Verzurende voedingsmiddelenVoedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Zuurte is een natuurlijke stof in koffie, zoals in veel voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld in citroenen, azijn of yoghurt. Koffie bevat honderden zuren, zoals het bekende citroenzuur en appelzuur. De smaak van zure koffie wordt beïnvloed door het branden, de variëteit en de bereiding van de koffie.
Koffie is zuur, maar het verlaagt de pH-waarde van je lichaam niet . Dingen zoals vetten en eiwitten verhogen je zuurniveaus omdat ze worden afgebroken tot zuren en eiwitten, terwijl planten worden afgebroken tot alkaliën.
Aciditeit in koffie
Koffie heeft een bepaalde aciditeit, oftewel zuurtegraad. Dat is onvermijdelijk. Sterker nog, er is aciditeit nodig om een gebalanceerde koffie te krijgen. Zo heeft koffie ook een bepaalde zoet- en bitterheid nodig om in balans te raken.
In koffie zit naast cafeïne ook het stofje cafestol.Dit kan het cholesterol verhogen en teveel hiervan kan de kans op een hartaanval of een beroerte vergroten. Maar dat betekent nog niet gelijk dat koffie echt ongezond voor je is. Je moet alleen niet te veel kopjes per dag drinken.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Gevestigde studies hebben ook aangetoond dat cafeïne goed is voor je darmen, het stimuleert de dikke darm en leidt tot regelmatige stoelgang . Een studie uit 1990 toonde aan dat mensen die koffie dronken, de neiging hadden om 30 minuten na het drinken van een kopje naar het toilet te moeten. In zoveel opzichten lijken de darmen dol te zijn op een kop koffie.
Cortisol is het stress-hormoon. Volgens hormoon-expert Reijs kan koffie dat niveau aanzienlijk verhogen. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Het hormoon wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op een angst- of stressprikkel.
Koffie of andere drankjes met cafeïne, alcohol en gekruid eten kunnen de aanmaak van overtollig maagzuur stimuleren. Ook het eten van grote maaltijden, plat liggen kort na het eten of nog eten vlak voor het slapen gaan zijn veelvoorkomende veroorzakers van zure oprispingen.
Citroenzuur: Een van de meest voorkomende zuren in koffie is citroenzuur . Zoals de naam al doet vermoeden, produceert citroenzuur de lichte, fruitige smaken in veel van de huidige toonaangevende single-origin blends en geroosterde bonen. Citroenzuur wordt vaak aangetroffen in Arabica-bonen of bonen die op grotere hoogte worden verbouwd.
Leerpunten. De consumptie van cafeïne en het effect ervan op het menselijk lichaam is een onderwerp van voortdurende discussie. De gemiddelde consument kan onbewust overmatige hoeveelheden cafeïne consumeren die kunnen leiden tot ongunstige fysiologische bijwerkingen, zoals toevallen en metabole acidose .
Zure afvalstoffen, zoals sulfaten, fosfaten en nitraten
Een van de belangrijkste oorzaken van verzuring is een dieet dat rijk is aan verzurende voedingsmiddelen zoals suiker, bewerkte voedingsmiddelen, zuivelproducten, vlees en granen.
Voeg eierschalen toe aan de koffiemaling .
Eierschalen hebben alkalische eigenschappen. Ze zijn ook een geweldige bron van calcium. Door eierschalen toe te voegen aan je koffiemaling kun je het zuur neutraliseren dat vrijkomt tijdens het zetproces.
Cellulitis, huidklachten, candida-infecties, hoofdpijnen, stramme spieren en gewrichten zijn typische kenmerken van verzuring. Maar ook vermoeidheid (vooral ochtendmoeheid), een vieze adem, een onaangename zweetlucht en onverklaarbaar vocht vasthouden of gewichtstoename kunnen veroorzaakt worden door verzuring.
Alle koffiebonen bevatten aciditeit. De pH-waarde van koffie ligt meestal tussen 4.85 en 5.10. Hoe langer koffiebonen worden gebrand, hoe minder zuur ze worden. Als je op zoek bent naar koffiebonen met een lage zuurgraad, kies dan voor donker gebrande bonen.
Zuurvormend voedsel: Peulvruchten (dus ook pinda's), granen, kaas.
Huismiddeltjes die helpen bij brandend maagzuur
Havervlokken binden het zuur en zorgen zo voor verlichting. Speeksel heeft een verlichtende werking: dus neem een kauwgompje om de speekselaanmaak te bevorderen. Een glas (warme) magere melk: calcium heeft een verlichtende werking.
Een banaan helpt bij het neutraliseren van maagzuur. In plaats van een 'Rennie', kun je dus ook gewoon een gezonde banaan eten om brandend maagzuur te bestrijden.
Let op wat je eet
Neem geen koolzuurhoudende dranken. Hierdoor zet je buik op waardoor er meer druk komt op je maag. Let op met zuivel. Hierin zitten vetten, eiwitten en calcium die de aanmaak van maagzuur stimuleren.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
Cafeïne kan cortisol verhogen door het centrale zenuwstelsel bij mannen te stimuleren, maar kan bij vrouwen interacteren met perifere metabolische mechanismen . Cafeïne is een veelgebruikte farmacologische substantie die cortisolreacties in rust en als reactie op verschillende stressoren verandert.
Is koffie slecht voor buikvet? Nee, koffie is niet slecht voor buikvet. Koffie bevat haast geen calorieën, waardoor je van koffie alleen niet kunt aankomen en dus ook geen buikvet krijgt. Sommige onderzoeken tonen zelfs aan dat koffie helpt de vetverbranding te stimuleren, maar hier is helaas nog te weinig bewijs voor.
Als je regelmatig koffie drinkt, verklein je het effect op de ziekte van Parkinson. Koffie is goed voor je darmflora. Het bevordert de activiteit van goede darmbacteriën.
Conclusies: De huidige literatuur suggereert dat matige koffieconsumptie gunstige effecten heeft op de orale en darmmicrobiota en motiliteitsfunctie . Echter, overmatige koffieconsumptie (>5 kopjes per dag) wordt in verband gebracht met refluxstoornissen, parodontale aandoeningen en progressie van de ziekte van Crohn.
Cafeïne zorgt ervoor dat al het voedsel in je maag te snel naar je dunne darm verplaatst en vervolgens laat het je voedsel in je dikke darm versneld uitpoepen. Daarna vertraagt je spijsvertering. Dat komt doordat cafeïne de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline stimuleert.