Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Ten eerste is Ouzo een drankje dat uit Griekenland komt, terwijl Raki zijn oorsprong in Turkije heeft . Ja, het distillatieproces voor beide is vergelijkbaar, waarbij druivenpulp wordt gebruikt om een aparte anijssmaak te produceren. Maar de alcoholvolumes verschillen. Het belangrijkste verschil is dat Raki over het algemeen veel, veel sterker is dan Ouzo.
De basis van raki wordt meestal verkregen door het fermenteren van druiven of ander fruit, vergelijkbaar met de productie van wijn of grappa. Deze gefermenteerde vloeistof wordt vervolgens gedistilleerd om een sterkere alcoholische drank te krijgen.
Raki is de traditionele drank van Turkije, geliefd om zijn intense anijssmaak.
Het idee is niet om dronken te worden, maar om te ontspannen, van het gezelschap te genieten en een gloed te behouden. Om dit proces te ondersteunen, wordt men meestal met voedsel ingenomen en in het gezelschap dat leidt tot raki muhabbet (met aanhankelijk en vriendelijk gesprek).
Heeft Raki voordelen voor de gezondheid? Raki is in het algemeen een zeer heilzame drank. Hoewel het een alcoholische drank is die dienovereenkomstig moet worden geconsumeerd, schijnt Kretenzische raki gezondheidsvoordelen te hebben wanneer het met mate van 1 tot 2 glazen per dag wordt geconsumeerd.
Sommige onderzoeken suggereren dat matige consumptie van raki beschermende effecten kan bieden tegen hart- en vaatziekten, terwijl andere mogelijke voordelen voor cognitieve functies en algehele gezondheid aangeven . Het is belangrijk om op te merken dat overmatige consumptie van alcohol, inclusief raki, schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben.
Ouzo is enkel in Griekenland te krijgen, is zoeter van smaak en daarom vergelijkbaarder met bijvoorbeeld de smaak van Italiaanse sambuca of Franse pastis of pernod. Raki is voornamelijk in Turkije te vinden, minder zoet en lijkt daarom wat meer op grappa.
Raki wordt traditioneel geserveerd bij een vismaaltijd en tussen de maaltijden door worden er vaak meloen en witte kaas bij geserveerd. Raki drinken in het gezelschap van familie en vrienden thuis, maar ook in tavernes en restaurants, is een onderdeel van speciale gelegenheden.
Vergelijkbare aperitieven zijn sambuca (uit Italië), pastis (uit Frankrijk), oghi (uit Armenië), rakı (uit Turkije), Mastika (uit Bulgarije) en arak (uit de Levant) . De anijssmaak is ook vergelijkbaar met de anijslikeur van anís (Spanje) en de sterkere dranken van absint (uit Frankrijk en Zwitserland).
Beylerbeyi Göbek raki wordt gedistilleerd uit de beste handgeplukte druiven uit de Egeïsche Zee en topkwaliteit anijs van Kalinkoz. Dankzij de complexe drievoudige distillatie en zonder toegevoegde suiker wordt deze drank door velen beschouwd als de beste raki, met een zoet aroma en een unieke smaakervaring.
Arak / Araq / Raki
Turkse Raki is vergelijkbaar met arak , maar moet niet verward worden met Kretenzische Raki, die geen anijszaadjes (Pimpinella anisum) bevat.
Schenk het naar voorkeur in: Raki wordt bijna altijd met water gedronken. Van de twee glazen is één glas meestal voor een derde of half gevuld met raki, en dan verdund met het gekoelde water uit het tweede glas (misschien met een beetje ijs). Drink het langzaam: Raki drink je het beste langzaam, en niet gemengd met andere dranken of sterke drank.
Waar komt Raki vandaan? Deze alcoholische drank is typisch voor landen in het Middellandse Zeegebied. Het komt voor op veel Griekse eilanden en het vasteland van Griekenland . Afhankelijk van de regio en de productiemethode kan het onder de volgende namen voorkomen: Tsipouro, Suma (Rhodos, Chios), Tsikoudia (Kreta), Zivania (Cyprus).
Raki heeft een alcoholpercentage van ongeveer 45% en wordt veelal met water aangelengd. De oorspronkelijk heldere raki wordt dan, indien er in de variant anijs zit, net als ouzo, troebelwit. Daarom wordt Raki in Turkije ook wel aslan sütü genoemd, dat leeuwenmelk betekent.
Raki = raki (Turks: rakı, uitspraak rakke) is een Turkse alcoholische drank, die meestal met anijs is gekruid. Er bestaat een Kretenzische variant van raki (ρακί), die men ook tsikoudia noemt.
Sommige drinkers vullen de kadeh (highballglas) voor een derde, of als ze hardcore zijn, dichter bij de helft en verdunnen het dan met water en/of ijs. Anderen drinken het puur en nemen er een glas water bij .
Net zo belangrijk als de start is de finish van een diner, vandaar dat in sommige landen en culturen men zweert bij een digestief. Zoals gezegd kan raki of limoncello een goede optie zijn, maar ook een fijne cognac of armagnac. De verschillende fruitlikeuren werken heerlijk als digestief.
Ouzo kwalificeert als aperitief, omdat de drank bedoeld is om te nuttigen tijdens een gesprek voor het diner. Als u niet bekend bent met het idee van aperitieven, het zijn likeuren die heel erg lijken op vloeibare hapjes.
Het kruidenmengsel in ouzo bevat veel natuurlijke ingrediënten die gunstig zijn voor de spijsvertering. Het kan helpen om maagklachten te verminderen en de spijsvertering te bevorderen. Daarom wordt ouzo soms ook gebruikt als digestief na de maaltijd.
In vroeger tijden dronk men na het avondeten vaak een likeur met een hoog alcoholpercentage waar veel kruiden en specerijen inzaten, om de spijsvertering een extra boost te geven.
Metaxa is een Griekse brandy gemaakt diverse druivenrassen. De gebruikte rassen zijn de Savatiano uit de omgeving van Attika, de Sultaninadruif uit Kreta en de Black Corinth uit het zonnige zuiden van Griekenland.
Eén kopje Raki is ongeveer 238 gram en bevat ongeveer 595 calorieën , 0 gram eiwit, 0 gram vet en 0 gram koolhydraten. Raki is een traditionele anijssmaakdrank uit Turkije, bekend om zijn kenmerkende dropsmaak.
De resulterende Raki is meestal tussen de 40 en 50 procent alcohol . Dit 'verse-druiven'-proces is het populairst in heel Turkije, maar Raki kan ook worden geproduceerd van rozijnen of vijgen.
Zoals veel van zijn digestieve broeders, wordt grappa door velen vereerd als een genezende drank, met beweringen dat het een groot aantal spijsverterings- en maagproblemen zal oplossen. Of u het er nu mee eens bent of niet, één ding is onmiskenbaar - het is een uitstekend digestief !