nieuws Volgens een Nederlands onderzoek is zelfgebakken frieten gezonder dan de friet uit de snackbar. Dat heeft te maken met het feit dat in de horeca nog veel frituurvet wordt gebruikt van dierlijke oorsprong of van geharde plantaardige vetten.
Wel, als je verder gezond eet, en je patat zelf vers snijdt, in de schil laat en het in een goed bakvet frituurt ( zuivere kokosolie bijvoorbeeld ) en er verder geen vette en suikerrijke sauzen bij eet, is het niet ongezond.
Het bakken van frieten is veel gezonder dan traditioneel frituren, voornamelijk omdat deze manier van koken minder calorieën en minder vet in de frieten produceert. Echter, bakken op hoge temperaturen kan nog steeds leiden tot acrylamidevorming.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Eén kopje zelfgemaakte frietjes is ongeveer 60 gram en bevat ongeveer 119 calorieën, 1,2 gram eiwit, 7,9 gram vet en 11 gram koolhydraten. Zelfgemaakte frietjes zijn een verrukkelijke traktatie die de smaak van klassieke bistro's rechtstreeks naar uw keuken brengt.
Snacks uit een airfryer zijn nog steeds geen gezond voedsel.Wel is het een net wat gezonder alternatief voor frituren. Dit komt doordat ze op die manier minder vet bevatten. En dus ook minder calorieën dan bij frituren.
Er is een besparing van $ 1,20 - 2,26 / pondbij het maken van frietjes van begin tot eind met hele aardappelen . Natuurlijk moet je de aardappelen ook wassen en in plakjes snijden, maar als je ze niet schilt, behoud je voedingsstoffen en smaak. Er is slechts een kleine hoeveelheid extra tijd nodig om frietjes van begin tot eind te maken.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Dus als frietjes je favoriete traktatie zijn, is het altijd beter om ze zelf te maken. Op die manier kun je bepalen hoeveel olie erin gaat. Je kunt de frituurpan zelfs helemaal laten staan. Probeer ze te bakken of te airfryen, want die methoden vereisen veel minder vet, maar ze leveren nog steeds een knapperige, bevredigende bite.
Twee keer per dag gefrituurde aardappelen eten is misschien niet de gezondste keuze , omdat gefrituurd voedsel doorgaans veel calorieën, vet en natrium bevat. Een dieet met veel gefrituurd voedsel wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hartziekten en diabetes type 2.
Met mate en met de juiste kookmethode is het antwoord JA gebakken frietjes zijn gezond ! Hoewel witte aardappelen vaak een slechte reputatie hebben, heeft dat vooral te maken met hoe we aardappelen doorgaans bereiden (ahem, gefrituurd in plaats van gebakken), en de hoeveelheid waarin we ze eten.
Zijn ovenfrietjes gezonder? Het antwoord is kort en bondig: ze zijn iets gezonder dan gefrituurde als ze vers bereid zijn, voldoende dik gesneden zijn en gecoat werden met een dun laagje onverzadigd vet. Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%.
AARDAPPEL FEITEN
Invriezen (als het goed wordt gedaan) plaatst het voedsel en de voedingsstoffen erin simpelweg in een 'schijndood', waardoor het verlies aan voedingsstoffen minimaal is. vergelijkbare voedingsstoffen als hun verse tegenhangers, maar op iets lagere niveaus . vitamine C en 738 milligram kalium.
Minder calorieën
Want door het toestel eet je echt minder vet, tot 70 procent zelfs. Bij frietjes is dat zo'n 45 calorieën per 100 gram minder.
Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.
Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.
' Beide varianten worden overigens van dezelfde ingrediënten gemaakt, dus verse patat niet per definitie gezonder is dan diepvriesfriet.
Het aantal calorieën in 10 Franse frietjes kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de grootte van de frietjes, het type olie dat is gebruikt om te frituren en eventuele extra kruiden. Gemiddeld kan één enkele Franse friet ongeveer 8-12 calorieën bevatten. Dus voor 10 Franse frietjes, kijk je misschien naar ongeveer 80-120 calorieën .
Het water dat in de aardappel zit, wordt namelijk bij frituren vervangen door frituurvet. En daardoor neemt ook het aantal calorieën toe. Patat bevat per 100 gram vier keer zoveel calorieën dan gekookte aardappelen. Daarnaast geven gekookte aardappelen eerder een verzadigd gevoel dan patat.
Zoete aardappelfrietjes bevatten iets meer calorieën en koolhydraten, maar zijn ook voedzamer dan Franse frietjes. Het grootste verschil in voedingsstoffen is dat Franse frietjes geen vitamine A bevatten, terwijl zoete aardappelfrietjes juist veel vitamine A bevatten. Vitamine A is belangrijk voor uw zicht en immuunsysteem ( 2 ).
Een portie gekruide koolraap frietjes bevat slechts 4,0 gram koolhydraten. De frietjes zijn dus ook geschikt om te eten bij het volgen van een streng koolhydraatarm of keto dieet.
Gefrituurde voedingsmiddelen
Frietjes, gefrituurde kip met vel en andere gerechten die in een frituurpan worden bereid, bevatten veel verzadigd vet en cholesterol door de olie waarin ze worden bereid. Een betere keuze is gebakken kip of kalkoen zonder vel, gebakken aardappelen of gebakken "frietjes" gemengd met een beetje olijfolie.