Je kunt crème fraîche perfect gebruiken als vervanger van slagroom. Crème fraîche kun je namelijk net zoals slagroom opkloppen. Crème fraîche is wel wat frisser en zuurder dan slagroom, daarom kun je het beste wat kristalsuiker of poedersuiker door de crème mengen.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
In recepten waarin slagroom wordt gebruikt om een gerecht romiger te maken, zou je de slagroom prima kunnen vervangen door kookroom. In een recept waarbij de slagroom wordt gebruikt als topping, kun je het product helaas niet vervangen door kookroom.
De kans op schiften is bijna nul bij producten die meer dan 25 procent melkvet bevatten. Omdat crème fraîche een vettere room is, met 30 tot 35 procent vet, kan het wel in warme gerechten gebruikt worden. Denk aan een soep, saus of curry. Omgekeerd kan crème fraîche wél ook koud gebruikt worden.
Het heeft een hoog vetgehalte - 48%, net zoveel als slagroom - wat betekent dat u het kunt verwarmen zonder bang te hoeven zijn dat het schift .
Zure room, crème fraîche of mascarpone
Deze drie ingrediënten kunnen worden gebruikt in plaats van slagroom met een een-op-een vervanging met slechts een paar kanttekeningen . Zure room voegt pittigheid toe aan uw gerecht, en als u het gebruikt voor soepen of andere warme gerechten, is het het beste om het aan het einde toe te voegen om schiften te voorkomen.
Kookroom. Kookroom is net zoals slagroom een zuivelproduct en kan goed worden gebruikt als vervanger. Het is namelijk een vergelijkbaar product, alleen bevat de room minder vet. Je kunt kookroom dan ook perfect gebruiken in recepten voor het maken van onder andere sauzen en soepen.
Heavy cream kent een vetpercentage van tussen de 36% en 40%. Hierdoor komt deze een stuk dichterbij de Nederlandse slagroom en kun je heavy cream in principe altijd vervangen door slagroom. Het verschil in vetpercentage is immers minimaal.
Griekse yoghurt
Griekse yoghurt is een andere goede optie voor het vervangen van creme fraiche. Het heeft een pittige smaak en romige textuur en heeft ook veel eiwitten. Net als zure room is het echter meestal minder vet dan creme fraiche, dus je moet het recept mogelijk aanpassen.
Half-en-half en boter
Het combineren van half-en-half met een beetje boter werkt echter goed. Vervang 1 kopje slagroom door 7/8 kopjes half-en-half en 1/8 kopje gesmolten boter te mengen. Als uw recept geen kloppen vereist, kunt u gewoon een gelijke hoeveelheid half-en-half vervangen.
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.
Crème fraîche
Het vetpercentage in deze aangezuurde room is dus identiek aan dat van slagroom. Je kunt 'm op dezelfde manier gebruiken, maar je krijgt er een subtiele, friszure smaak bij.
Gebruik in plaats van slagroom voor een verrassend lekkere variant op crème (of liever gezegd, crema) brûlée. Schep over geroosterde groenten zoals broccoli, babyworteltjes of spruitjes. Geniet ervan met je favoriete aardappelgerechten: over frietjes, gebakken aardappelen, aardappelschillen of gemengd in een kom aardappelpuree.
Crème fraiche slagroom heeft een fellere smaak dan gewone slagroom dankzij gecultiveerde zuivel . Het is een aanvulling op allerlei soorten dessertrecepten, van chocoladedesserts zoals glutenvrije chocolade bundt cake tot fruitdesserts zoals glutenvrije appel galette.
Dubbele room komt in sommige recepten van Nigella voor. Het is een room met een hoog vetgehalte (met een vetgehalte van ongeveer 48%) die gebruikelijk is in het Verenigd Koninkrijk, maar niet in andere landen. Gelukkig kan in het grootste deel van Europa slagroom als alternatief worden gebruikt.
Combineer 75 ml melk met 25 gram gesmolten boter, en roer dit goed door elkaar. Dit mengsel kan goed werken in hartige gerechten zoals pasta's of sauzen. Voor bepaalde gerechten kan crème fraîche een geschikt alternatief zijn.
Je kunt er altijd kookroom mee vervangen, alleen wordt het resultaat dan vetter en romiger. Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis?
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
1 Gekoelde room voor alle doeleinden = een vervanging voor slagroom en slagroom . Dit is de meest basale manier om room voor alle doeleinden te gebruiken. Wanneer room voor alle doeleinden wordt gekoeld, wordt de consistentie dikker. Het wordt stijf en kan zijn vorm behouden.
Het ligt eraan voor welke toepassing je de room wil gebruiken. In sauzen of soepen kun je kook- en slagroom prima verwisselen, met een iets magerder of vetter resultaat. Wil je het opkloppen, bijvoorbeeld voor een toef op warme chocolademelk of naast een stuk appeltaart, dan kun je daar alleen slagroom voor gebruiken.
Ik zou geen slagroom gebruiken als vervanger voor crème fraîche , omdat het een veel dunnere consistentie heeft en veel minder vet bevat. Maar er zijn mogelijke vervangingsmogelijkheden voor slagroom, slagroom en slagroom. Alle 3 hebben een veel dunnere consistentie dan crème fraîche en ze smaken helemaal niet zuur.
Om crème fraîche te kloppen, doe je hetzelfde als met slagroom: zorg dat het goed gekoeld is, gebruik een gekoelde metalen kom en kloppers of garde, en klop of klop gewoon tot er zachte pieken ontstaan . Draag een schort en doe dit eventueel in de gootsteen zodat eventuele spetters enigszins worden beperkt.
Ik merk dat als ik thuis curry's maak, yoghurt (vooral in marinades) vaak te overheersend is. Is er een geschikt alternatief, zoals crème fraîche? Ik accepteer dat een ander ingrediënt de smaak zal veranderen. A Ja, je kunt room of crème fraîche gebruiken in je curry's .