Filterkoffie is het gezondst Cafestol verhoogt het slechte LDL-cholesterol, wat de kans op een hartaanval of beroerte juist weer vergroot. Van espresso en koffie van cups kun je daarom beter niet meer dan twee tot drie koppen per dag drinken.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Bij filterkoffie blijft cafestol achter in het papieren filter. In koffie uit een filtermachine of koffiepad-apparaat zit dan ook weinig cafestol. Het drinken van filterkoffie heeft daarom bijna geen effect op het cholesterolgehalte. In espressokoffie zit meer cafestol.
In koffie van een cafetière (ook wel doordrukkoffie of French press genoemd) en zeker in kookkoffie (ook wel Turkse of Griekse koffie genoemd) zit de hoogste hoeveelheid cafestol. Koffie van een cafetière en kookkoffie staan dan ook niet in de Schijf van Vijf.
Filterkoffie als gezonde oplossing
De beste zetmethode om dit voor elkaar te krijgen is met filterkoffie. Tijdens de bereiding van filterkoffie gebruik je een papieren filter en het filter zorgt ervoor dat cafestol niet in de koffie terechtkomt. Hoe beter de koffie wordt gefilterd, hoe gezonder.
Espresso bevat ook antioxidanten en cafeïne, die de stofwisseling bevorderen en de stemming verbeteren. Espresso is niet per definitie gezonder dan gewone koffie , maar drinkers kunnen overtollige zoetstoffen en suikers die vaak aan andere koffiedranken worden toegevoegd, overslaan, omdat het zo kan worden genoten.
Filterkoffie, gepercoleerde koffie en oploskoffie bevatten vrijwel geen vetachtige stoffen en zijn dus zeer weinig cholesterol verhogend. Bij gebruik van koffiepads filter je de koffie door het omhullend laagje papier.Koffiecapsules worden daarentegen niet gefilterd.
"Dit verklaart waarom gefilterde koffie geen invloed heeft op cholesterol, terwijl Scandinavische 'gekookte', cafetière [French press koffie] en Turkse koffie dat wel doen ." Zoals je hieronder en op 1:07 in mijn video kunt zien, bevat espresso, dat 20 keer meer cafestol, de cholesterolverhogende stof, bevat dan filterkoffie, ook ...
Wat doet dat op het bloedcholesterol en de kans op een hartinfarct? Vijf kopjes Nespresso leveren 3,75 mg cafestol.Dat verhoogt het totale gehalte cholesterol in het bloed van de koffiedrinker met 0,05 mmol/L.
Conclusie over perskoffie en uw gezondheid
De effecten van het consumeren van cafestol en kahweol zijn indirect, ze belasten de systemen van uw lichaam op een manier die uw LDL-cholesterol en triglyceridenniveaus verhoogt . Hoge niveaus hiervan worden in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes.
In koffie bevindt zich cafestol. Cafestol is een stofje dat het LDL-cholesterolgehalte in het lichaam verhoogt. Dit staat ook wel bekend als het 'slechte' cholesterol. Wanneer een teveel aan LDL-cholesterol zich opstapelt in het lichaam, leidt dit tot het vernauwen van je bloedvaten.
Concluderend kan koffie uit een machine handig zijn en een breed scala aan opties bieden, maar de kwaliteit is mogelijk niet zo hoog als handmatig gezette koffie . Bovendien kunnen sommige koffiemachines additieven gebruiken die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid, en overmatige cafeïne-inname kan leiden tot negatieve gezondheidseffecten.
Koffie is goed voor je spijsvertering
naar de wc te gaan!Het helpt niet alleen je darmen op gang, het helpt je ook om te plassen. Koffie werkt als een diureticum oftewel; overtollig vocht uit de nieren wordt sneller afgevoerd naar de blaas.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
Voor de beste handmatige filterkoffie gebruikt u een waterkoker met zwanenhals. Andere opties voor het zetten van niet-giftige koffie zijn glazen pour-over koffiezetapparaten . Als u een fan bent van cold brew koffie, dan heeft u geluk. Er zijn veel niet-giftige cold brewers om uit te kiezen.
Papieren filters hebben ook nadelen, omdat ze essentiële oliën kunnen absorberen die gezette koffie op smaak brengen. Dit kan worden verholpen door metalen filters te gebruiken, maar het is niet dezelfde smaak als die van een French Press-koffiezetapparaat. Filterkoffie heeft niet dezelfde intensiteit als een French Press, wat resulteert in een zwakkere smaak in het kopje.
Hoewel koffie geen cholesterol bevat, kan het wel het cholesterolgehalte beïnvloeden . De diterpenen in koffie onderdrukken de productie van stoffen die betrokken zijn bij de afbraak van cholesterol in het lichaam, waardoor het cholesterolgehalte stijgt. Meer specifiek kunnen diterpenen in koffie een stijging van het totale cholesterol- en LDL-gehalte veroorzaken.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol.
Het best onderzocht is het effect van het bekendste bestanddeel: cafeïne. Dat versnelt de hartslag resp. de polsslag en verhoogt de bloeddruk. Koffie vernauwt tegelijkertijd de bloedvaten in de hersenen, wat hoofdpijn kan verlichten, en zorgt voor een betere zuurstoftoevoer naar de spieren.
Overweeg Decaf
Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïnehoudende koffie eerder cholesterol verhoogt dan cafeïnevrije koffie. Er is geen bewezen verband, maar overstappen op cafeïnevrije koffie of half cafeïnevrije koffie/half cafeïnevrije koffie kan een goede keuze zijn als u zich zorgen maakt over uw cholesterolwaarden.
Achtergrond: Adenosine receptor activatie is essentieel voor het bemiddelen van de IS-beperkende effecten van statines. Cafeïne is een niet-specifieke adenosine receptor blokker, en dus kan het drinken van CC de myocardiale beschermende effecten van statines blokkeren .
Niet-gefilterde koffie, waaronder espresso, bevat de LDL-cholesterol -verhogende diterpenen cafestol en kahweol en kan in verband worden gebracht met een tot 25% verhoogd risico op sterfte aan hart- en vaatziekten bij 9 of meer drankjes per dag.
Ongefilterde koffie werd gedefinieerd als een drankje gemaakt van " gemalen koffiebonen (die) sudderen in bijna kokend water ." Dit type zetmethode kan French press, Griekse stijl of Turkse stijl brouwsels omvatten.
Goed voor de lever
De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Koffie & cholesterol
Er zit ook weinig cafestol in koffie van koffiepads, koffie uit een percolator en oploskoffie. In koffie gemaakt van cups, espresso en in een mokkapot zit iets meer cafestol. In koffie uit een cafetiere of kookkofie zit veel cafestol, en is dus niet gezond.