Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen.
Wanneer je prei verwerkt in de keuken, haal je de buitenste verlepte of vuile bladeren eraf.En ook het onderste stukje waar de wortels aan zitten is veel te hard en te taai om te eten.
Doorgeschoten spinazie is heel goed te eten, tjidens het oogsten de zaadkoppen gelijk er uit snijden. Laat niet te veel doorschieten, de plant gaat snel verhouten( de cellen worden dan harder).
Prei schiet voortijdig in het zaad bij temperaturen die lager liggen dan 18 °C.
De gehele prei, dus het lichtgroene en het donkergroene gedeelte, is eetbaar. Prei kan ook gekookt worden. 10 minuten koken is voldoende.
Daarom gaat prei soms al eerder bloeien. Doorgeschoten prei is nog steeds eetbaar maar er zit een harde stengel van binnen. Dat wil je voorkomen. Mocht prei toch gaan bloeien dan zijn ook de bloeistengel en bloemetjes te oogsten.
Hoelang is prei houdbaar? In de koelkast blijft verse prei tot 3 weken goed.Kant-en-klaar gesneden prei bewaar je best niet langer dan een dag in de koelkast.Prei in de diepvries is tot 12 maanden houdbaar.
Kijk goed na of er tussen de bladeren geen zand meer zit. Snijd de prei in halve ringetjes van minimaal 1 cm breed. Te kleine ringen komen de smaak niet ten goede. De groene bovenkant kan wat minder lekker zijn om te eten, maar je kunt het wel bewaren om een lekkere bouillon van te trekken.
bekleed de bodem van een grote hersluitbare of plastic boodschappentas. Doe de prei in de zak met de wortels in de vochtige papieren handdoek en de bladeren die uit de bovenkant van de zak komen. Leg de zak of prei in een groentelade om de vochtigheid vast te houden. Prei blijft ongeveer 1-1,5 maand goed als je het op deze manier bewaart.
Beschermen in de tuin van prei en fruitbomen en tegen insecten. Voor een voorreinigende werking op het wasgoed. Soda oplossen in heet water en daarna eventueel koud water toevoegen. Vlekken: verwijder zware vlekken op katoen of stoffen door ze in een sterke oplossing van sodakristallen te weken.
Je mag er stengels afsnijden, de plant groeit weer aan. Vandaar de naam snijselder. Snijselderij gaat het langst mee, als je de grond afdekt met bijvoorbeeld wat stro kun je met een beetje geluk de hele winter oogsten.
Bloeiende groentes of doorschieten
Bladgroentes zoals spinazie, sla of snijbiet, schieten op een gegeven moment in bloei. Meestal komt dat omdat ze al (te) lang in je bak staan. Groentes schieten eerder in bloei schieten als het te warm en droog is.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Prei wordt als veilig voor mensen beschouwd , zoals bevestigd door grote antigifcentra en gezondheidsorganisaties. Het is echter essentieel om voorzichtig te zijn met elke plant, inclusief prei, om onverwachte reacties te voorkomen.
Prei bestaat uit langwerpige, witte bollen met breder wordende en donkerder wordende groene bladeren aan de bovenkant. De bol eindigt op een punt, vaak met wortels die er nog aan vastzitten. De bollen en lichtere groene bladeren zijn eetbaar en kunnen rauw of gekookt worden gegeten .
Bloei (doorschieten) kan worden veroorzaakt door lage temperaturen in het voorjaar, dus bedek vroege zaailingen met cloche of vlies . Zodra u een zich ontwikkelende bloemstengel ziet, verwijdert u deze, omdat het het midden van de prei houtachtig kan maken.
Prei bereiden & bewaren
Prei kun in de koelkast wel 2-3 weken bewaren. Kant-en-klaar gesneden prei moet je niet langer dan een dag in de koelkast bewaren. Rauwe prei kun je in de diepvries tot 12 maanden bewaren. Wel vlak voor invriezen 1-6 minuten blancheren (kort verhitten).
Prei opnieuw laten groeien
Als je prei koopt, kies dan exemplaren waar de wortels nog aanzitten, want zonder wortels lukt prei kweken op water niet. Snijd de prei ongeveer 2 cm boven de wortels af en zet het stuk met de wortels in een glas water. De rest kun je natuurlijk meteen opeten.
Kwaliteit. Koop alleen prei met een zeer dichte bladvorming, een fris en donkergroen blad, zonder beschadigde plekken. Slappe stengels, opengebarsten of opgezwollen stengelbases of verdroogde en verkleurde bladeren geven aan dat de prei niet vers is.
Goede prei moet stevig aanvoelen en er gezond uitzien van wortel tot punt . De stengels moeten wit zijn - we eten de zachte witte delen, dus hoe langer hoe beter - zonder donkere of zachte plekken. De donkergroene delen moeten heel donker zijn, zonder vergeling of bruine plekken. Vermijd alles wat slap is, verwelkt is of begint te verschrompelen.
In april (ook afhankelijk van het ras en het weer) zal de prei door gaan schieten, dan zorgen we dan ze op is (of we vriezen de laatste preien alsnog in). Prei houdt van een rijke bodem: vochthoudend maar toch luchtig en een goede structuur.
Vermijd prei met sneden of kneuzingen . De donkergroene bovenkant van prei moet er vers uitzien. Vermijd prei met vergelende of verwelkte bovenkanten. Kies kleinere, jongere preien als u ze rauw wilt eten.
Voor een goed teeltschema is het belangrijk om te weten dat de groeiduur na het planten enorm varieert . Zomerprei is klaar in 80 tot 100 dagen, herfstprei doet er 80-180 dagen over en de winterprei blijft zo een 180-300 dagen in je moestuin.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.