Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Het advies is om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Eet daarbinnen maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is een maximum, minder of geen vlees eten kan ook. Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon.Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Maar over het algemeen kunnen we wel een richtlijn aangeven. Gemiddeld genomen eten je gasten ongeveer 500 à 600 gram per persoon. Dit is zo'n 350 á 400 gram vlees en voor de rest salades, stokbrood en sausjes. Dit komt neer op 4 á 5 stukken vlees per persoon.
Vlees heeft een hoge voedingswaarde. Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Met vitamine B12
Eet je wel wat vlees, houd het dan op 2-3 per week. Eet je geen vlees en geen vis?
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen aan om maximaal 300 g rood vlees en 30 g bewerkt vlees per week te eten. Onder 'rood vlees' wordt verstaan, vlees van runderen, varkens, kalveren, geiten, schapen en paarden.
Over het algemeen wordt aangeraden om ongeveer 150-200 gram kip per persoon aan te houden. Dit kan variëren afhankelijk van het recept en de eetlust van je gasten. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele botjes die in de kip zitten.
Hoeveel gram aan vlees is genoeg per persoon? Dit is de meest gestelde vraag als we het over gourmetten hebben. Gemiddeld kun je uitgaan van ongeveer 300-400 gram per persoon. Heb je grote eters, reken dan iets ruimer: bijvoorbeeld 400-500 gram.
Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan.
De ideale portiegrootte: vlees per persoon
Het wordt aangeraden om tussen de 350 en 400 gram vlees per persoon te serveren. Heb je moeite met het bepalen van de juiste hoeveelheid vlees per persoon?
Rundvlees: Reken op ongeveer 175-200 gram per persoon voor biefstukken en 200-250 gram voor gehakt. Varkensvlees: Voor varkensvlees kun je uitgaan van 175-200 gram per persoon voor karbonades en 200-250 gram voor varkenshaas.
Dat blijkt uit cijfers van het Agrarmarkt Informations-Gesellschaft waarover het Duitse vakblad TopAgrar schrijft. De verschillen in Europa op het gebied van vleesconsumptie zijn aanzienlijk. Ierland, Portugal en Spanje consumeren het meeste vlees. Deze drie landen aten in 2023 meer dan 80 kilo vlees per persoon.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
Als u een hele kipfilet eet voor het avondeten, eet u misschien te veel . De aanbevolen portie kip is 85 tot 113 gram, ongeveer de grootte van een pak speelkaarten. Sommige mensen gebruiken de palm van hun hand als richtlijn.
Met 110-120 gram vlees per persoon voor een hoofdgerecht zit je goed.
De combinatie van kip, rijst en broccoli zorgt voor een uitstekende verhouding in eiwitten, koolhydraten en micronutriënten. Precies wat je als krachtsporter nodig hebt om je goals te bereiken. Maar we geven toe: als je keer op keer hetzelfde eet, kan het behoorlijk gaan vervelen.
Het Britse ministerie van gezondheid adviseert mensen die dagelijks meer dan 90 gram rood vlees of vleeswaren eten zich in te houden. Beperk je tot 70 gram of minder, luidt het advies.
Hoeveel gram rundergehakt per persoon? Een gemiddelde portie bij een rundergehakt recept is 100-150 gram, maar hangt af van het gerecht en de gewenste portiegrootte. Gebruik per persoon 125-150 gram rundergehakt voor hamburgers of pasta's. Bij gehaktballen pak je 100-125 gram.
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Iemand die geen of weinig vlees eet, kan een tekort krijgen aan bepaalde B-vitamines, met name B12, dat nagenoeg alleen in dierlijke producten zit. Dit kan leiden tot bloedarmoede, een slap gevoel, vermoeidheid en weinig uithoudingsvermogen. Een vleesloos dieet kan ook leiden tot een tekort aan ijzer en zink.
Vlees, zuivel en eieren zijn bijzonder goede bronnen. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten van nature geen B12, dus mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, moeten ervoor zorgen dat ze elke dag voldoende binnenkrijgen om een tekort te voorkomen . Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot ernstige gezondheidsgevolgen, zoals pernicieuze anemie.