Een ei bevat ook goede vetten. De meeste (oké vetten) onverzadigde vetten zitten in de dooier. Het is goed om 2 á 3 keer per week een ei te eten of omgerekend in kwarteleitjes dan mag je er 33 etenð Een kwarteleitje hoeft maar één minuut te koken.
Kwarteleitjes smaken als kippeneieren, maar zijn rijker en romiger. In principe kun je ze op dezelfde manier koken als kippeneieren, maar ze zijn sneller gaar. Omdat ze zo klein zijn, mag je 4 kwarteleitjes rekenen je er 4 eten om dezelfde portie te krijgen als één kippenei.
Drie tot vier kwarteleitjes is het equivalent van één kippenei. Dat betekent dat 6 tot 12 kwarteleitjes een redelijke hoeveelheid is om per dag te eten!
Kwarteleieren zijn goed verkrijgbaar. Deze eieren bevatten zes keer meer vitamine B1, twaalf keer meer vitamine B2, vitamine A, D en E, zeven keer meer ijzer en vijf keer meer fosfor dan een normaal kippenei. Daarnaast worden ze aangeraden bij o.a. allergieën, hoge bloeddruk, en bloedarmoede.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Kwarteleitjes zijn een geweldige bron van proteïne, wat belangrijk is voor veel processen in je lichaam. Proteïnen bestaan uit "bouwstenen" genaamd aminozuren. Je lichaam gebruikt deze aminozuren om spieren en botten op te bouwen en te herstellen, en om hormonen en enzymen aan te maken . Ze kunnen ook worden gebruikt als energiebron.
Ze bevatten gezonde vetten en eiwitten die je verzadigd houden en je metabolisme een boost geven, wat kan helpen bij gewichtsverlies . Bevordert de gezondheid van je hersenen: kwarteleitjes bevatten voedingsstoffen zoals choline, foliumzuur en goede vetten die de gezondheid van je hersenen helpen bevorderen.
Deze delicatesse is goed voor uw zicht (ogen), huid, botten en de weefsels van uw lichaam. Kwartel helpt uw immuunsysteem te versterken. Het is goed voor de gezondheid van uw hart. En het kan problemen met het ademhalings- en spijsverteringsstelsel oplossen.
Als u te veel kwarteleitjes eet, stijgt uw cholesterol .
Kwarteleitjes hebben hepatoprotectieve eigenschappen, wat betekent dat ze goed zijn voor de gezondheid van de lever .
Het ongezonde cholesterolgehalte is ook lager dan bij andere soorten vlees. Maar kwartelvlees (met name Japans kwartelvlees) bevat veel omega-3-vetzuren, wat helpt om ontstekingen te verminderen, de bloeddruk te verlagen en het cholesterolgehalte te controleren . Dit maakt kwartelvlees ook een ideale keuze voor mensen met hartziekten.
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Zowel de kwartel uit de Oude Wereld als de Nieuwe Wereld omvat eetbare soorten . De gewone kwartel was vroeger erg populair in de Franse keuken, maar kwartels voor op tafel zijn nu vaker gedomesticeerde Japanse kwartels. De gewone kwartel is ook onderdeel van de Poolse, Maltese, Italiaanse, Mexicaanse, Spaanse en Indiase keuken.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Bijwerkingen van kwarteleitjes
Kwarteleitjes zijn veilig om met mate te consumeren. Raadpleeg een arts als u symptomen ervaart zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid of maagpijn .
Eieren veroorzaken waarschijnlijk geen jichtaanvallen . Eieren kunnen de urinezuurspiegel in het bloed verlagen en het risico op hyperurikemie, de term voor een hoog urinezuurgehalte, verlagen. Het verlagen van de urinezuurspiegel kan helpen het risico op jichtaanvallen te verlagen.
Eieren zijn misschien wel de meeste voedzame voeding die er is. Ze zitten werkelijk vol mineralen en vitaminen. Eieren zijn uiteraard een uitstekende bron van hoogwaardige eiwitten die belangrijk zijn als je af wilt vallen.
Het verschil zit vooral in het eiwit; kwarteleitjes zijn rijker aan eiwitten die een antiallergische en ontstekingsremmende werking hebben9 .
Kwarteleitjes bevatten meer dooier – iets om op te letten voor degenen die op hun cholesterol letten. Ze bevatten echter meer vet en eiwitten. Hoewel ze hogere niveaus van vitaminen en ijzer bevatten, is het verschil met dat van een kippenei minimaal. Kwarteleitjes zijn ook beslist romiger.
Hardgekookte eieren moeten eveneens koel worden bewaard en binnen de week worden geconsumeerd.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding.
Genoeg vezels eten
Volkorenbrood, groente, fruit, noten en peulvruchten zijn goede bronnen van vezel. Vezels werken in de darm als een soort spons waardoor ze water opnemen. Zo zorgen ze voor een soepele ontlasting en geven volume aan de ontlasting. Ook zorgen vezels ervoor dat de darmen in beweging blijven.
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!