Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.
Het eerste warme voorgerecht. Pasta is in Nederland een hoofdgerecht, in Italië is het echter een van de primi – voorgerechten. Er zijn zo`n 300 soorten pasta gerechten. De vorm van de pasta bepaalt de combinatie met de saus.
Een typisch Amerikaanse maaltijd met een hoofdgerecht op basis van vlees kan bestaan uit één bijgerecht met groenten, soms in de vorm van een salade, en één bijgerecht met zetmeel, zoals brood, aardappelen, rijst, pasta en frietjes .
Een Italiaans voorgerecht wordt ook wel antipasti genoemd en dit voorafje is net als bij ons wat lichter dan de rest van de maaltijd. Denk aan bruschetta of hapjes met olijven.
Zet jij vanavond een lekkere pasta op tafel? Ga dan bij een hoofdgerecht voor volwassenen uit van 100 tot 125 gram ongekookte, gedroogde pasta per persoon. Voor kleinere eters, kinderen of voorgerechten kun je uitgaan van 80 gram.
Als u uw maaltijd op traditionele Italiaanse wijze wilt beginnen, kunt u als eerste gang (vóór het hoofdgerecht) kiezen voor een eenvoudige pasta , zoals cacio e pepe.
Hoeveelheid pasta voor 1 persoon: 125 gram. Hoeveelheid pasta voor 2 personen: 250 gram. Hoeveelheid pasta voor 3 personen: 375 gram. Hoeveelheid pasta voor 4 personen: 500 gram.
Antipasto . Deze traditionele Italiaanse maaltijd begint met iets om op te knabbelen voordat de hoofdgerechten beginnen. Deze voorgerechten kunnen koude en warme gerechten bevatten zoals kaas, soppressata en brood.
Eigenlijk is pizza een voorgerecht, met enkel tomaten en basilicum als topping. Door extra pizza toppings toe te voegen, evolueert de pizza toch tot een hoofdgerecht. Het mooie aan pizza: je kiest zelf welke toppings je lekker vindt en of je voor veel of weinig ingrediënten gaat.
In het Italiaans noem je bijgerechten 'contorni'. Dit zijn vaak makkelijke gerechten die je naast een hoofdgerecht serveert. Goede voorbeelden zijn caponata, een salade caprese en geroosterde aardappelen. Ook lekker: zelf een tapenade of pesto maken!
Arman Arab, chef-kok bij Catherine and Mary's, zegt: " Spaghetti kan zowel een bijgerecht als een hoofdgerecht zijn .
Wat is lekker bij pasta? Er zijn verschillende heerlijke opties om te serveren bij pasta. Denk aan klassieke sauzen zoals tomatensaus, bolognesesaus of pesto.Je kunt ook kiezen om gegrilde groenten erbij te serveren of Parmezaanse kaas, knapperig brood of een frisse salade.
Salades kunnen op elk moment tijdens een maaltijd worden geserveerd: Voorgerechtsalades – lichte, kleinere porties salades die als eerste gang van de maaltijd worden geserveerd. Bijgerechten – om het hoofdgerecht als bijgerecht te begeleiden ; voorbeelden zijn aardappelsalade en koolsalade.
Pasta wordt in Italië doorgaans als voorgerecht, of primo, geserveerd , waarna een hoofdgerecht op basis van vlees of vis volgt: de secondo.
Het is niet netjes om je handen onder de tafel op schoot te houden tijdens het eten, noch met je ellebogen op de tafel te leunen. Een goede lichaamshouding wordt min of meer verwacht. Gebruik altijd bestek tenzij het gerecht het niet toelaat of de host zelf met de vingers eet.
Primi (eerste gangen , zoals pasta of risotto) Secondi (tweede gangen, meestal vlees of zeevruchten) Contorni (bijgerechten) Dolci (desserts)
Stukken die je in een paar happen kunt eten. Meestal te bestellen met andere apps om van te snacken. Vierkante taarten - Wanneer een grote taart of een plaattaart van een pizzeria die hun pizza's in vierkanten snijdt, in aanmerking komt als voorgerecht .
Pasta is volgens de Italiaanse eetgewoonten een voorgerecht. Pasta valt namelijk onder de 'primi piatti' wat letterlijk vertaald 'de eerste borden' betekent. De pasta wordt dus vóór het hoofdgerecht gegeten. De hoofdgerechten vallen onder secondi piatti.
Diner (cena)
Een typisch Italiaans diner thuis wordt meestal rond 8 uur 's avonds geserveerd en bestaat uit pasta, vlees en vis. Uit eten gaan in Italië is best wel een ding: meerdere gangen, wijn en veel kletsen en wachten maken allemaal deel uit van het geheel.
Pasta en rijst worden in verschillende landen als bijgerecht gegeten, hoewel Italianen pasta of rijst (risotto) als voorgerecht eten; een beetje als entree. Dus onthoud, bestel in Italië nooit pasta of rijst als bijgerecht , Italianen zouden je aankijken alsof je een griezel bent!
Het voorgerechtgerecht
In het Engels noemen we deze appetizers . Voor de Fransen zijn het de hors d'oeuvre. In het Italiaans heten ze antipasti, waarbij ze warm of koud, gekookt of rauw geserveerd kunnen worden.
Voorgerechten worden ook wel appetizers genoemd. Bijvoorbeeld cocktail, garnalen, salades, etc. Een voorbeeld van een hoofdgerecht is kip, vis, pastagerecht, etc. Dit zijn de zwaarste gerechten.
Kan ik afvallen met pasta? Ja, je kan zeker en vast nog afvallen met pasta. Zolang je de portie beperkt houdt ga je nog niet teveel calorieën hebben. Hieronder staat de voedingswaarde voor gekookte en ongekookte pasta.
Spaghetti heeft een kooktijd van 9 minuten. Zodra de spaghetti in het kokende water ligt duurt het 9 minuten om de spaghetti 'al dente' gaar te koken. Giet de spaghetti na 9 minuten koken af en de spaghetti is klaar om gegeten te worden.
Het recept voor spaghettisaus voor vier personen bevat vaak 500 gram gehakt, 400 gram tomatenblokjes en nog wat extra ingrediënten. Grofweg kom je ook dan uit op 200 gram spaghettisaus per persoon.