Oorspronkelijk is bapao een eeuwenoude Chinese lekkernij. De bapao is vervolgens in Indonesië terechtgekomen en via Indonesië is het gestoomde broodje later ook in Nederland verzeild geraakt. In China wordt bapao baozi genoemd, maar in Nederland is dit broodje vooral bekend als bapao of broodje bapao.
Bapao (uitspr.: [bɑˈpɑu] of [baˈpao], meerv.: bapao's of bapaos) is een gestoomd broodje met een vulling, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken en enige bekendheid geniet in Nederland.
Een klassieker uit de Indonesische keuken.
Bapao is een gestoomd broodje met een vulling wat ontstaan is in de Chinese keuken. Pao betekent ook broodje in het Chinees.
Extra informatie. Ruim 1 miljoen Nederlanders kunnen geen bapao eten. Daarom komt kadir nu met halal bapao. Een hartige verassing verrassing die rijkelijk gevuld is met lekker gekruide halal rundergehakt.
Oorspronkelijk is bapao een eeuwenoude Chinese lekkernij. De bapao is vervolgens in Indonesië terechtgekomen en via Indonesië is het gestoomde broodje later ook in Nederland verzeild geraakt. In China wordt bapao baozi genoemd, maar in Nederland is dit broodje vooral bekend als bapao of broodje bapao.
Een bapao bevat tussen de 300 en 350 kilocalorieën, best veel voor een tussendoortje. Verder heeft zo'n broodje nauwelijks voedingswaarde, vitamines of vezels. Het is voornamelijk witte bloem met tussen de 3 en 6 procent vet, zo'n 8 procent suiker en zout.
Tegenwoordig zie je ook volop vegetarische variaties gevuld met groente of ei, en bapao met vleesvervangers zijn er ook al. De bapao is voor het eerst gemaakt ten tijde van de drie koninkrijken in China en is bedacht, zo gaat het verhaal, door een militair strateeg genaamd Zhuge Liang.
Bapao, of ba pao, is een gestoomd broodje met een hartige of zoete vulling . Oorspronkelijk afkomstig uit China, vond het zijn weg naar de Nederlandse keuken via de keuken van Indonesië, een voormalige kolonie van Nederland.
Oude cracker
Ze lijken op een koekje en zijn in bijna alle zakjes Japanse mix wel te vinden. Maar dit zoutje komt oorspronkelijk helemaal niet uit Japan. Het zijn de Chinezen die in de 7e eeuw met de cracker kwamen.
De naam bapao bestaat uit twee delen, 'Pao' betekend in Chinees het broodje en 'ba' is de vulling. De vulling voor een broodje bapao bestaat vaak uit rundvlees, kip of varkensvlees maar kan ook gemaakt worden met vegetarisch gehakt.
De grote vraag is of datgene wat je in Nederland op je bord krijgt echt Indonesisch is wanneer je bij een 'Indonesisch' restaurant eet. Tegen de verwachting in serveren ze hier voornamelijk Indische gerechten. Er wordt dus naast Aziatische producten vooral gebruik gemaakt van Westerse ingrediënten.
Zou je de broodjes in de Airfryer doen, dan krijgen ze juist een krokante bovenkant en compactere binnenkant. Kan uiteraard alsnog smaakvol zijn, maar is in het geval van bapao eigenlijk niet wat je wil.
Wat zijn Surinaamse puntjes? Zoals de naam al doet vermoeden, zijn Surinaamse puntjes langwerpige broodjes die oorspronkelijk uit Suriname komen. De korst van deze broodjes zit tussen die van een zacht broodje en een pistoletje in. Ze zijn wat boller en luchtiger dan de pistoletjes die wij in Nederland kennen.
loempia {de}
egg roll, spring roll {znw.}
Klassieke opties zijn onder andere hoisinsaus, sojasaus en zoete chilisaus . Zelfgemaakte variaties zoals knoflooksojasaus of pittige pindasaus voegen unieke smaken toe aan elke hap. Deze sauzen verbeteren de algehele smaakervaring van de bao, door de rijkdom van de vulling en de zachtheid van het broodje in evenwicht te brengen.
Pangasius is een bekende zoetwatervis die voornamelijk in Vietnam gekweekt wordt. Pangasius, a well-known farmed freshwater fish, is commonly farmed in Vietnam.
Volgens een ranglijst uit 2023 van World of Statistics, staat Turkije op nummer één met maar liefst 199 (!) kilo brood gemiddeld per persoon per jaar. Op nummer twee staat Servië met 135 kilo, en op nummer drie staat Bulgarije met 131 kilo.
Is een bapao gezond? Aangezien een bapao wordt gemaakt van witmeel is dit niet het meest gezonde broodje. Aan de vulling wordt vaak suiker toegevoegd, wat ook al niet bijster gezond is. In een standaard broodje bapao zitten geen groenten, waardoor de gezondheidswaarde nog verder achteruit holt.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, net zoals bij het eerste bier. Het bewust gebruiken van zogenaamde 'starters', gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw.
Een standaard gestoomde bao bevat doorgaans ongeveer 200-250 calorieën, wat het positioneert als een matig calorierijke voedseloptie. Daarnaast dient bao als een bron van eiwitten en voedingsvezels , met name wanneer het gemaakt is met volkorenmeel of gevuld is met groenten of mager vlees.
Het verschil op het vlak van aantal kCal tussen volkoren broodjes en witte broodjes is niet zo heel groot. Een volkoren of bruin broodje bevat echter meer vezels en geeft je langer een vol gevoel, daardoor heeft het een betere nutri-score.
Iedereen zegt broodje bapao, maar bapao betekent broodje in het Chinees. Dus iedereen noemt het eigenlijk broodje broodje. Daarnaast denk veel mensen dat het uit Indonesië komt, maar het is van oorsprong Chinees.