Motorolie is in principe onbeperkt houdbaar, mits de flacon ongeopend blijft. Tegenwoordig worden de meeste oliën verpakt in flacons van stevig kunststof. Deze zijn uiteraard niet onderhevig aan corrosie, in tegenstelling tot de oude blikken verpakking. Roestdeeltjes en vocht zijn funest voor de kwaliteit van olie.
Als de houdbaarheidsdatum van je olie verstreken is, maar het toch nog lekker ruikt en er goed uitziet, dan kan het weinig kwaad om het alsnog te gebruiken. Al zal het wel wat minder smaak hebben en minder helder zijn dan toen het nog vers was.
Dit wil zeggen dat het product vanaf deze datum niet meer geschikt is voor consumptie en weggegooid dient te worden. Als dit niet gedaan wordt, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen. Het product mag gebruikt worden tot de dag die op het etiket of fles/blik staat, maar daarna niet meer.
Olijfolie heeft geen echte verval- of houdbaarheidsdatum. Het is altijd veilig om 'aceite de oliva' te consumeren, zelfs jaren nadat het gebotteld is. Echter, naarmate het gouden vocht ouder wordt, kunnen de smaak en voedingswaarde afnemen. Er staat daarom een THT-datum (ten minste houdbaar tot) op de verpakking.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De olie is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Na het openen kun je de olijfolie het beste binnen 12 maanden opmaken. De voornaamste reden hiervoor is dat na 1 jaar de kwaliteit van extra vierge olijfolie achteruit gaat. Dit komt omdat olijfolie gevoelig is voor oxidatie.
Een goed afgesloten, donkergetinte fles olijfolie, die op een koele en donkere plek bewaard wordt is een aantal maanden houdbaar. In tegenstelling tot een goede wijn, wordt ouder wordende olijfolie niet beter. Bewaar de fles dan ook niet voor een speciale gelegenheid.
Ranzige olijfolie maakt je niet ziek, maar het smaakt vreemd en heeft een vreemde mondsmaak, wat betekent dat alles waar je het in gebruikt ook dezelfde vreemde smaak kan krijgen. Dit kan je gerecht gemakkelijk verpesten, dus we raden het niet aan om het te gebruiken . Ranzige olijfolie heeft ook niet dezelfde voordelen als verse olijfolie.
Hergebruik. Olijfolie kan worden hergebruikt voor huishoudelijke toepassingen zoals het smeren van scharnieren, het reinigen van houten meubels of het maken van zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. Op deze manier kan het een tweede leven krijgen voordat het wordt weggegooid.
Plantaardige olie heeft vaak een houdbaarheidsdatum in plaats van een vervaldatum. Als u uw plantaardige olie na de houdbaarheidsdatum gebruikt, is deze niet op zijn best, maar is deze nog wel bruikbaar . Als u de tekenen hebt opgemerkt dat de olie is bedorven, zoals een donkerdere kleur en schuimvorming op het oppervlak, dan is het tijd om deze weg te gooien.
De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
Gebruikte olie en vet kun je het best terugdoen in de oorspronkelijke verpakking en wegbrengen naar het afvalbrengstation of de chemokar. Olie en vet mogen namelijk niet bij het gewone afval en zeker niet in het riool.
Binnen enkele maanden : De meeste kookoliën kunnen, als ze op de juiste manier worden bewaard, enkele maanden na de houdbaarheidsdatum veilig en bruikbaar blijven.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
De algemene vuistregel is dat je gebruikte olie één tot drie maanden kunt bewaren, afhankelijk van hoe vaak je het gebruikt en hoe goed je het hebt gefilterd en opgeslagen. Als je de olie slechts een paar keer hebt gebruikt, kan deze doorgaans langer mee.
Verlopen olijfolie mag niet worden geconsumeerd, maar kan nog steeds worden gerecycled of op verschillende manieren worden hergebruikt. In plaats van het weg te gooien, kunt u overwegen het te hergebruiken voor niet-eetbare doeleinden, zoals het maken van soep, kaarsen of meubelpoets .
Het consumeren van ranzige olie is niet gevaarlijk voor uw gezondheid ; het bevat echter niet de gezondheidsvoordelen die u zou vinden in extra vergine olijfolie van goede kwaliteit. Oxidatie vindt van nature plaats in ons lichaam en de antioxidanten die in extra vergine olijfolie worden aangetroffen, kunnen helpen beschermen tegen bepaalde ziekten en zelfs veroudering.
In de regel is dat 18 tot 24 maanden na oogst als hij in de originele en gesloten fles wordt bewaard. Indien je een extra vergine olijfolie hebt dan garandeert de fabrikant gedurende de houdbaarheidstermijn dat de olijfolie aan alle kenmerken van een extra vergine olijfolie voldoet.
Een extra vierge olijfolie kan, nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, geur- en smaakafwijkingen vertonen . Het eerste waar we rekening mee moeten houden, is de smaak. Als we bij het proeven van de extra vierge olijfolie een ranzige of vreemde smaak opmerken, is dit een indicatie dat de olie al is verslechterd.
Je ruikt het beste door wat olijfolie in een glaasje te gieten, het met je hand iets op te warmen, te walsen en dan met je neus de geur langzaam op te snuiven. Ruik je niets, dan is het geen goede olijfolie. In de smaak is altijd iets van bitterheid aanwezig en de afdronk moet een spicy prikkel in je keel geven.
Over het algemeen wordt aangenomen dat zonnebloemolie ongeveer 6 maanden tot 1 jaar houdbaar is na de houdbaarheidsdatum, op voorwaarde dat het goed wordt bewaard op een koele, donkere en droge plaats, bijvoorbeeld in een keukenkastje.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op. Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.
Kies het liefst voor een olijfolie die standaard al in een donkere fles zit. De kwaliteit van de olie in een doorzichtige, plastic fles is tegen de tijd dat deze bij jou in de keuken staat al lang aangetast door het zonlicht.