Rundvlees, wild en stoofpotten zoals biefstuk, lamsvlees, kalfsvlees, konijn, wild zwijn en hert. Vis: Liever geen vis bij Barolo, daar blijft weinig van over met de krachtige smaak van Barolo, een lichtere rode wijn zoals een Bardolino kan wel.
Bij een malse en sappige biefstuk is de ideale begeleider een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon.
De aardse tonen en hoge zuurgraad van Barolo balanceren de robuuste smaken van gerechten zoals Rib Eye Steak, Prime Rib of Venison Stew . Bovendien vult het de malse, sappige kenmerken van Osso Buco, Veal Chops of Roasted Goose aan. Zelfs comfortfoods zoals Cottage Pie vinden een perfecte partner in Barolo.
Ideeën voor het combineren van Barolo-wijnen:
Traditionele gerechten zijn onder andere: Brasato al Barolo (gestoofd kalfsvlees, lamsvlees of wild zwijn) . Truffelgerechten zoals traditionele tajarinpasta met rijke bergboter, fonduta van sterke kazen, zelfs gebakken ei met een zachtgekookte dooier - rijkelijk geschaafd met decadente Alba White Truffle.
De Barolo is de sterkste wijn die wordt gemaakt van de Nebbiolo-druif. De wijn is rijk en zwaar van smaak, maar licht van kleur. Hij heeft uitgesproken tannines en een hoog zuurtegraad.
Een wijn met intense kwaliteiten zoals Barolo onthult grote verrassingen in de combinatie met visgerechten, in een dans van smaken om te ontdekken. Niet alle visgerechten zijn echter geschikt voor een dergelijke combinatie .
Wijnen met een zwaarder tannineprofiel, zoals Cabernet Sauvignon of Malbec , passen beter bij goed gemarmerde stukken zoals ribeye en entrecote, terwijl lichtere tannines, zoals die in Pinot Noir of Syrah, een betere keuze zijn bij magere stukken zoals ossenhaas of lendebiefstuk.
Omdat ze zo lang moeten rijpen zijn deze wijnen vaak wat duurder, maar de kwaliteit en smaak is dat absoluut waard. Een goede Barolo wijn kan je ongeveer tien jaar bewaren. Komt hij uit een goed jaar, dan kan de wijn zelfs tot dertig jaar blijven liggen.
WAT TE DRINKEN BIJ ROAST BEEF. De sterke smaak van roast beef vraagt om rode wijn – en dan ook nog eens een stevige. ' Grote Bordeauxs passen perfect bij rundvlees,' zeggen de experts, 'net als rijke Italiaanse rode wijnen zoals Brunello uit Toscane of Barolo uit Piemonte .
Een lichtere Pinot Noir past goed bij een lichtere biefstuk, zoals Filet Mignon . De wijn staat bekend om zijn delicate smaken van kers, framboos en aardse tonen die de subtiele smaak van het vlees niet overheersen. Voor rijkere biefstukken, zoals Ribeye, wilt u een Pinot Noir met wat meer body en tannines.
De steaks hebben een uitgesproken smaak en lenen zich daarom goed voor een krachtige wijn. Stevige wijnen zijn bijvoorbeeld een Cabernet Sauvignon, Malbec of Syrah.Ook Rioja (met houtrijping) uit Spanje is een uitstekende kandidaat.
Kenmerken van Primitivo
Elegant, soepel, intens, vol fruitig, rijp, lage aciditeit en een subtiel restzoetje. Smaak: Wat kenmerkend is van de Primitivo zijn de smaken kersen, pruimen, kruidige specerijen en chocolade.
WIJN: Barolo
Bij deze pizzasoort past een zachtere, gerijpte versie van Nebbiolo, zoals een traditionele Barolo van Bartolo Mascarello. Deze past goed bij de smaakkenmerken van deze pizza, maar dan met een heerlijke zuurgraad die de romigheid van de kaas doorbreekt.
Heel zwart wit gezegd; Barolo staat bekend om zijn volle smaakprofiel met flinke tannine, terwijl Barbaresco een delicater aroma en zachtere tannines heeft. Beide wijnen hebben vaak tonen van kersen, rozenblaadjes, teer, leer, tabak en drop.
Barolo staat bekend om zijn strenge productie-eisen, beperkte productiegebied, lange rijpingsproces en de complexiteit van de Nebbiolo-druif. Deze factoren dragen bij aan de hogere prijs en onderstrepen de exclusiviteit van deze wijn.
Veel wijnhuizen brengen hun flessen na 3 jaar op de markt. Voordat een Barolo gedronken kan worden moet deze in theorie minimaal 5 jaar oud zijn, in de praktijk kunnen de meeste Barolo's echter het beste gedronken worden als ze ongeveer 10 jaar oud zijn, daarna zijn de zware tannines zachter vanwege het verouderingsproces.
Bij een top wijnjaar, denk aan 2010 of 2016, krijg je een Barolo die super goed in balans is, met diepe smaken van rood fruit, stevige tannines, en die typische aroma's van rozen en aardse tonen. Maar in een minder goed jaar kan de wijn wat strakker en minder complex zijn.
Biefstuk: ga voor lichte of medium stevige wijn met een hogere zuurgraad. Bijvoorbeeld een merlot, barbera of sangiovese. Steak of Ribeye: kies voor een stevige rode wijn met veel tannines. Bijvoorbeeld een cabernet sauvignon, malbec of syrah.
Rode wijn is de onbetwiste klassieke steak + drankcombinatie. De droge tannines van rode wijn neutraliseren de vette rijkdom van de steak voor een bevredigende en evenwichtige smaakervaring. Maar rode wijn is niet de ENIGE perfecte combinatie voor uw steak.
Beste Italiaanse wijn bij biefstuk
Hoewel klassieke Italiaanse rode wijnen zoals Barolo, Barbaresco, Brunello en Amarone prachtig combineren met een sappig stuk vlees , adviseert Price om voor een superieure keuze naar Toscane te gaan.
Wat eten we bij Barolo wijn
Deze wijn is een goede begeleider van gebraden of gegrild rood vlees. Echter paddestoelen- en truffelgerechten zijn ook perfect. Zoals bijvoorbeeld verwerkt in risotto.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
Niet alleen hebben deze twee grote jongens dezelfde druivensoort, ook lijken de namen op elkaar, daarnaast komen ze beiden uit de 'Langhe' regio binnen Piemonte. De Barolo en de Barbaresco. De twee bekendste wijnen uit de regio van Piemonte.