Bevroren eieren goed verhitten Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van eieren die in hun schaal bevroren zijn geweest: zorg dat je ze goed verhit, zeker wanneer er barstjes in de eieren zitten.
Bevroren eieren kunnen ontdooid en opgegeten worden, maar door de samenstelling van een ei, kan de textuur korrelig en onaangenaam zijn. Bevroren dooiers die ontdooid zijn, hebben een dikke gelei-achtige textuur, waardoor ze niet makkelijk meer te mixen zijn.
Eieren invriezen om te bakken — echt waar? Absoluut . Volg de onderstaande tips en technieken om veilig en effectief hele eieren, het eiwit of alleen de dooiers in te vriezen — en hoef nooit meer oude eieren weg te gooien, of die paar overgebleven eiwitten waarvan je niet wist wat je ermee moest doen.
Werken bevroren eieren net zo goed als verse? Nou ja, bijna. Je kunt er waarschijnlijk geen soufflé mee maken, maar ze werken prima als roerei, in gebakken goederen of in een recept waar ze gemengd worden met andere ingrediënten . Ze werken niet zo goed voor gebakken of gepocheerde eieren waarbij je de dooier intact wilt houden.
Eieren in de koelkast: langer vers
Met een koude temperatuur houd je eieren langer vers. De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C.
Door wat suiker of zout toe te voegen wordt de structuur van eigeel minder aangetast. In de diepvriezer kan een eidooier nog 3 maanden bewaard worden en eiwit nog 6 maanden. Eieren invriezen kan handig zijn, maar enig kwaliteitsverlies is mogelijk. Gebruik het enkel voor eibereidingen die worden verhit.
Verse eieren die worden bewaard bij ongeveer 55°F met 75% vochtigheid, blijven ongeveer 2-3 maanden goed. Verse eieren die worden bewaard bij 30°F met 85% vochtigheid, blijven tot 9 maanden goed. Het is belangrijk om op te merken dat het vriespunt voor eieren 28°F is.
Bevroren eieren in welke vorm dan ook moeten volledig ontdooid zijn om te worden gebruikt en kunnen alleen worden gegeten in grondig gekookte gerechten. Kook eieren nooit rechtstreeks uit de diepvries . Om te ontdooien, verplaatst u het ei van de vriezer naar de koelkast om het een nacht te bewaren, dit zal helpen om blootstelling aan bacteriën te voorkomen.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: ja, je kunt rauwe eieren invriezen. Maar wel zonder eierschaal. Als je hele eieren invriest, barst de schaal doordat het ei iets uitzet. Er komen dan stukjes eierschaal in je ei en er kunnen schadelijke bacteriën in het ei terechtkomen.
Om hele eieren snel op kamertemperatuur te brengen, vul je een kleine of middelgrote kom met warm water . Je wilt dat de temperatuur aanvoelt als een warm bad (je wilt niet dat de eieren per ongeluk koken). Leg de eieren voorzichtig in het water en laat ze 5 tot 10 minuten staan.
Als de schaal niet is gebarsten, zijn de eieren waarschijnlijk niet bevroren. Als ze een beetje bevroren zijn en de schaal niet is gebarsten, zijn ze prima.
Gebakken ei kun je gewoon invriezen, net als een omelet of roerei. Deze zijn ingevroren ongeveer 3 maanden houdbaar. Gekookte eieren kun je ook invriezen, maar het komt de smaak niet echt ten goede.
Invriezen in Ziploc-zakjes
Klop je eieren in een kom los en giet ze in een Ziploc-zak. Leg de zak plat om in te vriezen.
Ontdooien in de koelkast
Dompel de eieren voor je ze in de koelkast zet een minuut of vijf onder in warm water, eventueel in een plastic zakje. Dat is het begin van het ontdooiproces. Daarna laat je ze een nachtje verder ontdooien in de koelkast.
De proteinen die in de eieren zitten zorgen er wel voor dat de eieren weliswaar niet bevriezen bij milde vorsttemperatuur, maar bij temperaturen tegen -10C zal dit wel degelijk gebeuren.
plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Warm het ei weer op in de pan. Een roerei laat je best volledig ontdooien. Het invriezen kan een roerei echter droger maken. Voeg dan wat extra room toe voor de smeuïgheid.
Eigeel heeft de neiging om dikker te worden en van textuur te veranderen als het ingevroren is, en het zout helpt dat te voorkomen. Eiwitten zijn prima, daarom heb je het zout niet nodig als ze gescheiden zijn. Als je het zout toevoegt, zouden ingevroren eieren niet heel anders moeten smaken dan verse eieren, behalve dat ze iets zouter zijn .
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
Maar zolang de schaal niet barst, is het ei veilig om te gebruiken . (Als het ei toch barst, gooi het dan weg.) In tegenstelling tot sommige gekookte eieren, zijn bevroren eieren heel gemakkelijk te pellen.
Je kan ook eieren invriezen. Verse eieren haal je hiervoor best wel uit hun schaal, want die zou kunnen breken bij vriestemperaturen. Eieren die je gebakken hebt, zoals een roerei of een omelet, of wanneer je ze in een gerecht hebt verwerkt, kunnen ook zonder probleem worden ingevroren.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Als dat ei echter bevriest, zet de inhoud van het ei uit en barst de eierschaal . Hetzelfde gebeurt met uw waterleidingen als ze in de winter bevriezen.
Belangrijkste punten. Vogelgriep blijft zich verspreiden onder enkele van de grootste eierproductiefaciliteiten van het land, wat vragen oproept over de veiligheid van eieren. Goed koken elimineert elk potentieel risico van eieren. De algehele waarschijnlijkheid dat een mens vogelgriep oploopt door het eten van eieren blijft extreem laag .
Tot slot moet het ei ook op de juiste manier worden bewaard. Als het ei te warm of te koud wordt bewaard, kan het bederven en zal er geen kuiken uitkomen.