Als je veel en vaak lectine binnenkrijgt, kunnen je darmen en nieren beschadigd raken. Daardoor kun je voedingsstoffen minder goed opnemen. Niet alle lectines zijn gevaarlijk en de hoeveelheid kan ook verschillen per peulvrucht. Een voorbeeld van een lectine die klachten kan geven is phytohaemagglutinine (PHA).
Je buik kan van streek raken door (te veel) peulvruchten (in één keer) te eten. Peulvruchten zitten namelijk bomvol vezels, waar je darmen aan moeten wennen. Vooral als je peulvruchten combineert met veel groenten of andere vezelbronnen kan je buik van slag raken.
Peulvruchten bevatten verbindingen die sommige mensen antinutriënten noemen. Deze verbindingen beschermen de plant tegen opeten door dieren of insecten en tegen infecties. Wanneer mensen echter voedsel eten dat deze verbindingen bevat, kunnen ze zich binden aan essentiële mineralen en voorkomen dat het lichaam ze opneemt .
Nieuwe adviezen voor volwassenen tot 50 jaar zijn dagelijks 25 gram noten en wekelijks 135 gram peulvruchten en 2-3 eieren. Opvallend is het advies om maximaal 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees.
Verder bevatten ze eiwit, veel vezels, ijzer en andere nuttige voedingsstoffen. Daarom geldt het advies om elke week peulvruchten te eten. Door hun samenstelling zijn ze goed te gebruiken als vervanger van vlees bij de warme maaltijd. Ook worden ze in plaats van aardappelen en graanproducten gebruikt.
Peulvruchten bevatten, net als andere voedingsmiddelen, antinutriënten.Dit zijn stoffen die de opname van vitamines en mineralen verminderen en de gezondheid zouden schaden. In peulvruchten gaat het om fytinezuur, lectines en saponinen.
Peulvruchten hebben een gunstig effect op de gezondheid van de darmen . Peulvruchten bevatten bioactieve peptiden met ontstekingsremmende en anticarcinogene eigenschappen. Resistente koolhydraten zijn modulatoren van de darmflora en -motiliteit, glucosehomeostase en cholesterolemie.
Eet peulvruchten, vis of mager vlees, maar ook eieren, noten en zaden (kwalitatief). De aanbevolen hoeveelheid van deze producten is 2 tot 3 porties per dag (kwantitatief).
Het helpt ook je hart, longen, nieren en andere organen gezond te houden. Een kopje pompoen levert 200% van de dagelijkse aanbevolen vitamine-A-inname. Vitamine A helpt je ogen gezond te houden en beter te zien, vooral bij weinig licht.
Het magische duo van proteïne en vezels van bonen heeft meerdere voordelen, waaronder gewichtsbeheersing. "Meer van deze voedingsstoffen in uw dieet bevorderen verzadiging en helpen u langer vol te blijven", zegt Yanni Papanikolaou, MPH, voedingsonderzoeker en vice-president van Nutritional Strategies, Inc.
Antwoord: Aan groenten en peulvruchten in blik en glas wordt vaak water toegevoegd, de zogenoemde opgiet. Hieraan kan ook zout en/of suiker zijn toegevoegd. Als je in de opgiet bewaarde producten afspoelt, spoel je het zout en de suiker weg die in het aanhangende vocht zitten.
Uit observationele epidemiologische studies is gebleken dat de consumptie van peulvruchten gepaard gaat met een lager risico op coronaire hartziekten (15, 16) . Uit klinische onderzoeken is gebleken dat peulvruchten het totale cholesterolgehalte en het LDL-cholesterolgehalte verlagen (17, 18).
Fytinezuur, of fytaat, is een antioxidant die in alle eetbare plantenzaden voorkomt, inclusief peulvruchten. Het belemmert de opname van ijzer, zink en calcium uit dezelfde maaltijd en kan het risico op mineraaltekorten vergroten bij mensen die afhankelijk zijn van peulvruchten of andere voedingsmiddelen met veel fytaat als basisvoeding ( 5 , 6 ).
Ze zorgen gewoonweg voor meer volume van de ontlasting en daardoor er ook voor dat alles sneller door je darmen verplaatst wordt. En dat is gezond. Het helpt voor een regelmatige en gemakkelijke stoelgang.
Overmatige vezelinname: Kikkererwten bevatten veel vezels, wat goed is voor de spijsvertering. Echter, te veel vezels kunnen spijsverteringsproblemen veroorzaken zoals gas, een opgeblazen gevoel en diarree.
Pompoen zit boordevol nutritionele voordelen die geweldig zijn voor het nierdieet, waaronder vezels, vitamine C en bètacaroteen. Dus ga je gang, geniet vandaag nog met mate van deze herfstlekkernijen!
Winter- en zomerpompoenen zijn geweldig voor CKD-diëten . Hieronder vallen butternut, pompoen, courgette en meer.
Dat is vooral bij spek, worst, bacon, salami, ham en gerookt vlees. Kies liever voor rosbief, fricandeau, kipfilet, kalkoenfilet, filet américain en de vleeswaren waarop staat dat ze geen of minder zout bevatten. U mag ei eten (alle bereidingen), maar voeg geen zout toe.
De USDA MyPlate beveelt bonen ook aan als een gezonde voedingskeuze. De 2020-2025 Dietary Guidelines for Americans beveelt aan om 1-3 kopjes bonen, erwten en linzen per week te eten. Dat is gelijk aan ongeveer ½ kopje per dag.
Ze zitten vol langzame koolhydraten en ze zijn een goede bron van vezels. Met een peulvruchtenmaaltijd verhoog je je vezelinname enorm. Een portie van 135 gram peulvruchten levert je net zoveel vezels als 3 porties muesli! En wat te denken van de vele vitamines en mineralen die de verschillende peulvruchten bevatten.
Lectinen: waarom bonen een slechte naam hebben
Lectinen in bonen worden beschouwd als ‘antinutriënten’ die PDS, ontstekingen, obesitas en sommige auto-immuunziekten veroorzaken .
Gezond en duurzaam met de Schijf van Vijf
We adviseren om minimaal 1 portie peulvruchten per week te eten, of 2 porties als je geen vlees eet. Kijk bij de Schijf van Vijf voor jou wat jij elke dag nodig hebt uit elk vak.
Wetenschappelijke studies hebben definitief een dieet met veel peulvruchten gekoppeld aan een lager risico op obesitas, diabetes, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, hartziekten of beroertes. Het is zelfs zo dat het dagelijks eten van peulvruchten deze ziekten effectief kan behandelen bij mensen die ze al hebben .
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.