Dus, hoe lekker het ook klinkt, je kunt niet leven op patat. Het zou wel kunnen als er minder vet en energie in zit, en meer vitamine D.
Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarnaast krijg je vaak saus zoals mayonaise bij je portie friet.
Meer vitamine C en kalium
Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Het eten van gefrituurd voedsel kan uw risico op ziekten vergroten
Verschillende onderzoeken bij volwassenen hebben een verband gevonden tussen het eten van gefrituurd voedsel en het risico op chronische ziekten. Over het algemeen wordt het eten van meer gefrituurd voedsel geassocieerd met een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hartziekten en obesitas ( 11 ).
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, hebben mensen die meer dan twee keer per week friet eten een hoger risico op hartziekten dan mensen die ze een keer per week of minder eten . Dagelijks friet eten kan ook het risico op diabetes type 2 vergroten.
Een kleine hoeveelheid kan je lichaam wel de baas, tenminste als je voldoende anti-oxidanten eet. Maar gefrituurde voeding is echt wel het ongezondste eten omdat het grotere hoeveelheden bevat en daardoor onder andere de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk en artritis verhoogt.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Frieten bevatten een aanzienlijk aantal koolhydraten. Deze moleculen leveren energie aan uw lichaam, maar te veel koolhydraten kunnen hoge glucosewaarden veroorzaken en leiden tot diabetes type 2. Dit voedsel bevat ook een groot deel vet, waaronder 4,24 g enkelvoudig onverzadigde vetten en 1,66 g verzadigde vetten.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Voedingsmiddelen zoals frieten vallen in de categorie ‘hyper-smakelijke voedingsmiddelen’, die het beloningscentrum in de hersenen stimuleren en zo de afgifte van ‘feel-good chemicaliën’ zoals dopamine op gang brengen. Deze chemicaliën kunnen mensen in een constante staat van verlangen houden, waardoor ze eraan verslaafd raken.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Frieten zijn de 2de populairste aardappelbereiding: op een gemiddelde dag in 2021 at 1 op de 10 Belgen frietjes. Op een gemiddelde weekenddag liep dit nog op tot 15%. De consumptie van friet lag in 2020 en 2021 wel lager dan voor de coronacrisis.
Toch heeft fastfood ook zeker zijn nadelen. Het behoort tot het meest ongezonde eten ter wereld. Bijna alles wat je kant- en klaar kan krijgen, zit vol met onnodig veel calorieën en sluipmoordenaars zoals suikers en transvetten.
Frieten, zonder saus, bevatten namelijk maar 350 calorieën ten opzichte van 510 calorieën bij chips. Een frietje bevat bovendien ook drie keer minder vet dan een zak chips. Light chips zijn al iets beter, maar ook zij bevatten rond de 450 calorieën en 25% vet.
Gefrituurd voedsel bevat veel verzadigde vetten en transvetten, waarvan bekend is dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verhogen en de wanden van uw slagaders beschadigen . Deze beschadigde gebieden in uw bloedvaten ontwikkelen uiteindelijk plaque, waardoor de slagader nauwer wordt en het moeilijker wordt om bloed te pompen.
Simpel: Binnenkort mis je belangrijke voedingsstoffen . Als je alleen maar frietjes zou eten, zouden je tanden ook langzaam verslechteren en je botten broos worden. Dat komt omdat aardappelen niet genoeg calcium bevatten en je botten calcium nodig hebben gedurende je hele leven, niet alleen tijdens de groei.
Hoewel frieten geen dieetcholesterol bevatten , kunnen ze veel transvet en verzadigde vetten bevatten. Transvet en verzadigde vetten kunnen het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen.
Hoeveel gram friet per persoon? Wanneer je thuis gaat frituren kun uitgaan van ongeveer 250 gram afbakfriet per persoon en voor kinderen ongeveer 150 gram. Houdt er rekening mee dat wanneer je echte verse friet gebruikt je per persoon zo'n 125 gram friet meer nodig hebt.
Wat is er niet om van te houden aan die heerlijke, gefrituurde aardappelstaafjes, bedekt met zout en gedipt in ketchup? Cardiologen zouden zeggen: alles! Frietjes, net als alle gefrituurde voedingsmiddelen, bevatten hoge niveaus van verzadigd vet en transvetten, twee soorten vet die bijzonder slecht zijn voor de gezondheid van uw hart .
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.