Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt.
Antwoord en uitleg:
Folie is een uitstekende reflector van licht . Omdat folie is gemaakt van aluminium, wat een metaal is, heeft het een glanzend oppervlak. De glanzende aard van metalen maakt ze goede reflectoren van licht.
Aluminiumfolie voor het raam plakken zorgt er (tijdelijk) voor om warmte via de zon buiten de deur te houden. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het dak nat te houden met water. Zeker mensen met een plat dak hebben sneller last van de warmte in huis, dan mensen met een schuin dak.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
Dan kan je ook aluminiumfolie op het raam kleven. Dat doe je best langs de buitenkant, omdat de folie daar het zonlicht zal weerkaatsen en zo de warmte buitenhouden.
De glanzende kant moet naar buiten wijzen. Plaats het stuk zo dat het aan alle kanten 2,5 cm (1 inch) over de rand van het raam hangt. Als het raam 2 of meer stukken nodig heeft om het volledig te bedekken, houd daar dan ook rekening mee en laat voldoende ruimte over. Het helpt ook als u de folie iets platdrukt met uw handpalm.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
Er zijn aanwijzingen dat aluminium in de hersenen kan terechtkomen en daar hersenziektes zoals alzheimer kan aanjagen. Ook zijn er studies die aluminium in verband brengen met ontstekingsprocessen in de darm met als mogelijk resultaat de ziekte van Crohn, alhoewel andere studies weer geen link vaststellen.
Hoewel het handig is, is het gebruik van aluminiumfolie voor het koken mogelijk niet helemaal risicoloos . Deskundigen suggereren dat zure voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat aluminium in voedsel lekt, vooral bij hoge temperaturen. Hoewel ons lichaam kleine hoeveelheden kan verwerken, leidt overmatige blootstelling tot gezondheidsrisico's.
Hoewel aluminiumfolie een makkelijke en goedkope oplossing lijkt om een donkere kamer te creëren, is het geen goede optie voor verduisterende raambekleding . Het is niet alleen geen permanente oplossing, maar het kan ook een brandgevaar vormen en er onaantrekkelijk uitzien.
Aluminium is een reflecterend materiaal, wat betekent dat het geluidsgolven terug kan reflecteren naar de omgeving , waardoor het algehele geluidsniveau wordt verlaagd. Aluminium is ook een goede isolator, wat betekent dat het kan helpen om ongewenste geluiden van de buitenwereld te blokkeren.
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Vanwege hun reflectiviteit worden vaak lagen aluminium en zilver gebruikt. Zilver is het meest reflecterend over het zichtbare spectrum, en reflecteert 95 procent van het licht. Aluminium is iets minder reflecterend, maar kan nog steeds 90 procent van het licht reflecteren.
Naast dat aluminiumfolie restjes niet luchtdicht afsluit, levert het gebruik ervan nog een gevaar op. En dat is bij zoute en zure levensmiddelen. Het aluminium in het folie reageert hier sterk op. Het lost op en komt zo in de voedingsmiddelen terecht.
Aluminium, als een bekende neurotoxische stof, draagt bij aan cognitieve disfunctie en kan bijdragen aan de ziekte van Alzheimer . De belangrijke reden is dat aluminium de hersenen kan binnendringen en daar kan worden afgezet. Er zijn drie routes geweest waarlangs aluminium de hersenen kan binnendringen vanuit de systemische circulatie of de plaats van absorptie.
Volgens het RIVM is de totale blootstelling aan aluminium uit voedsel, consumentenproducten en bodem niet schadelijk voor de gezondheid.
Voor extra veiligheid zou je het toestel in aluminiumfolie kunnen inpakken om er zeker van te zijn dat er geen signaal vanuit en naar het toestel gaat. Als je het toestel vervolgens weer aanzet zal alle data die niet verzonden of ontvangen kon worden op je beeldscherm verschijnen.
Gezondheidsrisico's van aluminiumfolie
Uitloging van aluminium in voedsel: Wanneer voedsel in aluminiumfolie wordt verpakt, met name hete, zure of pittige voedingsmiddelen, kan aluminium in het voedsel uitlogen. Dit is met name zorgwekkend omdat aluminium een neurotoxisch metaal is.
Mocht je te veel aluminium binnenkrijgen, dan kan het zenuwstelsel en de botten worden aangetast. In het verleden is er ook een link gelegd tussen de blootstelling aan aluminium en borstkanker en de ziekte van Alzheimer. Maar dit is nooit wetenschappelijk aangetoond.
Aluminium is het meest gebruikte materiaal voor het folien van deurknoppen. Maar waarom wikkel je deurknoppen in folie? Het blijkt goed te zijn voor een betere beveiliging en blokkering van de statische elektriciteit van de deurknoppen naar het menselijk lichaam .
Kan aluminiumfolie in de diepvries
Zorg ervoor dat de folie strak om het voedsel zit en dat er geen openingen of scheuren zijn. Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen.
Dat is om ze tegen (zon)licht en temperatuurwisselingen te beschermen. Worden ze niet verpakt, dan oxideert de chocolade, wat ten koste gaat van de smaak. Vooral bij witte chocola is dat het geval. Aluminiumfolie is heel dun, maar sluit toch goed af en is daarom ideaal.