In tegenstelling tot couscous is bulgur een volkoren product. Het bevat daardoor meer vezels en ook meer mineralen zoals ijzer en magnesium en diverse B-vitamines. Dit maakt bulgur een prima alternatief voor zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta.
Bulgur valt onder de volkoren granen, wat betekent dat de hele tarwekorrel – met inbegrip van de kiem, het endosperm en de zemelen – is gebruikt (1).
Bulgur is een volkoren graan gemaakt van gebroken tarwe . Het zit boordevol vitaminen, mineralen en vezels. Vezelrijke voedingsmiddelen zoals bulgur kunnen het risico op chronische ziekten verminderen, gewichtsverlies bevorderen en de spijsvertering en darmgezondheid verbeteren. Bovendien is bulgur gemakkelijk te koken en kan het aan veel gerechten worden toegevoegd, waaronder salades, stoofschotels en brood.
Couscous is een graanproduct dat bestaat uit kleine korrels gemaakt van tarwemeel en water. Couscous met voldoende graanvezel (meer dan 2,1 gram per 100 gram) staat in de Schijf van Vijf, dit is bijvoorbeeld de volkoren variant.
Bulgur barst van de gezondheidsvoordelen: het bevat veel vezels, eiwitten en langzame koolhydraten. Die laatste zorgen dat je lang een verzadigd gevoel houdt. Ook de vitamines (vooral vitamine B11) en mineralen (kalium, fosfor en magnesium) slaan je om de oren.
Couscous is calorierijk, bevat minder eiwitten dan quinoa en scoort op het gebied van vezels ook het minst goed. De gezondste keuze is op basis van deze informatie toch echt bulgur. Bulgur bevat het minste aantal calorieën, is daarnaast goed voor de stoelgang omdat het veel vezels bevat en het bevat ook weinig vet.
Vezelrijk
Wie bulgur zegt, zegt vezels! Per 100 gram bevat bulgur gemiddeld 10 gram vezels. Vezelrijk eten is erg belangrijk voor een goede stoelgang en darmwerking.
De gezondste keuze
Bij een glutenvrij dieet kun je het beste voor quinoa kiezen. Dit is de enige glutenvrije graansoort. Wel bevat quinoa meer calorieën en vetten dan bulgur. Maar voor de stoelgang is bulgur dan weer goed, omdat deze de meeste vezels bevat.
Je kunt geraffineerde of volkoren couscous kopen, evenals varianten die zijn gemaakt met andere granen zoals spelt en gerst. Israëlische couscous, of parelcouscous, is groter dan het meer gangbare type en duurt langer om te koken. Couscous wordt soms verkocht in voorgekruide en instantverpakkingen, maar ze zijn vaak niet volkoren.
Volkoren quinoa
Bijzonder aan Nederlandse Quinoa is dat het, in tegenstelling tot reguliere quinoa, volkoren is. Dit komt omdat er bij de nieuwe quinoa rassen geen bittere stoffen (saponines) in het buitenste laagje van het zaadje zitten.
Bulgur bevat echt veel meer vezels dan bijvoorbeeld pasta of rijst. Dat is leuk, maar waarom is dat nu zo positief? Allereerst, omdat vezels ontzettend belangrijk zijn voor onze gezondheid. Vezels zijn namelijk nodig voor een goede darmwerking.
Qua voedingswaarde houdt bulgur stand vergeleken met vezelrijke bruine rijst – met meer dan twee keer zoveel vezels en vier keer zoveel foliumzuur! Bulgur kan worden gebruikt in recepten die omgezette rijst vragen, en is voedzamer gebleken dan rijst.
Bovendien bevat bulgur meer voedingsstoffen, zoals eiwitten, calcium, ijzer, vitamine B1 en niacine, dan andere graanproducten, zoals brood en pasta .
Bulgur bevat veel goede voedingsstoffen en volop vezels.Daarom is het een prima alternatief voor (zilvervlies)rijst, aardappels of pasta.
Bulgur is een voedsel met een lage glycemische index met een GI-waarde van 46, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel niet zo snel laat stijgen als geraffineerde granen, zoals wit meel. Dankzij het hoge vezelgehalte van bulgur is het een uitstekend graan voor het verlagen van het cholesterolgehalte en het helpen handhaven van de bloedsuikerspiegel.
Doe het water in de pan, breng eventueel op smaak met zout en breng aan de kook. Voeg de bulgur toe en breng opnieuw aan de kook. Zet het deksel half op de pan en laat de bulgur 12 min. op laag vuur garen.
Volkoren couscous wordt gemaakt van volkoren durummeel , dat alle drie de delen van de graankorrel bevat (het endosperm, de kiem en de zemelen).
Volkoren couscous biedt meer vezels en voedingsstoffen dan traditionele couscous, wat het een betere optie maakt voor diegenen die streven naar een hoger vezelgehalte in hun dieet.
Couscous is een rijke bron van eiwitten en heeft een relatief hoog vezelgehalte. Het biedt een voedingsboost die een positieve invloed kan hebben op uw algehele welzijn. Bovendien is het een welkom alternatief voor het eten van pasta elke dag van de week .
Gelukkig is er wel een oplossing die 50% minder koolhydraten bevat dan normale rijst, namelijk bulgur. Zodoende een heerlijk recept voor het gehele gezin om te eten!
Vezels. Hier schittert bulgur echt. Het bevat bijna vier keer zoveel vezels als couscous .
In tegenstelling tot couscous is bulgur een volkoren product. Het bevat daardoor meer vezels en ook meer mineralen zoals ijzer en magnesium en diverse B-vitamines. Dit maakt bulgur een prima alternatief voor zilvervliesrijst, aardappels of volkorenpasta.
Een ander risico is de aanwezigheid van gluten in bulgur . Bij sommigen kan het spijsverteringsproblemen of andere ongewenste reacties veroorzaken. Mensen met glutenintolerantie mogen geen bulgur eten. Een grote hoeveelheid vezels in deze graansoort kan gastritis of colitis schaden.
Eet voldoende voedingsvezels
Bij diarree zorgen vezels ervoor dat de ontlasting dikker wordt. Ook stimuleren vezels de darmbeweging. Vezels zijn er in twee soorten. Het is het beste om een combinatie van deze vezels te eten.
Gewichtsbeheer
Diëten met veel vezels helpen ook de absorptie van vetten en suikers in de dunne darm te vertragen, wat uw lichaam helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren en de stofwisseling te verhogen. Als vezelrijk voedsel is bulgurtarwe een uitstekende aanvulling op een vezelrijk, vetarm dieet en kan het iedereen helpen hun gewicht te beheersen .