Ook kan bepaald voedsel waarvoor u gevoelig bent, zoals zoals komkommers, paprika's of tomaten, brandend maagzuur veroorzaken.
Tomaten, en voedingsmiddelen die van tomaten zijn gemaakt zoals tomatensaus, tomatenpuree, salsa en ketchup, bevatten veel zuur.Dat zuur kan brandend maagzuur en reflux verergeren als u GERD hebt . U kunt versies met een lager zuurgehalte van sommige tomatenproducten kopen. Het toevoegen van een beetje baking soda kan ook de zuurgraad in tomatengerechten verlagen.
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces.
Een verslapping van de sluitspier bij ouderdom kan ook een oorzaak zijn. Daarnaast worden roken, alcohol, koolzuurhoudende drank en voeding (zoals scherpe kruiden, citrusvruchten, ui en vet voedsel) in verband gebracht met brandend maagzuur.
Groenten vormen meestal een erg geschikte optie voor wie reflux wil bestrijden. Zij bevatten weinig vet en suikers en helpen zo maagzuur verminderen. Andijvie, rucola, witloof, groene bonen, broccoli, asperges, bloemkool, bladgroenten en komkommer kan je probleemloos op het menu zetten.
Vermijd grote, zware maaltijden en erg vet eten. Neem liever kleine maaltijden verspreid over de dag. U krijgt eerder last van brandend maagzuur als uw maag erg vol zit en een vette maaltijd blijft veel langer in uw maag. Het maagsap stroomt dan eerder in de slokdarm terug.
Zoals hierboven beschreven kan voeding een trigger zijn voor brandend maagzuur. Van de volgende etenswaren is bekend dat zij brandend maagzuur kunnen stimuleren of verergeren: pittige kruiden, koolzuurhoudende dranken, vruchtensap, alcohol, pepermunt zijn enkele van deze etenswaren.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Bijvoorbeeld gefrituurd of vet voedsel, vet vlees en volle melkproducten. Ook koolzuurhoudende dranken, koffie, alcoholische dranken en gekruid eten kunnen brandend maagzuur veroorzaken. Sommige mensen hebben in perioden van stress meer last van brandend maagzuur.
Sommige mensen kunnen anafylactische reacties krijgen wanneer zij na het eten van tomaten gaan sporten. Deze reactie komt ook wel bij andere voedingsmiddelen en heet inspanning-geinduceerde anafylaxie. Tomaten kunnen ook na contact met de huid galbulten veroorzaken. Dit worden contact-urticaria genoemd.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
vermijd erg vet eten. Een vette maaltijd blijft langer in uw maag, waardoor het maagsap eerder in de slokdarm terugstroomt. Kies bij voorkeur magere producten, zoals mager vlees en magere vleeswaren, magere of halfvolle melkproducten, 20+/30+ kaas en halvarine.
Tomaten zitten boordevol belangrijke voedingsstoffen, maar zijn ook vrij zuur. Eet je tomaten op een lege maag, dan kan dit je maag irriteren en voor brandend maagzuur zorgen. Bewaar de tomaten daarom liever voor een lekker gerecht later op de dag, of eet er iets anders bij.
Andere producten, zoals perziken en tomaten, worden beschouwd als "hoog zuur" en hoeven alleen in een waterbadcanner te worden verwerkt. Tomaten worden beschouwd als hoog zuur zolang de pH lager is dan 4,6 .
U bent misschien ook iemand die last heeft van indigestie of boeren bij het eten van paprika's. Dit is vaak het gevolg van het eten van groene of onrijpe paprika's . Probeer in plaats daarvan oranje of rode paprika's en kijk of uw symptomen verbeteren. Kijk bij het winkelen voor paprika's naar paprika's met een dikke, glanzende schil en groene stelen.
Daarnaast kunnen bepaalde gedragingen brandend maagzuur opwekken, aanjagen of juist verminderen. Voeding en leefstijl die met brandende oprispingen in verband worden gebracht zijn: Gefrituurd en vet voedsel. Citrusvruchten zoals grapefruits, mandarijnen en sinaasappels.
Pantoprazol en omeprazol zijn beide geschikt voor de behandeling van klachten zoals brandend en opkomend maagzuur. Wanneer NSAID-gebruik hier de boosdoener van is, kun je het beste kiezen voor behandeling met omeprazol. Tenzij je clopidogrel gebruikt, dan gaat de voorkeur uit naar pantoprazol.
Bij brandend maagzuur kan het helpen om een product voor maagzuur te gebruiken, zoals een maagzuurremmer. Als je last hebt van maagpijn, kan je paracetamol nemen. Gebruik medicijnen niet vaker en langer dan nodig en lees voor gebruik de bijsluiter.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen.
Refluxziekte betekent eigenlijk 'overmatig zuurbranden'. Dit is een aandoening die vaak voorkomt. Bij deze ziekte is er sprake van overmatige terugvloed van maagzuur naar de slokdarm. Dit kan een branderig gevoel en pijn veroorzaken.
Gebruik geen koolzuurhoudende dranken en niet te veel kauwgom. Hierbij komt er extra lucht in de maag, waardoor de maag sneller gevuld is. Dit heeft drukverhoging tot gevolg. Let op met (cafeïnevrije) koffie, cacao, chocola, cola, vruchtensap en alcoholische dranken, pepermunt, ui, knoflook en scherpe kruiden.
Tevens kan Rennie 680 mg/80 mg worden gebruikt bij de directe behandeling van klachten als gevolg van een te sterke verzuring van de maaginhoud, bijvoorbeeld bij brandend maagzuur.