Kies voor groentenPopulaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.
Zijn bami en nasi gezond? Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Op de site van Voedingscentrum kun je checken wat de (gemiddelde) voedingswaarden per snack zijn. Zo bevat een patatje met mayonaise (560 kcal) veel meer calorieën dan een frikandel (181 kcal), maar een bamischijf (1,4 gram) weer meer zout dan een kaassoufflé (0,9 gram).
De meeste gerechten bij de Thai of Vietnamees bevatten veel groenten en verder wat kip, vis of tofu en zijn daarmee prima keuzes. Als je de gerechten met kokosmelk (zoals romige curry's) of vet vlees links laat liggen, is bijna elke keuze gezond.
Gezonde Chinese afhaalmaaltijden bestaan onder andere uit gestoomde bruine rijst, gebakken of gestoomde groenten, loempia's, soepen en vegetarische gerechten zoals edamame, slawraps of salades.
Als je na een chinese maaltijd enorm last krijgt van buikkrampen, dan kan dat een reactie zijn op Ve-tsin. Om nog maar te zwijgen over de diarree, hoofdpijn, stijve nek, tintelende vingers en braken. Typische verschijnselen die horen bij het Chinees-restaurant-syndroom.
Schone eiwitten, rijst en extra groenten om vullende vezels en extra voedingsstoffen te leveren zijn uw beste keuzes. Kies gestoomde zeevruchten, kip, vis en tofu voor uw gezondste Chinese eten.
Rijst is bijzonder rijk aan koolhydraten en voedingsstoffen - kortom supergezond en geschikt voor een voedzaam en bewust voedingspatroon. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt rijst zelfs beschouwd als een middel tegen hoge bloeddruk. Er wordt ook gezegd dat het het hart verlicht en het lichaam sterkt.
Hoewel dim sum vaak als gezond worden beschouwd vanwege hun kleine formaat en gebruik van gezonde ingrediënten zoals groenten en vis, bevatten sommige varianten veel vet en zout. Het is daarom belangrijk om ze met mate te eten en te variëren met andere gezonde voeding.
Zo zet CNN Griekenland op de eerste plaats van gezondste keukens ter wereld. De voornaamste redenen voor de gezonde Grieken: olijfolie in plaats van boter en vis in plaats van vlees.
Een gerecht dat bestaat uit gestoomde groenten en magere eiwitten met saus ernaast is een prima optie met weinig calorieën .
Chinees kruid verlaagt cholesterol. Berberine, een stof die is te isoleren uit een Chinees kruid, verlaagt het cholesterol aanzienlijk. Dit blijkt uit een studie onder 32 patiënten met hypercholesterolemie.
Chinees eten en soepen bevatten mononatriumglutamaat (MSG) als het belangrijkste verslavende ingrediënt . Een gevoelig persoon kan binnen een paar uur na consumptie van MSG last krijgen van hoofdpijn, duizeligheid, zweten, buikpijn en urticaria.
Populaire Chinese gerechten als bami, nasi en mihoen bevatten veel zetmeel en nauwelijks groenten en zijn daarom geen gezonde keuze. De snelle koolhydraten in zetmeel laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en daarna ook weer snel dalen.
Een verstandige keuze bij het bestellen van Chinees is het selecteren van gerechten die gestoomd, gegrild of gebakken zijn, in plaats van gefrituurd. Gestoomde groenten en mager vlees behouden meer voedingsstoffen en verminderen de inname van overtollige vetten.
Niet alle fastfood is ongezond, maar afhaalmaaltijden bevatten doorgaans veel calorieën, verzadigde en transvetten, koolhydraten, suiker en natrium (zout), en weinig vezels, fruit en groenten. Herhaalde ongezonde voedselkeuzes kunnen in de toekomst een reflex van de ziekte zijn.
Hoewel ze verleidelijk kunnen zijn, is het beter om gerechten als crab Rangoon, fried noodles and veggies, fried meat of andere soortgelijke keuzes te vermijden . Als je de optie hebt, overweeg dan om etenswaren te selecteren die niet met saus worden geleverd of kies een gerecht waarbij je een kleine hoeveelheid saus apart kunt serveren.
Gegrild worden is hier niet zo'n slecht idee: in plaats van gepaneerde of gefrituurde zeevruchten, kies je voor items die zijn gegrild of gestoomd - zoals inktvis, garnalen en visballetjes. Soepen zijn over het algemeen licht en caloriearm , wat betekent dat ze een gezonde optie zijn als voorgerecht of hoofdgerecht.
Naast veel zout en veel ongezond verzadigd vet, zit er ook nauwelijks groente op de pizza's. Bovendien bevatten ze vaak veel calorieën, met uitschieters tot 1100 calorieën (kcal) per pizza. In de lasagnes zitten dan wel minder calorieën, minder zout en veel meer groente, maar ook heel veel verzadigd vet.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Alle Indiase curry's op basis van tomaten, zoals tandoori, madras, jalfrezi, rogan en bhuna , bevatten de minste calorieën. Ze bevatten gemiddeld 200-300 calorieën. Als je een nog gezondere optie wilt, overweeg dan een sausvrij gerecht zoals vis tikka (dat slechts 180 calorieën bevat). Kun je afvallen door Indiaas eten?