Tot de melk en melkproducten behoort onder andere magere-, halfvolle- en volle melk en yoghurt, karnemelk, yoghurtdranken, vruchtenyoghurt, vla, kwark en pudding1.
Zuivel is daardoor belangrijk voor een gezonde voeding in Nederland. In sommige zuivelproducten zoals vla, pudding en vruchtenyoghurt zit toegevoegd suiker. In deze producten zitten daarom vaak ook meer calorieën.
Tot de groep Zuivel en zuivelvervangers behoren kaas, melkdranken, kwark, yoghurt, vla, pap, pudding, room, koffiemelk, ijs (roomijs en waterijs) en zuivelvervangers (zoals sojadrink, sojadessert, rijstdrink).
Pudding Ingrediënten
Melk: Dit recept begint met twee kopjes melk die op het fornuis is verwarmd. Suiker: Zoet de pudding met ½ kopje witte suiker. Maizena: Drie eetlepels maizena verdikken de vanillepudding. Zout: Een snufje zout verbetert de smaak, maar het zorgt er niet voor dat de pudding zout smaakt.
Deze puddingsnacks zijn gemaakt met echte magere melk en zonder fructose-glucosestroop of conserveringsmiddelen. Snack Pack pudding cups zijn perfect om in een lunch te stoppen, zodat je je maaltijd kunt afsluiten met een heerlijke zoete snack.
Puddings zijn commercieel geproduceerde desserts op basis van melk met verschillende smaken die alleen of gemengd met verschillende ingrediënten kunnen worden genoten. Omdat melk een essentieel en primair onderdeel is bij de productie van puddings, bevatten ze alle macronutriënten van melk (water, koolhydraten, vetten en eiwitten).
Tips om lactose te elimineren
Vergeet niet dat veel mensen met lactose-intolerantie 12 gram of meer lactose per dag kunnen eten of drinken, vooral als ze de bovenstaande tips volgen. Voedingsmiddelen gemaakt van melk bevatten ook lactose . Voorbeelden zijn pudding, roomsoepen, ijs, room- of kaassaus, etc.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Pudding is glad en romig, met een vla-achtige consistentie. Jello is daarentegen stevig en wiebelig, met een textuur die vaak wordt beschreven als rubberachtig. Pudding en Jello verschillen ook in hun smaakprofielen . Pudding wordt meestal op smaak gebracht met chocolade, vanille, butterscotch of andere zoete smaken.
In room, slagroom, crème fraîche, sour cream, zure room, (room)boter, ghee (geklaarde boter), margarine, bak- en braadproducten, dressings, romige sauzen, paneermeel, kruidenmix zit melk of er kan melk in zitten.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Melkvervangers, zoals sojadrink of haverdrink, zijn daarom geen zuivelproducten. Producten die met het melk van andere zoogdieren worden gemaakt, zoals geitenkaas of buffelmozzarella, vallen ook onder de noemer 'zuivel'. Eieren zijn niet bereid met rauwe melk, en zijn dus geen zuivel.
Het beste om te geven is hypoallergene flesvoeding op basis van koemelk. In hypoallergene melk zijn de eiwitten in stukjes geknipt waardoor er geen allergische reactie meer ontstaat. Tot 1 jaar is deze hypoallergene voeding het beste als je kind een koemelkallergie heeft.
De Dairy Group omvat melk, yoghurt, kaas, lactosevrije melk en verrijkte sojamelk en yoghurt . Het omvat geen voedingsmiddelen die gemaakt zijn van melk en die weinig calcium en een hoog vetgehalte hebben, zoals roomkaas, zure room, room en boter. Bezoek de Dairy Group-pagina voor voorbeelden van specifieke voedingsmiddelen in de Dairy Group.
Room is een zuivelproduct. Het is het vetste gedeelte van koemelk. De melk wordt 'afgeroomd', dat wil zeggen dat de room ervan af wordt geschept. Room wordt veel gebruikt bij het maken van toetjes en taarten en hartige gerechten.
Na jaren te hebben aangenomen dat ik nooit meer pudding zou kunnen eten, keek ik naar het etiket en realiseerde me dat er geen lactose of zuivel in de puddingmix zelf zit , en dat de enige zuivel in de melk zit die je toevoegt! Je kunt er lactosevrije melk (ik gebruikte Lactaid-melk) of een melkvervanger naar keuze doorheen mengen en het blijkt geweldig te zijn!
Veel suikers
Minder goede keuzes zijn vla, pudding en ijs. Deze 3 varianten bevatten vooral veel verzadigd vet en suikers. Hoewel bijvoorbeeld vla net als yoghurt calcium, vitamine B2, B12 bevat, zit er vooral ook veel suiker in.
Een van de meest voorkomende misverstanden is dat men denkt dat custardpoeder en instant puddingmix hetzelfde zijn; dat is niet zo . Custardpoeder biedt een romigere, rijkere smaak, wat het speciaal maakt.
Gelatine: Gekookte koeien- of varkenshuid, ligamenten, pezen en botten -- Gelatine, zoals voor jiggly, door Cosby gepromote Jell-O, is een proteïne gemaakt met de huid, ligamenten, pezen en botten van koeien of varkens . Het wordt gebruikt in bepaalde soorten ijs, marshmallows, pudding en Jell-O als verdikkingsmiddel.
Volgens het Oxford English Dictionary is pudding ook een gekookt, gestoomd of gebakken gerecht, bereid met verschillende zoete (of soms) hartige ingrediënten die aan het mengsel worden toegevoegd. Meestal gaat het hierbij om melk, eieren en bloem (of andere zetmeelrijke ingrediënten zoals niervet, rijst, griesmeel, enz.), omgeven door een korst van een dergelijke...
Pudding is misschien wel één van de meest bekende toetjes in Nederland. Pudding is ook een erg populair dessert. Dat is niet gek, want je kunt dit nagerecht in alle bedenkbare smaken maken.
Met puddingpoeder word de vanillepudding poeder bedoelt waarmee je kookpudding maakt. Hierin zit vanille, melkpoeder, mayzena e.d. al verwerkt.
Volwaardige voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte, zeevruchten, eieren, fruit en verse groenten zijn van nature zuivelvrij . Kijk voor andere voedingsmiddelen naar zuivelingrediënten die zijn gemarkeerd in de ingrediëntenlijst of de zin "Bevat melk" in vetgedrukte letters onderaan de lijst. Alle voedingsmiddelen met het label "Vegan" of "Parve" zijn zuivelvrij.
Het meeste zuurdesembrood is volledig veganistisch en bevat geen zuivel of eieren. Sommige variaties van het traditionele zuurdesemrecept kunnen echter niet-veganistische ingrediënten bevatten, zoals dit makkelijke, niet-kneed zuurdesemrecept, dus het is altijd goed om de ingrediëntenlijst te controleren.