De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
In de schil van gember zitten veel gezonde voedingsstoffen. Door de schil te laten zitten, kunt u daar dus ook volop van profiteren. Bovendien heeft de schil geen echte eigen smaak en proeft u het dus niet wanneer u die laat zitten. Overigens geldt dat wel alleen voor de schil van verse gember.
De schil van gember is bruin en droog, maar in feite is hij perfect te eten. Koop je een gemberknol in de supermarkt, dan volstaat het om de schil goed af te spoelen. Je kan eventueel ook een spons gebruiken.
Gember rauw eten kan zeker. Gember is alleen erg sterk en pittig van smaak, daarom wordt het vaak in kleine hoeveelheden verwerkt in gerechten. Verse gember wordt soms direct rauw gegeten vanwege de eigenschappen die deze wortelknol heeft en waarvoor hij door velen gewaardeerd wordt.
Jonge gember heeft zo'n dunne schil, dat je hem helemaal niet hoeft te schillen . Oudere gember, zoals we die doorgaans in de supermarkt vinden, heeft een meer papierachtige schil die je misschien wilt schillen. Als je gember een tijdje heeft rondgehangen en een beetje verschrompeld is, kun je hem niet makkelijk schillen met een lepel.
Waarom een lepel gebruiken? Minder afval: Als je een mes gebruikt om gember te schillen, verwijder je gemakkelijk te veel van het vruchtvlees samen met de schil, vooral rond de hoeken en gaten. Met een lepel kun je daarentegen alleen de dunne schil verwijderen, waardoor je meer van de gemberwortel behoudt .
De schil kun je gewoon eten; het is niet giftig. Sterker nog: in de schil van gember zit voor een deel de voedingsstoffen en het is zonde als je die niet binnenkrijgt. Zorg er wel voor dat je de gember wast voor consumptie om zo vuil, stof en bacteriën te verwijderen.
Overmatig gebruik van gember kan leiden tot maagklachten, diarree of een verhoogde bloedingsneiging. Een algemene richtlijn is om niet meer dan 4 gram gember per dag te consumeren, wat neerkomt op ongeveer 1 theelepel verse gember of ¼ theelepel gemberpoeder. Hoeveel gember thee dat is per dag? Ongeveer 3 tot 4 kopjes!
Ja, gemberthee kan helpen bij het verminderen van symptomen van verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn en congestie. De ontstekingsremmende eigenschappen van gember kunnen ook helpen bij het verminderen van ontstekingen in de luchtwegen.
Goed voor je hersenen
Deze studie naar zestig vouwen bevestigt dat gember goed is voor je hersenfuncties. Een dagelijks extract van gember vergroot volgens het onderzoek je reactiesnelheid en je concentratie- en denkvermogen. Een andere studie naar ratten bevestigt dat gember je geheugen verbetert.
Als je te veel neemt kan gember hartkloppingen en uitdrogingsverschijnselen veroorzaken en bij een te hoge dosis kun je zelfs slaperig, duizelig of verward raken.
Gewone gember, ook wel culinaire gember genoemd, is een van de populairste eetbare soorten. Niet alleen de wortelstokken van gewone gember zijn eetbaar, maar ook de bladeren en scheuten. U kunt ze dus gerust fijnhakken en gebruiken als smaakmaker ! De bladeren en scheuten hebben daarentegen een minder scherpe smaak dan de wortelstok.
Eet het rauw of kook het: beide zijn gezond : Onderzoek suggereert dat het verwarmen van rauwe gember (bijvoorbeeld bij het koken of het maken van thee) de mogelijkheid om bepaalde soorten vrije radicalen te verwijderen vermindert en de mogelijkheid om andere soorten te verwijderen vergroot. Dit komt waarschijnlijk door de omzetting van gingerolen in shogaolen.
Op kamertemperatuur, buiten de koelkast blijft een stuk gemberwortel vaak wel een week goed voordat 'ie zacht wordt en niet meer zo lekker is. In de koelkast kun je hem een stuk langer bewaren: 3 weken. In de vriezer blijft verse gember het langst houdbaar. Ingevroren gaat de smaakmaker namelijk wel tot een jaar mee!
En het is bovendien niet nodig. Je kunt de gember gewoon in fijne plakjes snijden en dus het hele schil proces overslaan. Zo kun je de gember ook met schil en al raspen en in soepjes of dergelijke verwerken. Uiteraard is het wel aan te raden om de gember te wassen voordat je ermee in de weer gaat.
Gezien hun ontstekingsremmende werking en het eerder aangetoonde vermogen om ASM direct te laten ontspannen, zijn gember en 6-shogaol veelbelovende therapieën tegen astma die zich richten op twee belangrijke pathologische componenten van astma: acute samentrekking van de gladde spieren van de luchtwegen en longontsteking .
Gember is een bloedverdunner. Gebruik vlak voor of na gemberthee geen paracetamol of andere bloedverdunner(s). Niet gebruiken bij diabetes, hoge koorts, galstenen, brandend maagzuur en kinderen onder de 6 jaar.
Ook gember is een fijn hulpmiddel voor een fijne nacht. Gember kalmeert namelijk je maag en darmen.Zo kunt je je eten makkelijker en sneller verteren en dus val je sneller in slaap. Een kopje gemberthee doet wonderen!
Gember kruidenthee kan helpen bij het verwijden van de bloedvaten, het verminderen van de vorming van bloedstolsels en het verlagen van de bloeddruk.
Gember wordt in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt bij de behandeling van misselijkheid en braken, als ontstekingsremmer, bij verkoudheid, om verslavingen te bestrijden, menstruatiepijn te behandelen, en om de vertering te bevorderen (1-15).
Veel mensen kiezen ervoor om hun gembershot in de ochtend, op een lege maag, te nemen. Dit kan een krachtige start van de dag zijn. De pittige smaak van gember zorgt ervoor dat je meteen wakker bent en gember bevordert een normale stoelgang1, wat voor sommigen een welkome ondersteuning is in de ochtend.
Naast dat je gember kunt schillen, is het ook erg lekker en gezond om gember met schil te eten. De schil bevat veel voedingstoffen en vezels, en kan een extra smaakdimensie toevoegen aan je gerechten. Als je ervoor kiest om de schil te behouden, is het belangrijk dat je de gember goed wast voordat je deze gebruikt.
De ontstekingsremmende stoffen in gember, zoals gingerol, helpen roodheid en zwelling te verminderen, wat resulteert in een kalmere en egalere huid. Rauwe gember stimuleert de bloedsomloop, wat essentieel is voor een gezonde huid.