In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Boter buiten de koelkast bewaren
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Als je een groot roomboter gebruiker bent, kun je een pakje boter prima buiten de koelkast bewaren. Het beste is om de boter op een droge en koele plek te bewaren, zoals het aanrechtkastje. Omdat boter voor een groot deel uit vet bestaat – en zout als je gezouten boter koopt – hoef je niet te vrezen voor schimmel.
De meeste boter overleeft prima buiten de ijskast. Door het hoge vetgehalte bederft het niet snel. Zout (in gezouten boter) gaat ook het beschimmelen tegen. Je kunt boter ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits het niet bloody hot is in je keuken.
Een ongeopend pakje boter kun je tot wel twee maanden na de THT-datum bewaren. Wil je een geopend pakje boter langer dan een maand bewaren, wikkel het dan in vershoudfolie, doe het in een diepvrieszakje en vries de boter in: zo blijft ze nog twee maanden goed.”
De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.
Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
“ Doe ongebruikte boter altijd terug in de koelkast en wees je ervan bewust dat boter die buiten de koelkast wordt bewaard, donkerder van kleur kan worden en de smaak kan worden beïnvloed.” Boter in de koelkast bewaren is een goede vuistregel, omdat het ervoor zorgt dat het smakelijke vet geen ongewenste geuren of smaken uit je keuken overneemt.
Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
Roomboter staat niet de Schijf van Vijf omdat er veel verzadigd vet inzit. Roomboter bevat vitamine A, D en E en heeft een vetgehalte van tussen de 80 en 90%.Het bevat vooral verzadigd vet.Dit vet staat erom bekend niet goed te zijn voor de gezondheid.
Zo lang is boter houdbaar
In de koelkast kun je ongezouten roomboter ongeveer een maand bewaren. In een dichte verpakking is het tot ongeveer twee maanden na de THT-datum houdbaar. Tenminste, als het er goed uitziet en normaal ruikt. Gezouten roomboter is ongeveer twee weken houdbaar in de koelkast.
"Bewaar boter in de originele verpakking in het koudste gedeelte van de koelkast, niet in de koelkastdeur, niet langer dan een week na de datum die op de verpakking staat. Zodra de doos is geopend, doe je hem in een hersluitbare plastic zak of luchtdichte container en bewaar je hem in de koelkast," zegt Engen.
Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen.
Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden. Toch hoef je dan niet meteen de boter weg te gooien. "Als je de donkere laag wegsnijdt, kun je de lichtgele binnenkant nog gewoon eten," weet Hettinga.
Zuivelproducten, zoals room of boter, kan je zonder problemen invriezen. Verpak de producten in handige porties en in luchtdichte zakjes of potjes. Zorg er wel voor dat de boter goed ontdooid is vooraleer ze te gebruiken. Zo voorkom je dat de boter begint te spatten wanneer je ze opwarmt om te bakken.
Kun je kaas bewaren buiten de koelkast? Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen. Net om dit te vermijden wordt de temperatuur van bij de boer tot in onze Versmarkt op kamertemperatuur gehouden.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Als u uw eieren in een supermarkt koopt, moet u ze 100% in de koelkast bewaren .
Over het algemeen is het het beste om boter in de koelkast te bewaren , maar als het goed wordt bewaard en binnen een paar dagen wordt geconsumeerd, is het prima om gezouten boter op het aanrecht te bewaren. We hebben zelfs deze botervloot ontdekt die water gebruikt om boter vers te houden op het aanrecht!
Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit. Een botervloot met daarin je boter kan dus prima in de keukenla, mits je geen fervente stoker bent die het huis op een stabiele temperatuur boven de 21 graden houdt.
Moet boter gekoeld worden? Als je een blok boter in de koelkast bewaart, blijft het langer vers, maar je kunt het ook buiten de koelkast bewaren, zolang het maar in een afgesloten bakje of een mooie botervloot zit . Als je het buiten de koelkast laat, wordt het zachter en makkelijker te smeren, maar onthoud dat het dan minder lang vers blijft.
Laat het buiten, maar niet te lang
Voedselwetenschapper Harold McGee is het er ook mee eens dat het prima is om boter een paar dagen op kamertemperatuur te bewaren. Hij merkt op dat boter vanwege het lage watergehalte bestand is tegen besmetting door microben.
Grasboter versus 'gewone' roomboter
Als je zoveel mogelijk van alle voordelen van boter wilt profiteren, kan je het beste ongezouten biologische grasboter kopen. Dit is een boter gemaakt van de melk van biologische koeien die met gras zijn gevoerd. Grasboter is veel rijker aan de vitaminen en mineralen, waaronder K2.
De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd.