Pizza en pasta kunnen heerlijk zijn met de juiste saus. Maar ze zijn absoluut niet gezond als je diabetes hebt. Ditzelfde geldt voor producten van bladerdeeg.
Een goed voorbeeld hiervan zijn patat, pizza en pannenkoeken; maaltijden die bij veel mensen met diabetes de glucosewaarden ontregelen. Patat, pizza en pannenkoeken zijn zowel koolhydraat- als vetrijke maaltijden. Als u de insuline toedient op basis van het aantal koolhydraten, kan dit verkeerd uitpakken.
Wat is het beste type pizza voor mensen met diabetes? Dr. Dasgupta raadt aan om te kiezen voor volkoren, dunne of bloemkoolbodems . Deze opties bevatten doorgaans meer vezels en minder koolhydraten dan traditionele dikke of diepe pizzabodems.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Resultaten: Postprandiale glucosewaarden waren binnen het streefbereik (< of = 10 mM) na de controlemaaltijd. Hoewel de initiële glucosestijging voor de twee maaltijden vergelijkbaar was, bleef de plasmaglucose stijgen en was deze significant toegenomen van 4 tot 9 uur na inname van pizza vergeleken met de controlemaaltijd (P < 0,05).
Bloedsuikerspiegels na pizza kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals korsttype, toppings, portiegrootte en individuele insulinegevoeligheid. Om uw glucoserespons op pizza te verbeteren, kiest u voor een korst op basis van volkoren of groenten, voegt u meer groenten en magere eiwitten toe, maakt u uw saus en beheert u uw portiegrootte .
Sommige soorten bevatten veel calorieën, koolhydraten, natrium en suiker
Bovendien bevatten sommige pizza's toegevoegde suiker in de korst, bepaalde toppings en sauzen . In feite bevat één portie (1/4 pizza) Red Baron Barbecue Chicken pizza maar liefst 21 gram (4 theelepels) suiker (8).
Met mate: gewone koekjes, gebak (bij voorkeur vruchtenvlaai of vruchtengebak zonder slagroom), chocolade, bonbon, cake, roomijs, gewone vla of pudding. Met mate: jam met suiker of halvature jam, honing, stroop, hagelslag op brood. Met mate: alcohol, indien dit van de arts is toegestaan.
Een snoepje, een ijsje, een koekje en chips kun je zeker nog eten. Let op wat, wanneer en hoeveel je snoept.
Deze kunnen veel vet of fructose bevatten, wat ook weer invloed heeft op de bloedglucose. Let op: drink suikervrij. Dus geen frisdrank, chocomel, yoghurtdrankje et cetera. Wel thee en koffie (zonder suiker uiteraard), rivella en ice tea (zonder suiker).
Pizza's zijn gezonder wanneer je een dunnere bodem neemt of kiest voor een groentebodem, zoals een bloemkoolpizza. Kies daarnaast voor veel groenten en magere vleeswaren. En ga voor minder kaas of 30+ kaas om de hoeveelheid vetten te verlagen.
Als je specifieke gezondheidsdoelen in gedachten hebt, is bloemkoolkorstpizza misschien wel precies wat je zoekt. Het is vooral goed voor mensen die diabetes hebben, omdat het je bloedsuikerspiegel niet de pan uit laat rijzen .
U maakt zich misschien zorgen dat diabetes betekent dat u eten en drinken moet opgeven waar u van geniet. Het goede nieuws is dat u nog steeds uw favoriete eten en drinken kunt eten, maar dat u ze misschien in kleinere porties moet eten of er minder vaak van moet genieten .
Goed voor de bloedsuiker
Kies bij pasta, rijst en brood voor de volkorenversie, en voor zilvervliesrijst. Daarin zitten veel vezels, waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer en minder stijgt. Peulvruchten als erwten, linzen en bonen zijn gezond. Ook hier zitten vezels in, waardoor je bloedsuiker langzamer stijgt.
Bewijs - risico op en behandeling van diabetes
Zo laat een meta-analyse van observationele studies zien dat iedere 150 gram gefrituurde aardappelproducten per dag geassocieerd is met een 66% hoger risico op diabetes type 2 [280]. Daarnaast verhoogt deze hoeveelheid het risico op een hoge bloeddruk met 37% [280].
Een snelle hap, te zout, te vet en (te) veel calorieën. Dat is de belangrijkste kritiek. En helemaal onterecht is dat niet altijd. Elke dag een pizza eten met veel zout of zoute ingrediënten en veel kaas en vette vleeswaren, is niet gezond.
Iemand met diabetes mag in principe alles eten, dus ook nog best een gebakje. Als hij er wel rekening mee houdt wat hij verder eet die dag. Suikervrije producten zijn niet nodig. Wel is het voor mensen met diabetes extra belangrijk om gezond en regelmatig te eten, en veel te bewegen.
De onderzoekers concluderen dat het eten van boter geen of nauwelijks effect heeft op de hart- en vaatgezondheid, diabetes type 2 en kans op overlijden. Zij benadrukken dat het niet nodig is om het gebruik van boter af te raden.
De sleutel is matigheid. Snoep telt als koolhydraten. Dus, als je ervoor kiest om een snoepje te eten, vervang dan kleine porties snoep door andere koolhydraten . Bijvoorbeeld, als je ervoor kiest om een koekje te eten bij het avondeten, eet dan minder brood, pasta, aardappelen, sap, melk of yoghurt bij die maaltijd.
Deskundigen adviseren mensen met diabetes om te kiezen voor dranken die weinig tot geen suiker bevatten. Daarom zijn onze suikervrije dranken, zoals Coca‑Cola light, Coca‑Cola zero sugar, Sprite en Chaudfontaine Fusion geschikt voor diabetici.
Normaal gesproken wordt er aan deeg dat op hoge temperaturen gebakken moet worden, geen suiker toegevoegd . Deeg dat op lagere temperaturen (220 tot 230 graden Celsius) gebakken moet worden, bevat daarentegen wel wat suiker om de kleurontwikkeling van de korst te bevorderen.
Cheese pizza bevat 261 calorieën per portie van 109 g. Deze portie bevat 11 g vet, 12 g eiwit en 29 g koolhydraten. De laatste is 3 g suiker en 1 g voedingsvezels, de rest zijn complexe koolhydraten. Cheese pizza bevat 5 g verzadigd vet en 31 mg cholesterol per portie.
Eet een grote salade als u pizza gaat eten en eet maximaal één of twee kleine stukken pizza, of één groot stuk .