Waar rundvlees 45 tot 640 kilogram CO2 uitstoot en varkensvlees 20 tot 55 kilogram CO2 uitstoot, stoot ongeveer de helft van alle vissersvloten minder dan 20 kilogram CO2 uit (vismagazine)(nature). De CO2 uitstoot van vis is dus over het algemeen aanzienlijk minder dan die van vlees.
Vis heeft een kleinere klimaatimpact dan vlees
Net als bij vlees, maakt het heel erg uit naar wat voor vis je kijkt. Er zijn grote verschillen in de klimaatimpact. Maar nog steeds heeft de vis met de hoogste klimaatimpact, een kleinere impact dan rundvlees. Ook hebben de meeste soorten vis een kleinere impact dan kip.
Dierlijk voer moet worden verbouwd, geoogst, verwerkt en naar boerderijen worden vervoerd, wat allemaal bijdraagt aan emissies. In het wild gevangen vis voedt zich en groeit op zichzelf, dus hebben ze de laagste emissies van alle dierlijke eiwitten .
De grootste milieubelasting van vis(producten) zit in de aantasting van oceanen en rivieren. En net als bij de productie van andere voedselproducten verbruikt ook de visserij energie en veroorzaakt het broeikasgas. Lees wat de impact is van kweekvis en wilde vis op het milieu.
Vis is een bron van eiwitten en het is een gezonde vleesvervanger. Als we de vergelijking maken tussen vis en vlees, dan bevat vis minder ijzer dan vlees. Dat komt omdat er minder bloed zit in vis. Maar vis scoort hoger als het gaat om onverzadigde vetzuren en de visvetzuren EPA en DHA.
Als je vlees eet en op het klimaat wilt letten, kies dan voor kip in plaats van rund (rood vlees). Vind je dierenwelzijn of milieu belangrijk, kies dan voor vlees met het Europese keurmerk voor biologisch (het groene blaadje), EKO, Demeter of het Beter Leven Keurmerk 2 of 3 sterren.
Vis dient als een levensvatbaar alternatief voor rood en bewerkt vlees, en levert hoogwaardige eiwitten en essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A en B12 , Fe en Zn(2) . Bovendien heeft vis een laag gehalte aan SFA en is het een bron van de langeketen n-3-vetzuren EPA en DHA, I, Se en vitamine D (2) .
Door milieuverontreiniging kunnen er schadelijke stoffen voorkomen in vis. Het gaat vooral om zware metalen zoals methylkwik, dioxines, PCB's, PFAS of resten bestrijdingsmiddel. Over het algemeen hebben roofvissen de meeste last van vervuiling.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Controleer op eco-labels
Een makkelijke manier om de duurzaamheid van uw zeevruchten te controleren is door te kijken naar ecolabels . De Marine Stewardship Council 'blue tick' is waarschijnlijk de bekendste en behandelt de duurzaamheid van wilde zeevruchten.
Ze vinden dat landdieren die voor voedsel worden gefokt, te veel natuurlijke hulpbronnen gebruiken en bijdragen aan vervuiling . Veel mensen kiezen echter voor dit visgebaseerde plan voor hun gezondheid. Een dieet dat de nadruk legt op plantaardig voedsel, vis en zeevruchten kan gezondheidsvoordelen opleveren. Vis is, net als vlees, een goede bron van eiwitten.
Ze bevatten mineralen als jodium, fosfor en seleen. Kreeft bijvoorbeeld scoort daarnaast ook nog eens hoog op de vitamine B1-index, terwijl vette vis weer heel rijk is aan vitamine D, B2 en vitamine A. Daarnaast bevat vis van nature eiwitten en gezonde vetten, stoffen die onmisbaar zijn voor je lichaam.
Zeevruchten genereren gemiddeld minder koolstof per eenheid eiwit dan rundvlees en varkensvlees, en hebben een koolstofvoetafdruk die vergelijkbaar is met die van gevogelte . Maar niet alle zeevruchten zijn hetzelfde. Zeevruchtenproducten variëren in de hoeveelheid emissies die ze produceren.
Meest duurzame vis
Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Duidelijk is dat vliegen erg slecht is voor het klimaat. Maar is het slechter dan vlees? Op Nederlands niveau draagt de veestapel volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (Rli) voor 10% bij aan de broeikasgasuitstoot. Het vliegverkeer 6,5%, blijkt uit cijfers van het CBS.
Halal vlees houdt onder onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die geslacht worden bij het aanroepen van Allah.
Is zalm of kip gezonder? Beiden zijn gezond maar verschillen in voedingswaarde. Kip heeft minder calorieën, terwijl zalm rijk is aan gezonde visvetzuren. Ze bieden vergelijkbare hoeveelheden eiwitten.
Het Nederlandse familiebedrijf Sea Fresh levert zijn heerlijke verse vis reeds jarenlang aan Lidl. De zalm wordt verantwoord gekweekt in de prachtige heldere fjorden van Noorwegen en draagt het ASC-keurmerk.
De meeste zalm wordt gekweekt in mariene netkooien, hoewel een deel wordt geproduceerd in zoetwaternetkooien. Netkooien zijn structuren die zalm in open water houden terwijl ze groeien. Open systemen zoals netkooien hebben inherente milieurisico's, zoals ontsnappingen en vervuilingseffecten .
Kwik wordt opgeslagen in het spierweefsel (het vlees van de vis).
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Concluderend kan gesteld worden dat hogere eiwitgehaltes in combinatie met de aanwezigheid van omega 3- en 6-vetzuren en een reeks vitamines suggereren dat het eten van zeevruchten over het algemeen een betere keuze is in vergelijking met het eten van vlees .
Hoewel magere biefstuk een geweldige bron van eiwitten is, bevat het ook veel verzadigd vet en calorieën. Zalm daarentegen bevat minder calorieën en aanzienlijk minder verzadigd vet . Het is ook een heel veelzijdig voedsel en kan op veel manieren worden gekookt en gekruid.
Kies vis en schaaldieren met een laag kwikgehalte, zoals zalm, forel, tilapia, kabeljauw, tong, sardines, garnalen, oesters en andere schaaldieren .