In tegenstelling tot aluminium en plastic is roestvrij staal niet schadelijk voor de gezondheid. Integendeel! Dankzij de antibacteriële eigenschappen is een roestvrij stalen lunchbox de ideale plaats om voedsel in te bewaren.
RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie. RVS drinkflessen kunnen daarnaast op hoge temperaturen gewassen worden waardoor je ook minder kans hebt op besmetting door bacteriën.
Roestvast staal wordt reeds op zeer grote schaal toegepast voor de voedselbereiding en tot op heden zijn er geen nadelige effecten vastgesteld die de gezondheid en hygiëne ondermijnen.
Warmtegeleiding: Aluminium heeft een betere thermische geleidbaarheid dan RVS, wat het geschikt maakt voor radiatoren en airconditioningsystemen. RVS kan echter worden gebruikt bij hogere temperaturen tot 400°C. Bij aluminium blijf je bij voorkeur beneden de 200°C.
Roestvrijstalen potten, pannen en snelkookpannen zijn stabiel bij koken op hoge temperaturen. Deze zijn sterk en duurzaam voor een leven lang. Ze gaan langer mee dan aluminium kookgerei. Belangrijk is dat roestvrijstalen kookgerei niet reageert in voedsel, wat zorgt voor een veilige en gezonde eigenschap voor langdurig gebruik.
Kort samengevat. Geanodiseerde aluminium pannen hebben de best werkende anti-kleeflaag die het langst meegaat. Roestvrijstalen pannen hebben geen anti-kleeflaag, maar gaan een leven mee en mogen in de vaatwasser.
Hoewel er veel voordelen zijn aan roestvrij staal, zijn er ook enkele nadelen. Minder kosteneffectief vergeleken met zacht staal. Potentieel voor galvanische corrosie in specifieke omgevingen.Het kan moeilijk zijn om te lassen en is daarom niet altijd toepasbaar .
Hoewel RVS zeer bestendig is tegen roest, kan het toch aangetast worden door zure regen, metaaldeeltjes en zeelucht.
RVS staat voor Roest Vrij Staal en draagt in sieradenland de veelgebruikte naam: Stainless Steel. Misschien heb je ergens ook wel eens Surgical Stainless Steel zien staan, of te wel chirurgisch staal. Het is allemaal hetzelfde materiaal met kleine verschillen in mengsel.
Roestvrij staal
Roestvrijstalen pannen zijn van nature PFAS-vrij, wat betekent dat er geen speciale antiaanbaklaag nodig is om ze veilig te maken voor koken. Roestvrij staal is een legering van ijzer, chroom en soms nikkel, en het staat bekend om zijn uitstekende duurzaamheid en weerstand tegen corrosie.
De niet-reactieve aard van roestvrij staal betekent ook dat het geen metalen in uw voedsel zal lekken, zelfs niet bij het koken van zure gerechten, waardoor zowel de gezondheid als de ware smaken van uw ingrediënten behouden blijven. Gietijzer heeft het potentieel om ijzer in uw voedsel te lekken.
Een broodtrommel of lunchbox van roestvrij staal is duurzaam, stevig, BPA-vrij en makkelijk in onderhoud. Een broodtrommel van RVS houdt geen smaakjes of geurtjes vast, is eenvoudig schoon te maken en gaat lang mee. Zo hoef je bijvoorbeeld al niet elk schooljaar een nieuwe broodtrommel aan te schaffen!
1. Wat is de Gezondste Waterfles? Voor de gezondheid van jou en het milieu is het essentieel om een waterfles te kiezen die vrij is van schadelijke chemicaliën zoals BPA (bisfenol A) en ftalaten. Roestvrijstalen flessen zijn een uitstekende keuze omdat ze duurzaam zijn en geen chemicaliën lekken in je drankje.
Zeer zure voedingsmiddelen, zoals tomatensaus, kunnen na verloop van tijd reageren met roestvrij staal en ervoor zorgen dat het verkleurt . Het is ook mogelijk dat roestvrij staal nikkel en chroom uitloogt, afhankelijk van de staat van de koekenpan.
Vanwege de niet-giftige en corrosiebestendige eigenschappen is het een favoriete optie in de voedselverwerkende industrie voor toepassingen zoals opslagtanks en voedselverwerkende machines. Het is een veilige keuze voor contact met voedsel; het is bestand tegen corrosie en roest.
Roestvrij stalen lunchdoos
Geen wonder, want het duurzame materiaal is absoluut onschadelijk voor mens en milieu. In tegenstelling tot aluminium en plastic is roestvrij staal niet schadelijk voor de gezondheid.
Plastic containers kunnen soms schadelijke chemicaliën in uw voedsel lekken, vooral wanneer ze worden blootgesteld aan hitte of zure voedingsmiddelen. Roestvrij staal is daarentegen inert en reageert niet met uw voedsel . U kunt alles bewaren, van verse producten tot stevige stoofschotels, zonder u zorgen te maken dat chemicaliën in uw maaltijden sluipen.
Op zich is het geen probleem als je een keertje (per ongeluk) doucht met je stainless steel sieraden. Toch raden wij het af. Stainless steel is een zeer sterk materiaal, en kan prima tegen het Nederlandse kraanwater. Echter, onder de douche gebruik je (meestal) ook shampoo en douchegel.
RVS is duurzaam
Daarnaast is RVS volledig recyclebaar, wat betekent dat het kan worden omgesmolten en opnieuw kan worden gebruikt zonder dat de kwaliteit van het materiaal vermindert. Dit alles maakt van RVS een duurzaam en milieuvriendelijk materiaal.
RVS is een legering van circa 80% ijzer met een aantal toevoegingen zoals chroom, nikkel en molybdeen. Door deze toevoegingen wordt een roestvaste 'huid' op het materiaal gevormd. Daardoor gaat roestvast staal jarenlang mee!
Roestvrij staal biedt aanzienlijke weerstand tegen corrosie , terwijl zacht staal dat niet doet. Het vereist een verdere coating om roest te voorkomen. Roestvrij staal is sterker dan zacht staal. Roestvrij staal vertoont meer hardheid dan zacht staal, omdat roestvrij staal chroom en nikkel bevat.
Een goede koekenpan zonder PFAS bevat geen schadelijke stoffen zoals PFAS, PFOA en teflon (PTFE), die vrij kunnen komen tijdens het bereiden van voedsel. Pannen zonder teflon en PFAS zijn gezonder en milieuvriendelijker.
Koken in aluminium potten en pannen wordt over het algemeen als veilig beschouwd , vooral als u geanodiseerd aluminium keukengerei en apparatuur gebruikt en vermijdt om zeer zure gerechten gedurende lange tijd te koken. Er zijn echter een paar punten waarmee u rekening moet houden voordat u besluit om in een aluminium pan te koken.