Wat is juist: slibtong of sliptong? De juiste schrijfwijze is sliptong, met een p. Sliptong bestaat uit de stam van het werkwoord slippen ('wegglijden') en tong. Sliptongen danken hun naam aan het feit dat ze zo klein zijn dat ze gemakkelijk door de zeef slippen waarmee de vis wordt gesorteerd.
In hun 'visserslatijn' noemden beroepsvissers ondermaatse zeetong sliptong, omdat deze vis gemakkelijk door de mazen van het net slipt. Sliptong is dus een samenstelling van het werkwoord slippen (wegglijden, wegglippen, ontsnappen) en tong.
Misschien gebruiken restaurants vaak slibtong om te verhullen dat die tong zo klein is, maar de officiële spelling is sliptong.
De sliptong en de zeetong behoren namelijk tot dezelfde vissoort en de benaming van de 2 geeft eigenlijk de grootte aan van de vis. Sliptong is namelijk de benaming die wordt gebruikt bij tongen die korter zijn dan 25 centimeter.Zeetong is dan weer de benaming voor exemplaren die langer zijn dan 25 centimeter.
Op menu's wordt vaak onderscheid gemaakt tussen (zee)tong en sliptong, terwijl het in beide gevallen om dezelfde soort gaat! De (zee)tong is een volwassen tong, terwijl een sliptong een jonge, ofwel babytong is. Volwassen tong is meestal groter dan 27 cm, terwijl sliptong varieert tussen 24 – 27 cm.
Wat is juist: slibtong of sliptong? De juiste schrijfwijze is sliptong, met een p. Sliptong bestaat uit de stam van het werkwoord slippen ('wegglijden') en tong. Sliptongen danken hun naam aan het feit dat ze zo klein zijn dat ze gemakkelijk door de zeef slippen waarmee de vis wordt gesorteerd.
Zeetong, kabeljauw of schol: we zijn dol op een lekker visje, maar vis wordt steeds schaarser en duurder. De Nederlandse kottervisserij bevindt zich mede door torenhoge brandstofkosten in zwaar weer.Daardoor is er minder aanvoer van vis uit de Noordzee en rijzen de visprijzen de pan uit.
Het sliptongseizoen loopt van juni tot en met februari. In deze maanden smaakt de sliptong op zijn best. Van maart tot en met mei schiet de sliptong kuit, waardoor de sliptong erg mager wordt en minder lekker om te eten.
Zo ging het in 2023 om de schartong: "Een vissoort die terecht nog meer promotie verdient en waar veel van onze bekende koks graag mee aan de slag gaan", klonk het bij toenmalig Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (CD&V). Maar na 35 jaar zal er anno 2024 geen Vis van het Jaar gekozen en dus gepromoot worden.
In filets leent de vis zich tot een heel scala aan bereidingen. Je kan hem bakken, frituren, stomen, pocheren of zelfs drogen. De scharretong is doorgaans zeer schappelijk geprijsd en dus budgetvriendelijk voor de consument. Voor schartong moet je rekenen op een prijs tussen de €6,00 en € 10,00/kg.
Sliptong, slibtong in het Duits kleine Seezunge (geslacht: vrouwelijk) Sliptong, slibtong in het Engels small sole fish. Sliptong, slibtong in het Frans petite sole (geslacht: vrouwelijk)
€ 29,50. BTW)1 kilo sliptong vers uit de Noordzee per kilo vacuüm verpakt. De sliptong weegt ongeveer 100 a 150 gram per stuk.
Bij tong, een delicate en zachte vis, passen lichte en frisse witte wijnen het beste. Denk bijvoorbeeld aan een Chardonnay zonder houtlagering of een Pinot Blanc. Deze wijnen hebben subtiele aroma's die de fijne smaak van de tong aanvullen zonder te overheersen.
“Verse vis, zoals bijvoorbeeld tong, is inderdaad erg duur momenteel”, beaamt Nick Trachet, marien bioloog en hoofdredacteur van vakblad Visaktua. “Dat komt onder andere omdat we tong grotendeels uit Nederland aanvoeren.De vissers daar hebben het zwaar door de hoge brandstofprijzen.
Sliptongen zijn zeetongen die niet ouder zijn dan 3 tot 4 jaar. Een sliptong weegt gemiddeld 250 gram, van deze 250 gram is ongeveer 40 procent visfilet.
De tong is een bijzondere vis. Zowel qua smaak en qua uiterlijk onderscheidt de tong zich van alle andere vissoorten. Als platvis is de tong van een totaal andere orde dan bijvoorbeeld zeebaars, dorade, zalm of tonijn. Met de exclusieve eigen smaak en structuur is de tong een ware delicatesse voor iedere visliefhebber.
Van Dale heeft daarom zelf het Woord van het Jaar 2024 gekozen: polarisatie. Ook dit jaar is er weer de verkiezing van het Kinderwoord van het jaar 2024. Lees meer hierover op de website van Ketnet. De Woord van het Jaarverkiezing 2024 wordt in België georganiseerd door Van Dale Uitgevers en de VRT.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) is een Extern Verzelfstandigd Agentschap van het beleidsdomein 'Werk, Economie, Wetenschap, Innovatie, Landbouw en Sociale Economie' (WEWILS) van de Vlaamse overheid.
Vampieregel, dwergfluitpaard en 'blobkopvis' behoren tot de nieuwe soorten die in 2024 worden geïdentificeerd - CBS News.
Sliptong is een overheerlijke vis, maar vaak vrij prijzig in een restaurant. Voor een paar sliptongen ben je al snel meer dan 20 euro kwijt. Maar, voor het eten van sliptong hoef je niet per se de deur uit. Deze vis is heel eenvoudig zelf te bereiden!
Tong is een uitstekende bron van magere eiwitten en calcium .
Spoel de sliptongen af onder de koude kraan en dep ze droog. Bestrooi de tongen vlak voordat u ze bakt met een snufje zout en de bloem. Verhit de slaolie met de boter in 2 ruime koekenpannen met anti-aanbaklaag. Bak hierin de sliptongen 2-3 minuten aan elke kant gaar.
De vis kan je van tevoren schoonmaken en kruiden, maar bak de vis pas vlak voor het serveren. De slibtong is gaar als het vlees stevig en ondoorzichtig is en loslaat van de graat. Het duurt ongeveer 4-5 minuten per kant.
Smaak & bereiding van gevilde sliptong
Van maart tot en met mei schiet de sliptong kuit, waardoor de sliptong erg mager wordt en minder lekker om te eten. Sliptong heeft een milde en delicate smaak, perfect voor verschillende bereidingswijzen.
Is sliptong gezond? Ja, sliptong is een magere vis die rijk is aan eiwitten en omega-3-vetzuren, wat goed is voor de gezondheid.