Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees. Vlees varieert in vetgehalte. Voorbeelden van vette vleessoorten met veel verzadigd vet zijn speklap, gehakt, krabbetjes, lamskotelet en lamskarbonade.
Gekookte ham is namelijk bewerkt rood vlees, terwijl kippenham tenminste nog wit vlees is. Rookvlees, rosbief, kalkoenfilet… mag je ook gerust op je boodschappenlijst plaatsen. Ze bevatten relatief weinig verzadigde vetten, maar wel veel eiwitten, vitamines, mineralen…
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen beschadigen in ons lichaam, wat tot kanker kan leiden.
Magere, onbewerkte vleeswaren
Dan kunt u het best kiezen voor magere vleeswaren als achterham, kipfilet, rosbief , kalkoenfilet en runderrookvlees. Deze vleeswaren bevatten bovendien slechts ongeveer 20 kcal per portie.
In de meeste gevallen is het een vrij puur product. Er zijn niet zoveel bewaarmiddelen aan toegevoegd. Ook gekookte ham en gerookt paardenvlees zou ik in een 'gezonde' top drie durven te plaatsen. In beide producten zit relatief veel zout, maar ze bevatten niet zoveel calorieën en dierlijke vetten.”
Zoals in een eerder artikel besproken, raden experts aan om maximaal 2 of 3 keer per week gedroogde ham te eten.
Sommige soorten vleesbeleg zijn heel mager en bevatten minder dan 3 vet per 100 g. Denk bijvoorbeeld aan zelf gebakken kipfilet of rosbief of gekookte ham. Het vetgehalte in bereide vleeswaren zoals worsten en patés ligt meestal hoger en kan oplopen tot 25 g vet per 100 g en meer.
Gammon is UPF . Het is gecategoriseerd als NOVA groep 4, vanwege de aanwezige additieven en conserveringsmiddelen. Daarnaast is bewerkt vlees een van de meest ongezonde soorten voedsel die je kunt eten.
Spek, hotdogs en andere bewerkte vleessoorten
Het feit is dat spek niet alleen vol zit met verzadigd vet, maar ook veel natrium bevat, wat beide in verband wordt gebracht met een verhoogd risico op hartziekten. Hetzelfde geldt voor frankfurters en vleeswaren zoals salami, ham en pastrami.
50 gram per dag
Het Voedingscentrum in Nederland geeft geen apart advies voor bewerkt vlees, maar voor rood en bewerkt vlees gezamenlijk: niet meer dan 500 gram per week. "Dat betekent dat veel mensen al minder zouden moeten eten dan ze nu doen", zegt Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum.
Voorbeelden van ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn onder meer ijs, ham, worst, chips, massaal geproduceerd brood, ontbijtgranen, koekjes, koolzuurhoudende dranken, vruchtenyoghurt, instant soepen en sommige alcoholische dranken, waaronder whisky, gin en rum.
Goede opties zijn bijvoorbeeld flinterdunne achterham of rauwe ham. Net als rookvlees heeft rauwe ham vaak wel een hoog zout-gehalte, dus zorg dat je niet te veel eet. Vette vleesbeleg soorten die we niet aanraden zijn bijv. spek, bacon, salami, boterhamworst, leverworst, cervelaat, paté en grillworst.
Bewerkt vlees is vlees dat is behandeld om het langer houdbaar te maken of beter te laten smaken, door chemische conserveringsmiddelen zoals nitraten toe te voegen. Dit kan door het vlees te roken, te pekelen of te zouten. Bewerkt vlees omvat ham, spek, corned beef en sommige worsten zoals salami, chorizo en hotdogs.
Een verse ham is een ongezouten varkenspoot. De verse ham heeft de term "vers" in de producttitel. De term vers betekent dat het product niet is gezouten in enig proces. De term "kalkoenham" verwijst naar een kant-en-klaar product dat is gemaakt van het gezouten dijvlees van de kalkoen.
Achterham: dit onbewerkte vlees komt van het achterpoot van het varken en veel lijkt op beenham. Het verschil met beenham is dat beenham aan het been wordt gezouten en gegaard. Bij achterham maakt dit niet uit. Er zit dus geen verschil in het vlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Pluimvee - kip- of kalkoenfilet zonder vel of mager gehakt van kip of kalkoen (minimaal 93% mager) Mager vlees - zoals varkensnek, ossenhaas of mager gehakt van rundvlees (minimaal 93% mager) Bonen, erwten en linzen - zoals zwarte bonen en kikkererwten
Eet geen vleeswaren of verwarm het tot een interne temperatuur van 165°F of tot het stomend heet is om alle bacteriën te doden . Als u dat liever wilt, kunt u het laten afkoelen voordat u het eet. Neem maatregelen om te voorkomen dat u ziek wordt van Listeria.
Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf omdat het vlees bewerkt is. Bewerkt vlees wordt in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Het advies is om vleeswaren als worst, ham en paté niet te veel en niet te vaak te eten.
Als u elke dag bewerkt en rood vlees eet, overweeg dan om uw portiegroottes te verkleinen. Artsen raden mensen die te veel vlees eten aan om minder dan 70 gram per dag te eten. Dit staat gelijk aan ongeveer 3 plakjes ham. Minder vlees eten verlaagt uw risico op het ontwikkelen van kanker.
Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knak- en rookworst.
Over nitrieten en nitraten
We kunnen dus stellen dat Serranoham een van de gezondste rode vleessoorten is die er bestaat, zowel vanwege de oorsprong als vanwege de bereiding, waarbij geen koken, bakken of roken aan te pas komt.
Gekookte ham is een magerdere optie in vergelijking met andere bewerkte vleessoorten zoals salami.
Schouderham wordt iets lager gewaardeerd door een hoger vetpercentage vergeleken met de beenham. De schouder is ook wat kleiner waardoor het vlees soms wordt samengeperst om er mooie stukken uit te snijden.