Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Tofu wordt gemaakt van de hele boon en heeft een hogere voedingswaarde dan soja-eiwitextract en geen toxines . Soja is goed onderzocht als een voedingscomponent die, zoals we hebben ontdekt, al eeuwenlang deel uitmaakt van het dieet van miljoenen volwassenen en kinderen in Azië.
Ze hebben last van winderigheid, krampen, obstipatie en diarree. Tofu past bij uitstek in dit dieet omdat het is gemaakt van pure sojamelk, en niet van hele sojabonen met voor de darmen moeilijk verteerbare koolhydraten.
Voor macronutriëntenverhoudingen is sojamelk lichter in eiwitten, veel zwaarder in koolhydraten en veel lichter in vet vergeleken met tofu per calorie . Sojamelk heeft een macronutriëntenverhouding van 24:46:31 en voor tofu, 39:9:52 voor eiwitten, koolhydraten en vet uit calorieën.
Soja is afkomstig van de sojaboon. Van deze peulvrucht worden sojaproducten zoals tofu, tempé, sojadrink en sojaolie gemaakt. Soja is rijk aan eiwit, onverzadigd vet en bevat ijzer.
Tofu (ook wel tahoe genoemd) is gemaakt van sojabonen en deze zijn een goede bron van plantaardige eiwitten, vitamine B, ijzer, zink, calcium en andere essentiële voedingsstoffen.
Bij sommige mensen kunnen sojaproducten een opgeblazen gevoel of darmklachten veroorzaken. Vaak ligt een onderliggend darmprobleem of een onevenwichtige darmflora aan de basis. Ongeveer driekwart van de soja wereldwijd wordt geproduceerd als veevoer.
Seitan. Net als tofu en tempeh is seitan een eeuwenoud product uit Azië, maar anders dan tofu en tempeh wordt het gemaakt van tarwegluten. De structuur lijkt op vlees en het heeft een hartige smaak. Ook met seitan kun je eindeloos variëren door verschillende marinades te gebruiken.
Edamame zijn onrijpe sojabonen die een zoete en licht grassige smaak hebben . Ze moeten gestoomd of gekookt worden voor consumptie en kunnen op zichzelf gegeten worden of toegevoegd worden aan soepen en salades. Tofu wordt gemaakt van bonenwrongel die samengeperst wordt in een proces dat vergelijkbaar is met kaasmaken.
Sojasaus wordt gemaakt van sojabonen .
Volgens het Voedingscentrum passen sojaproducten zoals tofu, tempé en sojadrink in een gezond voedingspatroon. Het advies is om maximaal 2-3 porties sojaproducten per dag te eten of drinken. Vervang bijvoorbeeld een aantal keer per week rood vlees door een sojaproduct zoals tofu.
Tofu bevat ook alle essentiële aminozuren die uw lichaam nodig heeft en is rijk aan mineralen en vitaminen, waaronder calcium, mangaan, ijzer en vitamine A. Tofu en andere sojaproducten zijn ook de belangrijkste bron van isoflavonen. Dat zijn flavonoïden – door planten gecreëerde chemicaliën die worden geassocieerd met verschillende gezondheidsvoordelen.
Kinderen die koemelk kregen, hadden gemiddeld 4 stoelgangen gedurende de 2 studieweken en kinderen die sojamelk kregen, hadden gemiddeld 10 stoelgangen (p<0,001). Kinderen die sojamelk kregen, hadden betere fecale scores (1 of 2 versus 3) (p<0,001) dan kinderen die koemelk kregen.
Aan de andere kant biedt tofu een ideale balans van zowel eiwitten als calorieën . Hoewel sojabrokken iets minder eiwitten bevatten dan de overige twee items, zitten ze boordevol vezels en hebben ze weinig calorieën. Daarom hangt de beste keuze af van uw dieetbehoeften en prioriteiten.
Hoeveel sojamelk per dag is veilig om te drinken? U kunt er zeker van zijn dat u sojamelk drinkt, zegt Hever, die de richtlijnen van het American Institute for Cancer Research (AICR) volgt voor matige sojaconsumptie: één tot twee porties per dag van hele sojaproducten, waaronder sojamelk, edamame, sojanoten en tofu.
Koop het in ieder geval liever bij de toko dan bij de supermarkt. Bij de meeste toko's staan er grote bakken met verse tofu, dit is vele malen lekkerder dan hetgeen je bij de supermarkt koopt. Mocht je geen verse exemplaren vinden, dan is er vaak bij de toko alsnog meer keuze en betere kwaliteit verpakte tofu.
Edamame is de veramerikanisering van een Japanse term voor groene sojabonen . Edamame betekent letterlijk 'bonen op takken'. Zo spreek je het uit. Volgens het National Soybean Research Laboratory (NSRL) worden er momenteel meer dan 2500 soorten sojabonen verbouwd.
Tofu, ook bekend als sojabonenwrongel, is een zacht, glad sojaproduct dat wordt gemaakt door het stremmen van verse, hete sojamelk met coagulant . Tofu heeft een milde smaak en absorbeert gemakkelijk de smaken van marinades, kruiden en andere ingrediënten. Tofu is rijk aan hoogwaardige eiwitten en B-vitamines en bevat weinig natrium.
En als je denkt dat dit betekent dat je veel tofu moet eten, en je houdt niet van tofu, dan hebben we goed nieuws: er zijn genoeg vleesvervangers naast tofu, waaronder tempeh, seitan en andere vleesvervangers .
Net als tofu staat tempeh bekend als een zeer rijke bron van voedingstoffen. Tempeh heeft een nootachtig aroma en kan soms ruiken naar paddenstoelen, waardoor het vooral geschikt is voor stevige, hartige gerechten. Door tempeh te marineren kun je het verschillende smaken geven.
Sojaproducten zoals tofu zijn een goede bron van vitamines en mineralen zoals kalium, fosfor, magnesium, calcium, ijzer, zink, vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine E en foliumzuur. Tofu zit ook boordevol pectine, een voedingsvezel die een positief effect heeft op het cholesterol.
De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer.
Soja is moeilijk te verteren , wat gasvorming, een opgeblazen gevoel en algemeen ongemak kan veroorzaken. Gefermenteerde sojaproducten, zoals miso, tempeh of sojasaus, worden gemakkelijker verteerd dan niet-gefermenteerde sojaproducten. Als u al een gevoelige darm hebt, is het misschien het beste om sojaproducten te vermijden terwijl u uw spijsverteringsproblemen geneest.
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.