Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Je eet verse rijpe vijgen gewoon met schil en al.Maar je kunt ze ook schillen. Omdat ze zo zoet smaken is de combinatie van vijg met iets hartigs erg lekker: omwikkeld met rauwe ham bijvoorbeeld, of met wat geitenkaas of blauwe kaas in een salade.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten.
Doordat er zowel oplosbare als onoplosbare vezels in vijgen voorkomen, zijn vijgen gunstig voor je spijsvertering. Daarnaast zitten er bepaalde soorten prebiotica in vijgen. Dit zijn stofjes die de groei van gezonde bacteriën stimuleren. Je lichaam heeft deze stofjes nodig, zodat je darmen gezond kunnen functioneren.
Vijgen zijn een goede bron van vitaminen (A, B en C), mineralen (kalium en calcium), sporenelementen (ijzer en koper) en vezels. Om optimaal van alle voordelen te profiteren, eet je ze met de schil, die rijk is aan antioxidanten, nadat je ze voorzichtig hebt afgeveegd met een vochtige doek.
Ook verklein je het risico op hart- en vaatziekten als je ze regelmatig eet. Door het hogere aantal calorieën en suikers zijn gedroogde vijgen wel wat minder gezond dan verse. Het is dus belangrijk dat je ze met mate eet. Als je hierop let zijn ze een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.
De beste manier om van vijgen te genieten is rauw, met de schil en de zaden intact . Je kunt ook de schil verwijderen en de zaden eruit scheppen, als je dat wilt, of vijgen koken door ze te bakken, braden of grillen. Maar de snelste en gemakkelijkste manier om van deze juweeltjes te genieten is door de steel te verwijderen en direct een hap uit de rauwe vijg te nemen.
Vijgen hebben een enigszins laxerende werking, hebben een hoge voedingswaarde en bevatten slechts 40 kcal (als ze rauw worden gegeten).
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang. Gedroogde en geweekte vruchten zoals pruimen, abrikozen, krenten en rozijnen, dadels en vijgen.
Als het gaat om rauw fruit, kun je gemakkelijk 2-3 vijgen per dag eten. Als je gedroogde vijgen eet, houd het dan bij 3 vijgen en eet ze niet zonder ze een nacht te laten weken. Ons lichaam kan de voedingsstoffen opnemen en sommige gedroogde vruchten en noten beter verteren als ze goed geweekt zijn.
Vijgen hebben een verfijnde zoete smaak en zachte vlezige structuur. Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Eet de vijgen snel op wanneer je ze eenmaal hebt gekocht. Ze blijven maximaal 5 dagen goed in de koelkast. Verse vijgen kun je ook invriezen.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
" Vijgen zijn met mate heel gezond ", zegt Smith. "Ze zijn een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en andere belangrijke voedingsstoffen." Maar ze zijn zoet om een reden — suiker — dus als je op je suikerinname let, kun je het beste niet te wild doen met vijgen. Bijvoorbeeld, zes gedroogde vijgen geven je ongeveer 24 gram suiker.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Drink veel water na het eten van vijgen, omdat ze rijk zijn aan vezels . Overtollige vezels kunnen een opgeblazen gevoel of constipatie veroorzaken (2). Probeer gedroogde vijgen een nacht te laten weken voordat u ze eet. Anekdotisch bewijs suggereert dat dit de verteerbaarheid ervan kan verbeteren en kan helpen om mogelijk maagklachten te verminderen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper). De braam is de meest calciumrijke fruitsoort.
Probeer dan eens gedroogde vruchten zoals pruimen en vijgen. Ja, dat klinkt als iets wat je oma ook zou eten, maar ze zijn een prima middeltje voor problemen met de stoelgang. Gedroogde vruchten zijn rijk aan vezels en hebben een laxerende werking.
Omdat vijgen en dadels veel natuurlijke suikers bevatten, zijn deze makkelijk mee te nemen zelfgemaakte vijgenbroodjes nog steeds een geweldige voeding als brandstof voor veel activiteiten. Met veel andere gezondheidsvoordelen, zoals veel voedingsstoffen, weinig vet en cholesterol en vrij van geraffineerde suiker, zijn ze ook een geweldige gezonde snack of dessert .
Van verse vijgen is de schil lekker zacht en dus goed te eten. Als vijgen wat ouder zijn is de schil ook harder. Dan is schillen wel zo prettig omdat het dan lastig te eten is en moeilijker te verteren. Maar schadelijk voor de gezondheid is de schil niet.
Zeer verse vijgen kun je mét schil opeten. Als de vijgen iets minder vers zijn, kun je ze beter schillen. Snijd de vruchten dan in de lengte in kwarten. Pel de schil van boven (het dunne gedeelte) naar beneden van de vrucht af.
Was het zachtjes onder stromend water en duik er dan in! Als je wilt, kun je de vijgen schillen, maar dat lijkt veel werk voor weinig beloning, omdat de schil van een vijg al zo zacht en moorish is.
Vijgen zijn een natuurlijke match voor zoete taarten en kunnen worden gecombineerd met een verscheidenheid aan andere ingrediënten, zoals chocolade, honing, noten en zachte kaas . Vijgen kunnen ook worden gebruikt om hartige taarten te maken, die perfect zijn als voorgerecht of lichte lunch.