Hoe langer je stoofvlees laat garen, hoe malser het wordt. Je moet er echter rekening mee houden dat wanneer je het te lang laat opstaan, het vlees helemaal uiteen gaat vallen. Zo heb je geen stukken vlees meer maar wordt het stoofvlees meer een dikke saus met draadjesvlees in.
Wat eruit kwam was rundvlees dat oploste in een droge, papperige massa in je mond zodra je je kaak bewoog. De smaak was er, oké, maar het rundvlees was totaal vernietigd (samen met de dromen van mijn moeder over stoofschotels en mijn ego). Het blijkt dat je rundvleesstoofschotels zeker te lang kunt koken.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Laat de stoverij minstens twee uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe voorzichtig om aanbakken te vermijden. Ga je te snel te werk, verstramt het vlees en wordt het taai. Als de saus de gewenste dikte heeft, plaats je een deksel op de stoofpot.
De meeste stoofpotjes worden nog lekkerder na een nachtje in de koelkast. Dat geldt ook voor stoverij. De smaken hebben dan nog wat extra tijd gehad om te versmelten en goed in het vlees te dringen. Zo wordt stoofvlees de dag nadien nog beter.
De temperatuur niet in het oog houden
Laat je de stoof een kwartiertje langer pruttelen, is dat geen probleem. Maar van te lang koken wordt het taai en valt het uit elkaar.
Het hangt ervan af hoe je de stoofpot verwarmt en gebruikt. Als je je eeuwige stoofpot goed zeeft na elk "gebruik" of een nieuwe batch ingrediënten en hem constant laat sudderen op ongeveer 200 graden Fahrenheit, kun je het sudderen zo lang laten duren als je wilt .
Tip: maak je stoofvlees een dag van te voren en verwarm hem de volgende weer langzaam op. Dit is niet alleen lekkerder voor de smaak maar je vlees in dan ook echt botermals. -Vlees stoven is geen haastklus, hoe langer het vlees kan stoven hoe malser het vlees wordt.
Een ragout of stoofpot op voorhand bereiden en daarna weer opwarmen is zeker en vast geen probleem. Warm het gerecht weer op in de oven op de dag zelf. Je zet je oven best niet te hoog, 160°C is meer dan warm genoeg.
Je kunt het vlees nog steeds redden. Probeer de kooktijd wat te verlengen. Zet de warmtebron weer laag aan en laat het vlees nog een uurtje sudderen. De kans is groot dat het extra tijd nodig heeft om dat heerlijke smelt-in-je-mond effect te bereiken.
In de koelkast is een stoofpot tot een week houdbaar. Zorg er steeds voor dat de verpakking goed is afgesloten.
Stoofschotels bewaren en opwarmen
Stoofpot is een ideaal gerecht om van tevoren te maken. Volg deze richtlijnen om stoofpot vers en klaar voor het opwarmen te houden: Dek goed af wanneer het volledig is afgekoeld en bewaar het tot 3 dagen in de koelkast. Stoofpot gemaakt met vis of schelpdieren mag niet langer dan 1 dag in de koelkast worden bewaard.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees.
Laat de stoofpot ook niet te lang stoven
Je rundvlees wordt taai als je het niet genoeg kookt en het wordt taai als je het te veel kookt. Het is gewoon wetenschap, geloof ons! We raden aan om een smaaktest of twee te doen tijdens het kookproces om de voortgang te meten.
Als je koud vocht toevoegt, dan sluit het vlees zich af en neemt het niet makkelijk vocht en/of smaken meer op. -Voeg zuren aan je vlees toe, zoals (rode) wijn, azijn , bier, tomatenpuree of mosterd. De zuren die hierin zitten zorgen ervoor dat het bindweefsel in vlees wordt afgebroken waardoor het vlees mals wordt.
De kooktijd van elke slowcookermaaltijd verschilt afhankelijk van het vlees en het gewicht ervan. De lage stand is belangrijk zodat u het niet te gaar kookt , waardoor u mogelijk een droge of taaie maaltijd krijgt.
Kliekjes koelen sneller af als je het bakje of de pan in een laagje koud water zet. Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen zullen echter de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel beïnvloeden.
Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. Het deksel hoeft niet op de pot. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe eens in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
Voor een lekkere stoverij laat je het gerecht anderhalf tot drie uur lang pruttelen op een zacht vuur. Maar je kunt stoofvlees ook in de oven verder laten garen.Dat gaat niet sneller maar in de oven wordt de warmte meer gelijkmatig verdeeld dan op een kookvuur. Er is dan ook weinig kans op een aangebrande bodem.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Doe niet al het vlees ineens in de pan: dat heeft tot gevolg dat het vlees staat te koken in plaats van te bakken. Van koken wordt het vlees taai. Braad het daarom beter aan in porties. Elke keer als een portie vlees mooi toegeschroeid is, doe je ze in de andere pan bij de uien.
De pot wordt nooit of zelden helemaal leeggemaakt en ingrediënten en vloeistof worden indien nodig aangevuld . Zulke gerechten kunnen tientallen jaren of langer blijven koken, als ze goed worden onderhouden." Fans van de middeleeuwse geschiedenis weten dat eeuwige stoofschotels een hoofdbestanddeel zijn in beschrijvingen van herbergen.
Voor een optimale kwaliteit van het gerecht kun je de stoof het best één of twee dagen van tevoren maken en dan opwarmen. Zo haal je de beste smaak naar boven! Stap 1: snijd het vlees in blokjes en bestrooi het met zout, peper en bloem voor de binding.
Stoofvlees en grotere stukken vlees, zoals rosbief of rollades, kan je 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Vacuüm verpakt vlees kan je langer in de koelkast bewaren, soms wel 1 tot 2 weken.