Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Magere vleeswaren zoals achterham, schouderham, beenham, casselerrib, varkensfricandeau, kalfs- en runderrollade, rookvlees, rosbief, kiprollade, kipfilet, kalkoenfilet, kalkoenham, kalkoenrollade, ongelardeerde lever, rundertong.
Een veelgehoord misverstand is dat vlees slecht zou zijn omdat het “rot in je darmen”. Dit klopt niet. Vlees is een relatief licht verteerbaar voedingsmiddel, júíst bij darmklachten, omdat het geen vezels bevat.
Rood vlees en vlees met veel vet zijn moeilijk te verteren. Stap over naar makkelijker te verteren voeding zoals; kip en vis. Onoplosbare vezels houden je spijsvertering in beweging.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Verwerkt vlees
Dit omvat vlees dat gerookt, gepekeld, gezouten of gedroogd is. Hoewel dit vlees heerlijk en handig kan zijn, kan het ook zwaar zijn voor het spijsverteringsstelsel. Het bevat veel verzadigd vet en natrium, die beide bijdragen aan spijsverteringsproblemen, zoals constipatie, diarree en een opgeblazen gevoel.
Eet vezelrijk en gevarieerd: veel groente, fruit en volkorenbrood en peulvruchten. Sla vooral je vezelrijke ontbijt niet over, dat stimuleert de spijsvertering. Drink 1,5 tot 2 liter per dag: vezels werken als een spons: ze nemen vocht op en zorgen daardoor voor een soepele ontlasting.
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
Zogenaamde stoppende voedingsmiddelen bestaan niet. Vaak wordt gedacht dat voedingsmiddelen als beschuit, witte rijst, wit brood en bananen “stoppend” werken. Uit onderzoek is gebleken dat dit niet het geval is. Wel is het zo dat producten met veel voedingsvezels de darm meer stimuleren en dus sneller ontlasting geven.
Typische symptomen
buikpijn op wisselende plaatsen. een ongemakkelijk gevoel in je buik. klachten die verbeteren na ontlasting. wisselende stoelgangfrequentie.
Rood vlees kan de productie van uremische toxines door de darmflora verhogen, zoals trimethylamine (TMA) n-oxide (TMAO), indoxylsulfaat en p-cresylsulfaat. Deze uremische toxines worden in verband gebracht met een hoger risico op cardiovasculaire sterfte (Mafra et al., 2018).
Het is mogelijk om de darmen te reinigen door veel fruit te eten. Ze zijn rijk aan vitamines, vezels en antioxidanten en hebben de kracht om het immuunsysteem te versterken. Vruchten met een laag suikergehalte zoals appels en citrusvruchten hebben de voorkeur. Bananen zijn echter ook zeer gunstig voor de darm.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Bij bijna elke persoon die een westers dieet volgt, zijn de afvalproducten zich langzaam aan het ophopen in het lichaam, in het lichaamsvet, in de spieren, de organen, bijna overal in. Naar schatting heeft de gemiddelde westerling maar liefst 3 tot 4,5 kilo giftig fecaal afval (ontlasting) in zijn darmen.
Naturel vlees, gevogelte, eieren en vis veroorzaken over het algemeen geen PDS-klachten. Wat granen, groenten, fruit en andere voedingsgroepen betreft zijn er sterke aanwijzingen dat voeding met een laag gehalte aan FODMAPs (zie hieronder) beter is voor de behandeling van PDS-symptomen.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Vlees met weinig vezels zal spijsverteringsproblemen veroorzaken . Dit komt doordat de bacteriën in de maag niet genoeg voedingsstoffen uit vezels halen. Veroorzaakt uitdroging of gebrek aan vocht. Eiwitvertering vereist veel energie en water om overtollige stikstof in de darmen kwijt te raken.
Melk, kaas en ijs zijn allemaal no-go's met een maagklachten . Ze zijn moeilijk te verteren voor je lichaam, deels omdat ze veel vet bevatten. Gewone, magere yoghurt kan soms oké zijn, maar begin met een beetje en kijk hoe het gaat.