Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Gluten is geen graan, maar de naam van een groep eiwitten. Die eiwitten komen van nature voor in een aantal granen: alle soorten tarwe (dus ook kamut, spelt en durum) maar ook rogge en gerst. Ook is haver vaak besmet met gluten en wordt daardoor meestal niet verdragen door mensen met coeliakie.
Gewassen die onbewerkt goed bruikbaar zijn in een glutenvrij dieet zijn aardappelen, amarant, boekweit, cassave, gierst, glutenvrije haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, canihua (familie van quinoa), chia, soja, sorghum, teff en tapioca.
Symptomen tarwe-allergie
Tarwe-allergie kan zich uiten in huidklachten, angioedeem, maagdarmklachten, luchtwegklachten en anafylaxie. Soms treden klachten bij tarweconsumptie alleen op na inspanning van 10-60 minuten.
In de volksmond wordt er vaak gesproken over glutenallergie of glutenintolerantie. Die benamingen kloppen niet. Meestal worden deze termen ook ten onrechte gebruikt voor een aandoening als coeliakie. Wanneer je geen coeliakie hebt, maar wel klachten ervaart na het eten van gluten, noemen we dat glutensensitiviteit.
Coeliakie, (spreek je uit als: seuliakie) ook wel spruw genoemd, is een chronische dunne darm ziekte (auto-immuunziekte) waarbij er een overgevoeligheid bestaat voor gluten. Daarom wordt coeliakie ook wel glutenintolerantie genoemd.
Coeliakie is een aandoening die zich op iedere leeftijd kan manifesteren. De klachten verschillen per persoon, zijn niet altijd direct te koppelen aan het maag-darmkanaal en kunnen op elke leeftijd beginnen.
Bij een tarwe allergie kan, als er geen kruisreactie optreedt, gewoon brood worden vervangen door brood van andere granen zoals haver, rogge, gerst, maïs en boekweit. Lees hierbij altijd goed de ingrediënten; Als iets roggebrood heet kan het nog steeds tarwe bevatten als bij-ingrediënt.
De meeste broden worden gemaakt van tarwe, maar ook speltbrood, roggebrood en maisbrood zijn heerlijk, net zoals glutenvrij brood van quinoa, boekweit of haver.
De zorgen kunnen grofweg in twee typen worden verdeeld: dat tarweproducten onevenredig verantwoordelijk zijn voor de toename van obesitas en diabetes type 2 en dat tarweglutenproteïnen een reeks negatieve reacties veroorzaken, waaronder allergieën, coeliakie en een reeks minder goed omschreven aandoeningen.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten.
Sommige mensen zijn allergisch voor tarwe, maar dat is niet hetzelfde als een glutenallergie. Glutenallergie is een misleidende term die vaak wordt verward met tarweallergie, of soms coeliakie. Er bestaat niet zoiets als een glutenallergie, maar er is wel een aandoening die coeliakie wordt genoemd .
Nee, je kunt er nooit overheen groeien. Ook al kreeg je coeliakie toen je een jaar was, het blijft een levenslange aandoening die goed te behandelen is met een levenslang dieet dat zo vrij mogelijk is van gluten. Je kunt van de klachten afkomen door glutenvrij te leven maar van de aandoening zelf kun je nooit afkomen.
Een tarweallergie is dus niet hetzelfde als een glutenintolerantie! Bij de auto-immuunziekte coeliakie worden na het eten van gluten de eigen lichaamscellen in de dunne darm aangevallen door het afweersysteem. Bij een tarweallergie valt het afweersysteem eiwitten uit tarweproducten aan en niet de eigen lichaamscellen.
Er zijn veel gezonde tarwevrije alternatieven waaruit u kunt kiezen, zoals roggebrood, zuurdesembrood en meer.
Ja.Spelt (Triticum spelta) is verwant aan tarwe of zachte tarwe (Triticum aestivum). De spelt die tegenwoordig in brood zit, komt meestal voort uit een kruising tussen deze twee granen. Daarom zijn de eiwitten in spelt erg vergelijkbaar met die in tarwe.
Toegestane voedingsmiddelen
Brood, broodjes en gebakken goederen gemaakt met alleen meel van maïs, rijst, gerst, haver, pijlwortel, gierst of aardappelzetmeel . Maïs- of rijstpasta's. Maïstaco's en tortilla's gemaakt zonder tarwemeel. Custard, tapioca, rijstpudding, sorbet.
Door het eten van gluten ontstaan voornamelijk ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm. Door de reactie van het afweersysteem op de inname van gluten kunnen klachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn, vermoeidheid, depressie en gewichtsverlies.
Nu is de grote vraag natuurlijk, is yoghurt glutenvrij? Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Heb je na het eten van een boterham, pasta of muesli geregeld last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of diarree? Dan is het mogelijk dat je last hebt van glutenintolerantie. Gluten is een eiwit dat voorkomt in verschillende granen zoals in tarwe en spelt.
Hooikoorts kun je krijgen op latere leeftijd: FEIT!
'De allergie hooikoorts kan zich op latere leeftijd openbaren. Maar meestal krijg je het tussen je tiende en dertigste. Hoe dit precies werkt weten artsen niet. Veel mensen groeien vanzelf over hooikoorts heen.