Briketten, bruinkool of kolen kunnen niet gestookt worden in een houtkachel of allesbrander. Deze brandstoffen zijn alleen geschikt voor een kachel die ervoor gemaakt is om briketten of kolen mee te kunnen stoken.
Ja, het is mogelijk om kolen te verbranden in sommige houtkachels met de juiste aanpassingen en voorzorgsmaatregelen . Het verbranden van kolen brengt echter aanzienlijke veiligheids- en milieurisico's met zich mee in vergelijking met het verbranden van hout, dus het is cruciaal om de voor- en nadelen zorgvuldig af te wegen voordat u het probeert.
Om verantwoord te stoken, is het belangrijk om geschikt hout te gebruiken dat schoon én droog is. Met schoon hout bedoelen we hout dat niet behandeld is. Er mogen bijvoorbeeld geen verfresten, spijkers of ander materiaal op het hout zitten.
U kunt in elke houtkachel kolen stoken, maar bruin en niet steen kolen. Steenkolen werden te heet en vernielen de kachel. Ook is er een hoop rut in de kachel en de afvoerpijp. Met bruinkolen bestaat dat problem niet.
Wanneer u uw houtkachel lang warm wilt houden zijn bruinkool briketten de oplossing. Deze briketten worden door onze klanten vaak gebruikt om 's nachts door te branden. Hierdoor heeft u ook 's ochtends een lekker warme woonkamer. Doordat ze lang nagloeien kunnen bruinkool briketten uw woning uren lang warm houden.
In ieder geval is antraciet de meest geschikte koolsoort voor verwarming. Overweegt u uw kachel dus vooral als verwarming te gebruiken dan is dit de kolen die u moet hebben. Kolenkachels hebben van nature de functie te verwarmen. Bruinkool is de koolsoort met het laagste massapercentage koolstof.
Maak eerst een houtvuur en laat het hout opbranden tot een mooi bed van hete as, voeg dan 4 of 5 kolen toe, en dan elk uur of zo 1 stuk hout. De kolen gaan ongeveer 6 uur mee en je verbrandt nauwelijks hout.
Sinds 1 januari 2022 gelden voor nieuwe kachels Europese emissie-eisen (Ecodesign). In de Wet milieubeheer (verwijst naar een andere website) (artikel 10.2 Wm) staat dat het verboden is om afvalstoffen te stoken. Daarom mag iemand in een houtkachel of vuurkorf alleen onbehandeld en ongeverfd hout verbranden.
Kolen zou als brandstof 40% goedkoper zijn dan mazout en tot 30% goedkoper dan gas.
Economisch gezien kan hout rendabeler zijn , vooral als u toegang hebt tot een lokale leverancier.
Deze zogenaamde “niet-brandbare” pallets zijn gemaakt van chemisch behandeld hout. Het verbranden ervan leidt tot de uitstoot van stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid. Ze zijn gemarkeerd met het symbool MB, wat Methyl Bromide betekent.
Het is mogelijk om uw kachel voor een langere periode te laten branden. Ten eerste, zorg ervoor dat de aslade leeg is voordat u de brandstof aanvult, laat daarna de toegevoegde brandstof een paar minuten op een hoge temperatuur goed branden met de luchttoevoer open. Tot slot, zet de luchttoevoer in op lage verbranding.
Markeringen waar u op moet letten zijn onder andere MB, wat betekent dat het pallethout is behandeld met Methyl Bromide. Dit is schadelijk voor mensen en de pallets kunnen giftige dampen afgeven als ze als brandhout worden gebruikt. Pallets bevatten ook spijkers die niet in uw kachel horen te komen .
Met moderne vergassingsketels kunnen eigenaren hout, steenkool en andere biomassabrandstoffen efficiënt en effectief verbranden, met aanzienlijk minder CO2-uitstoot.
Als brandstof is steenkool veruit de goedkoopste oplossing, tenzij u ergens brandhout gratis kan gaan afhalen. Gewone steenkool wordt nog alleen hoofdzakelijk gebruikt in hoogovens voor het vervaardigen van ijzer nadat het ontgast werd in een cokesoven.
Eindelijk kunnen we een antwoord geven op de veelgestelde vraag: "Hoe lang kan ik mijn houtkachel nog stoken?" De Europese Raad heeft namelijk nieuwe normen vastgesteld die vanaf 2030 van kracht worden voor hout- en pelletkachels.
Briketten of kolen
Briketten en kolen zijn erg milieubelastend en stoten veel fijnstof uit uw kachel of allesbrander. Er wordt nog wel veel gestookt met kolenkachels of allesbranders.
Bij het gebruik van steenkool komen veel CO2 en vervuilende stoffen vrij, hierdoor draagt het sterk bij aan de klimaatverandering en aan verzuring. De uitstoot is ongeveer tweemaal zo hoog als bij het gebruik van aardgas voor de elektriciteitsvoorziening.
Kosten. U zult merken dat zakken rookloze kolen en 'normale' huishoudkolen uit uw lokale supermarkt ongeveer even duur zijn, maar met een langere en hetere brandtijd krijgt u veel meer waar voor uw geld met rookloze .
Ongeschikt haard hout
Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
Een kachel produceert uiteraard as. Een afvalstof, zo zou je op het eerste gezicht misschien denken. Toch is het zonde om houtas gewoon weg te gooien. Het materiaal herbergt namelijk nog opneembare materialen en kan daarom in principe prima worden gebruikt als meststof in een tuin of moestuin.
De gemiddelde levensduur van een houtkachel bedraagt 10 tot 20 jaar , maar als u uw kachel goed onderhoudt en goed in de gaten houdt, kunt u de levensduur ervan met de helft van de hierboven genoemde levensduur verlengen.
Het samen verbranden van kolen en houtblokken kan een prachtig vuur opleveren, met de geur en lange vlammen van een houtvuur, gecombineerd met de hoge warmteafgifte en levensduur van vaste brandstof . Uw vuur kan heter branden, en langer.
Ja, houtrook is schadelijk voor de gezondheid. Bij de verbranding van hout komen chemische stoffen vrij. Bijvoorbeeld fijnstof, koolmonoxide, verschillende vluchtige organische stoffen en PAK Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen )'s.
Leg een stuk of 8 aanmaakblokjes op een onderrooster in je BBQ. Steek de aanmaakblokjes veilig aan met een lange aansteker. De volgende laag, het tussenrooster, bedek je nu met een laagje briketten of houtskool. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen.