Natuurlijk zet je ze in de koelkast van zodra de soep afgekoeld is. Vries je je soep toch in, dan hou je best rekening met deze richtlijnen: Soepen bewaar je makkelijk 3 maand in de diepvriezer. Bouillons kun je dubbel zo lang in de diepvries kwijt.
Is de soep na 2 dagen koelkast nog niet op? Wacht met weggooien! Hij kan nog prima door naar vervolgstation vriezer. Verse soep blijft 3 maanden goed bij een temperatuur van -18 °C.
De meeste soepen zijn 2 tot 3 dagen houdbaar bij een temperatuur van ongeveer 4 graden. De koelkast is dus een geschikte plek. Bent u niet van plan de soep in 2 dagen op te maken, dan kunt deze beter in de vriezer bewaren.
Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.
Heb je op dinsdag soep gemaakt, dan mag je het tot en met donderdag nog eten. Daarna gooi je de soep het beste weg, de kans op gevaarlijke bacteriën is dan namelijk een stuk groter.
3. Laat de soep afkoelen. Voordat je de soep invriest, is het belangrijk om deze volledig te laten afkoelen. Warme soep in de vriezer kan leiden tot condensatie, wat zorgen voor ijskristallen en een gekke textuur.
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat u hem in de vriezer zet . Hoewel het verleidelijk is om hem snel na het koken in de vriezer te zetten, kan het, als hij ook maar een beetje warm is, de temperatuur van de vriezer verlagen, waardoor items die er al in zitten mogelijk een beetje ontdooien.
Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft. Laat de kliekjes eerst een paar uur afkoelen voor je ze in de vriezer zet. Zo voorkom je schommelingen in de temperatuur van je vriezer en blijft al het andere eten in de vriezer goed.
Om helemaal veilig te zijn, moet je de soep 10 minuten lang flink koken . Dit doodt niet alleen alle actieve bacteriën, maar het inactiveert ook botulinumsporen, maar vernietigt ze niet.
Maar let op, laat de soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan, want bij kamertemperatuur kunnen bacteriën snel hun kans grijpen. Eenmaal goed afgekoeld, kun je de soep in de koelkast nog maximaal 2 dagen bewaren – perfect op er later opnieuw van te smullen!
Uit een rapport van BBC Science Focus blijkt dat wanneer je bolognesesaus, stoofschotel of curry in de koelkast staat, deze met de minuut smaakvoller wordt, ook al staat deze niet meer op het vuur. Dit komt omdat de ingrediënten nog steeds aan het marineren en afbreken zijn, net als bij een superslowcooker .
Zuivelproducten in bijvoorbeeld soepen en sauzen zullen na een dag zoeter gaan smaken door de afbraak van lactose naar glucose. Hetzelfde gebeurt met de fructose in groenten.
Soep is iets wat je, net als een salade of een broodje, makkelijk mee kunt nemen naar het werk als gezonde lunch. Deze recepten zijn snel klaar, kun je de avond van tevoren al maken en zijn lekker vullend.
Als je soep hebt gemaakt en je weet dat je het binnen drie dagen opeet, kun je de soep het beste in de koelkast bewaren. Laat de soep eerst volledig afkoelen in de pan of in een bewaarbakje op kamertemperatuur. Dek de soep niet af, anders geef je bacteriën de kans om zich te ontwikkelen.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood.
Serveer direct. bereidingstipJe kunt de soep t/m stap 3 een dag van tevoren maken.Laat afkoelen en bewaar afgedekt in de koelkast.
Dezelfde restjes of soep meerdere keren opnieuw opwarmen raden wij ten stelligste af. Het bevordert de groei van bacteriën en verhoogt het risico op voedselvergiftiging.
Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Niet laten koken
Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak.
Ja, je kan geschifte saus nog eten. De stoffen in het ingrediënt trekken zich los van elkaar, maar veranderen niet.
Soep ontdooien in een warmwaterbadje
Supersnel soep ontdooien, doe je in warm water. Je zet gewoon het afgesloten potje in een warmwaterbad. Eens je ziet dat de randen ontdooid zijn, kun je de soep in een kookpot doen en opwarmen op een laag vuur. Laat de soep niet koken en roer regelmatig!
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Je kunt die kliekjes ook na een dag nog invriezen. Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Voedsel blijft ook langer goed als je het koel bewaart, maar toch is het slim om je warme eten niet direct in de koelkast te zetten. Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt.
Vries verse producten zo snel mogelijk na de aankoop of bereiding in, zo gaan de minste voedingsstoffen verloren. Let wel: warme restjes laat je beter eerst afkoelen alvorens ze in te vriezen.