdat deze speciaal zijn ontworpen om alleen water te verwarmen en te koken .
Ook al geven de meeste Duitsers de voorkeur aan flessenwater en serveren restaurants traditioneel geen kraanwater, er is eigenlijk geen enkel risico om rechtstreeks uit de kraan te drinken . Er zijn strikte regels om ervoor te zorgen dat kraanwater in Duitsland uit veilige bronnen komt en op de juiste manier wordt behandeld om drinkbaar te zijn.
Het water in de tank boven de toiletbril is hetzelfde water dat uit je gootsteen en douche komt. Gewoon kraanwater.
De kraanwatertoevoer komt de keuken binnen via een indirect systeem vanaf de stopkraan buiten of onder de gootsteen. De gootsteen in de keuken komt rechtstreeks uit het water, maar het water in de badkamer wordt opgeslagen . In een direct systeem wordt vers leidingwater rechtstreeks naar elke kraan in huis gestuurd.
ð¦ En het handige aan de waterkoker is: mochten er in die tijd bacteriën in het water terechtgekomen zijn, dan gaan die dood wanneer je het water kookt. ð« Over het algemeen geldt dus: heb je nog water in je waterkoker staan?Dan kun je dat veilig hergebruiken als je de waterkoker regelmatig gebruikt.
Door het water te koken, doodt u micro-organismen zoals bacteriën, virussen of protozoa die ziekten kunnen veroorzaken. Door het water te koken, wordt het kraanwater microbiologisch veilig . Hoe lang moet ik het water koken? Breng kraanwater aan de kook, laat het een minuut koken en laat het afkoelen voordat u het gebruikt.
Het water in onbezette hotelkamers kan dagen tot maandenlang stilstaan in leidingen, waardoor hotelleidingen een broedplaats worden voor bacteriën en andere schadelijke micro-organismen. Bovendien hebben oudere gebouwen die door hotels worden gebruikt meestal loden leidingen in hun badkamers, waardoor de watervoorziening gevaarlijk en onveilig is om te drinken .
Kokend water is nefast voor de theebladeren en het tast de aroma's aan. Laat het gekookte water dus altijd 3 à 5 minuten afkoelen voor je het op de thee giet of meet de watertemperatuur met een thermometer voor je de theeblaadjes erin laat infuseren.
Wanneer water het kookpunt bereikt, is de dreiging van watergedragen pathogenen geëlimineerd . De CDC raadt aan om het water als voorzorgsmaatregel een minuut te koken. Omdat de meeste elektrische waterkokers uitschakelen wanneer het water het kookpunt bereikt, kunt u de schakelaar ingedrukt houden, maar wees voorzichtig dat er geen water uit de waterkoker morst.
En of we de vloeistof nu één, twee of honderd keer koken, de observatie is hetzelfde, voegt Didier Perret toe. "Water, net als alle andere moleculen om ons heen, kan niet tellen. Het heeft altijd dezelfde samenstelling, ongeacht de temperatuur waaraan het wordt blootgesteld." Je riskeert dus niets als je water drinkt dat meerdere keren is gekookt .
Kokend water duurt eeuwig, dus besluit je het te versnellen door de pot te vullen met gloeiend heet kraanwater in plaats van koud water. DOE HET NIET! Waarom? Nou, omdat je hete water uit de kraan verontreinigingen kan bevatten .
Waarom kan ik geen heet water uit de kraan gebruiken om te drinken, koken of babyvoeding te maken? Antwoord: Warm water lost lood sneller op dan koud water en bevat daarom waarschijnlijk meer lood. Gebruik nooit water uit de warmwaterkraan om te drinken, koken of babyvoeding te maken.
Het toegevoegde koude water absorbeert alle resterende warmte, waardoor het temperatuurverschil tussen de waterkoker en de omgeving kleiner wordt en de snelheid waarmee de resterende warmte-energie verloren gaat, afneemt (als ik me goed herinner, is de snelheid evenredig met het verschil tussen de vierde macht van de absolute temperatuur van de waterkoker en ...
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Het is echter gevaarlijk, omdat het verwarmen van een lege waterkoker deze kan beschadigen of breken , en het toevoegen van koud water aan een hete waterkoker deze kan vervormen. En hoewel je de restjes kunt verwarmen van wat er overblijft, of zelfs een lege waterkoker kunt verwarmen, heb je geen controle over wanneer deze uiteindelijk kapotgaat.
Action - luxe waterkoker
Enorm handig als je juist fan bent van losse thee. De waterkoker is bovendien draadloos en heeft een slimme warmhoudfunctie, waardoor je 'm gewoon op tafel kunt zetten bij de bank en lekker kunt blijven bijschenken, ideaal.