Het vriespunt van zout water ligt een stuk lager. Voeg 10 procent zout toe, en het vriespunt van water daalt naar -6 graden Celsius. Bij 20 procent zout is het vriespunt al gedaald tot -16 graden Celsius. Als het in Nederland een paar graden vriest, hoef je dus niet bang te zijn dat de zee ineens bevroren is.
Water warm houden
Het best geef je het water in plastic of rubberen drinkbakjes. Die materialen isoleren namelijk beter dan metaal. Ook grotere en diepere oppervlakken hebben meer tijd nodig om te bevriezen.
Een half pond steenzout per gallon water houdt tanks tegen bevriezing, tot 26⁰ F. Hoe meer zout u toevoegt, hoe beter uw vorstbescherming zal zijn totdat u het eutectische punt bereikt - dat is het punt waarop meer toevoegen niet meer helpt, omdat het zout niet in oplossing blijft.
Het is voor vogels niet zo'n probleem om voldoende water binnen te krijgen. Als het vriest krijgen ze vocht binnen door bijvoorbeeld sneeuw of rijp op te pikken. Zelf kun je wat ijs vergruizen zodat ze de ijssplinters kunnen oppikken.
Hoe meer zout het water bevat hoe langer het duurt voordat het stolpunt wordt bereikt. Zeewater bevriest pas bij gemiddeld -1.9 graden. Zoet water – dat nooit geheel schoon is – heeft ook een stolpunt dat iets lager ligt dan 0,0 graden Celsius, bijv. bij -0,2.
Oceaanwater bevriest bij een lagere temperatuur dan zoet water .
Zoet water bevriest bij 32 graden Fahrenheit, maar zeewater bevriest bij ongeveer 28,4 graden Fahrenheit, vanwege het zout erin. Wanneer zeewater echter bevriest, bevat het ijs heel weinig zout, omdat alleen het watergedeelte bevriest.
Als we zout of suiker in water doen, zal het sneller bevriezen dan een gewoon kopje water. Onafhankelijke variabele - Het water is veranderd door verschillende stoffen toe te voegen. Afhankelijke variabele - Het element dat is veranderd door suiker of zout.
Investeer in een verwarmd vogelbad
Een verwarmd vogelbad is het beste in de koudste klimaten en zorgt ervoor dat het water niet bevriest. Er zijn ook extra verwarmingselementen die in elk vogelbad kunnen worden gebruikt. Sommige typen zijn thermostatisch geregeld, zodat ze alleen aangaan als de temperatuur onder het vriespunt zakt.
Suiker, zout of alcohol toevoegen zorgt ervoor dat het vriespunt wordt verlaagd. Bij lichte vorst blijft het drinkwater dan ijsvrij. Echter spreek het voor zich dat alcohol en zout zorgen voor uitdrogingsverschijnselen.
Zeevogels drinken zeewater.Ja, dat moeten ze wel, want ze komen zelden aan land. Ook vogels die deels op zee en deels op land leven, kunnen zeewater drinken. De rotgans bijvoorbeeld, en meeuwen.
Plaats de wateremmers in een geïsoleerde ruimte zoals een schuur . Een geïsoleerde ruimte zal de afkoeling van het water vertragen, waardoor bevriezing zo lang mogelijk wordt tegengegaan.
Zoals het op de meeste trottoirs wordt gebruikt, kan het het vriespunt verlagen tot 25 graden . De relatief kleine verlaging van de vriestemperatuur, slechts 7 graden, is de reden waarom steenzout in Philadelphia vaak niet voorkomt dat water bevriest, en waarom temperatuurschommelingen ook problemen veroorzaken voor beton.
De meest effectieve oplossing is toevallig ook een van de eenvoudigste en meest kosteneffectieve: zout toevoegen aan uw barricadewater . Zouten zoals calciumchloride onderbreken het kristallisatieproces dat water in ijs verandert door het vriespunt te verlagen.
In extreme gevallen zal het laten lopen van een straaltje water de hele nacht het koude water in de leidingen constant vervangen door warmer, vers water . Waterleidingen op onverwarmde locaties hebben mogelijk extra warmte nodig. In een kleine afgesloten ruimte zoals een put of pomphuis, kan een kleine elektrische kachel of warmtelamp voldoende zijn.
Zorg ervoor dat de drinkfles niet bevriest: Het konijn moet ten alle tijden water tot zijn beschikking hebben. In de winter bevriest een drinkfles heel snel. Hiervoor zijn speciale hoezen te koop om dit tegen te gaan. Of ververs vaak genoeg het water, zodat het niet bevriest.
Laat koud water druppelen in de kraan die het verst van uw hoofdkraan verwijderd is . Bewegend water voorkomt dat leidingen bevriezen. Zoek afsluitkranen voor noodgevallen.
Dit kun je doen door de buitenkant van je leidingen te isoleren, maar je kunt ook nog een stapje verder gaan en kiezen voor verwarmde leidingen en waterbakken. Hierbij plaatst je verwarmingskabels langs de waterleidingen die ervoor zorgen dat het water niet bevriest.
Isoleer uw goten
Begraaf uw waterbakken in een ondiep gat . Dit zal de impact van koude lucht op het water verminderen, omdat de grond niet zo koud zal zijn als de lucht. Het stapelen van stro of zelfs sneeuw rond de bak kan helpen.
Zout zorgt ervoor dat ijs smelt door de temperatuur te verlagen waarop water bevriest. Dit wordt het "vriespunt" genoemd. De twee meest populaire ingrediënten die bij het bakken en koken worden gebruikt om het vriespunt te veranderen, zijn zout en suiker .
Geef geen water met zout, want dat is erg ongezond voor vogels. Geef ook geen suiker in het water, want al ze er dan in badderen komt er een plakkerig laagje op hun veren.
Diepere kommen met smallere openingen vertragen het bevriezen meer dan ondiepe containers met relatief brede openingen . Donkere kommen absorberen meer warmte van de zon dan lichtere. Het helpt ook om de kom zo te plaatsen dat deze uit de wind staat, maar wel blootgesteld is aan zonlicht.
Zet een bak water op een windvrije en beschutte plek, waar de vogels lekker even kunnen genieten van wat water. Bedek dit met gaas, zo vallen de vogels zeker niet in het koude water. Is het een extreem koude dag? Vergruis het ijs dan met een hamer, zodat ze de kleine ijssplinters op kunnen pikken.
Water bevriest bij 32°F (0°C). Zout oplossen in water verlaagt het vriespunt (de temperatuur waarbij water in ijs verandert) en verlaagt ook de temperatuur. Hoe laag hangt af van de hoeveelheid zout in water.
Eén manier is om gewoon zout aan het water toe te voegen voordat u het invriest . Het zout verlaagt het vriespunt, waardoor het ijs langzamer smelt en uw drankjes langer koud blijven. U kunt ook zout gebruiken om ijs te smelten dat zich al heeft gevormd.
De watermoleculen moeten nog meer worden vertraagd in de aanwezigheid van zout om een vaste stof te vormen. Je moet dus naar een lagere temperatuur om water te bevriezen dat zout bevat. Zout wordt uitgesloten bij de vorming van ijs; daarom is ijs gemaakt van zout water in wezen zoutvrij.