Hoewel de traditionele Chinese keuken met basisproducten als groenten, tofu en zeevruchten heel gezond is, zijn de Chinese gerechten die je bij ons vindt, dat niet altijd. Veel van die gerechten bevatten veel koolhydraten en vet, in veel te grote porties.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Sommige Chinese afhaalopties, met name in de Amerikaans-Chinese keuken, kunnen veel zout, suiker en olie bevatten. U kunt echter nog steeds heerlijk en gezond eten door items te kiezen die gebakken, gestoomd, gekookt of gebakken zijn in slechts een beetje olie .
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Kies voor groenten
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Gebakken rijst is op zichzelf geen nutritioneel uitgebalanceerde maaltijd , en u moet het met mate nuttigen als onderdeel van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Het toevoegen van een verscheidenheid aan groenten, magere eiwitbronnen en volkoren granen kan helpen de voedingswaarde van gebakken rijst te verbeteren.
Schone eiwitten, rijst en extra groenten om vullende vezels en extra voedingsstoffen te leveren zijn uw beste keuzes. Kies gestoomde zeevruchten, kip, vis en tofu voor uw gezondste Chinese eten.
Gezondere menu-opties zijn onder andere fajitas, burrito's of burrito 'bowls' gevuld met mager vlees, gevogelte, vis of bonen, plus paprika en uien, tomatensalsa, guacamole (met mate), gegrilde kip of vis en salades .
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
Een gerecht dat bestaat uit gestoomde groenten en magere eiwitten met saus ernaast is een prima optie met weinig calorieën .
Volgens sommige onderzoeken is Chinees eten de op één na populairste afhaalkeuken, na pizza. Maar met een koolhydraatrijk menu met witte rijst, noedels en gefrituurde gerechten kan een Chinese maaltijd je bloedsuikerspiegel gemakkelijk laten stijgen .
Je hoeft niet alleen traditioneel mediterraan voedsel te eten om de basisrichtlijnen van het mediterrane dieet te volgen. Mexicaans, Chinees, Indiaas en ja, zelfs Amerikaans voedsel kan allemaal gegeten worden ; het gaat erom verstandig te kiezen.
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Een typisch Chinees afhaalgerecht, bestaande uit een portie groenteloempia's en zoetzure kip met gebakken rijst met ei, levert ongeveer 2.184 calorieën , 74 gram totaal vet, 14 gram verzadigd vet en 10 gram zout. De portiegroottes varieerden aanzienlijk en waren groot.
Chinees kruid verlaagt cholesterol. Berberine, een stof die is te isoleren uit een Chinees kruid, verlaagt het cholesterol aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie onder 32 patiënten met hypercholesterolemie.
Niet alle fastfood is ongezond, maar afhaalmaaltijden bevatten doorgaans veel calorieën, verzadigde en transvetten, koolhydraten, suiker en natrium (zout), en weinig vezels, fruit en groenten. Herhaalde ongezonde voedselkeuzes kunnen in de toekomst een reflex van de ziekte zijn.
Ze ontdekten dat Indiaas eten over het algemeen veel vet bevatte en Chinees eten veel suiker kon bevatten - één portie bevatte het equivalent van 19 theelepels. Het gemiddelde caloriegehalte van deze afhaalmaaltijden was hoog - 1.338 voor Indiaas eten en 1.436 voor een vergelijkbaar groot Chinees afhaalmaaltijd.
Probeer te vermijden: dun gesneden chips, pasteitjes zoals kaas en ui of biefstuk en nier, jumbo worstjes. Gezondere opties: vis gepaneerd in broodkruimels, mushy peas, dikker gesneden chips zonder zout .
Veel Chinese afhaalopties bevatten veel zout, suiker en vet, maar met wat aanpassingen kun je een maaltijd maken die rijk is aan voedingsstoffen . Begin met voorgerechten en bijgerechten op basis van groenten die niet gefrituurd zijn, zoals gestoomde edamame, pittige en zure soep en knoflooksperziebonen.
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Gestoomde vis of zeevruchten
Gestoomde zeevruchten zijn een van de gezondste opties die u kunt kiezen uit een Chinees restaurantmenu. De meeste visopties bevatten veel eiwitten en omega-3-vetzuren. Deze eiwitten worden vaak geleverd met gember en bosuitjes, die smaak toevoegen aan het gerecht zonder calorieën of natrium toe te voegen.
Chinese gebakken rijst kan veel vet bevatten en lang niet genoeg eiwitten en vezels om je een vol gevoel te geven .
Rijst heeft een warm klimaat en veel water nodig om te groeien. In het zuiden van Azië, denk aan gebieden in India, Thailand, China en Vietnam, zijn deze condities optimaal. Hier wordt rijst dan ook al tienduizenden jaren verbouwd en gegeten.
Omdat er geen vlees in zit, bevat vegetarische gebakken rijst minder calorieën, eiwitten en vet dan andere soorten gebakken rijst . Eén kopje (166 gram) vegetarische gebakken rijst bevat ( 5 ): Calorieën: 289. Eiwitten: 6 gram.