Het advies is: drink geen alcohol. En als je toch drinkt, dan niet meer dan 1 glas per dag. Voor sommige groepen mensen werd van 1 glas per dag soms een positief verband met gezondheid gevonden. Maar het is sterk de vraag of dit ook in het echt gezonder is dan helemaal niet drinken.
Voor volwassenen wordt aanbevolen om niet meer dan 1-2 standaardglazen per dag te drinken. Lees in dit artikel alles wat je moet weten over dagelijks alcohol drinken.
De invloed van witte wijn op ons lichaam
Ten eerste bevat witte wijn alcohol, wat ons lichaam kan beïnvloeden op verschillende manieren. Zo kan alcohol de bloedvaten verwijden en de bloeddruk verlagen, maar kan het ook zorgen voor uitdroging en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Het advies van de Gezondheidsraad: drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan 1 glas per dag. Het wordt steeds duidelijker dat alcohol heel schadelijk is. Ook kleine hoeveelheden alcohol zijn niet goed voor je gezondheid. Niet drinken is dus het gezondst.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Met mate wijn drinken heeft zijn voor- en nadelen. Hoewel elke dag een drankje drinken je geen alcoholist maakt , moet je op je hoede zijn voor deze waarschuwingssignalen. Hoewel de consensus over wijn polariseert, zeggen onderzoekers wel dat het met mate drinken ervan niet slecht voor je is.
Dus ja, het is schadelijk . Aanbevelingen suggereren een glas per dag (en dat is ongeveer 125 - 150 ml max), en een halve fles het dubbele van die hoeveelheid.
Kies voor alcoholische dranken met een laag alcoholgehalte en zonder suiker, bijvoorbeeld champagne, schuimwijn, cava, droge witte wijn, rode wijn, pils. Combineer het drinken van alcohol met het eten van complexe of trage koolhydraten.
De gezondheidseigenschappen van wijn zijn voor een groot deel te danken aan de ingrediënten en stoffen die tijdens het productieproces vrijkomen. Rode wijn blijkt meer gezondheidsbevorderende eigenschappen en tien keer meer antioxidanten te bevatten dan witte wijn. Dit heeft te maken met het wijnfermentatieproces.
Onderzoek heeft uitgewezen dat de werking van de hersenen een rol speelt bij het ontstaan van alcoholafhankelijkheid. Het brein went aan de stof alcohol waardoor er een sterke hunkering (zucht) ontstaat als alcohol niet meer wordt gedronken. Zo kan afhankelijkheid ontstaan.
Wijn maakt niet dik
Uit een recente studie blijkt dat vrouwen die regelmatig wijn drinken een lagere kans hebben op gewichtstoename dan wanneer men mineraalwater drinkt.
Bij inname via de mond: Wijn is waarschijnlijk veilig voor de meeste volwassenen bij gematigd gebruik (ongeveer twee glazen van 5 ounce per dag). Maar meer drinken dan dit is mogelijk onveilig. Grotere hoeveelheden kunnen black-outs, slaperigheid, moeite met lopen, braken en andere ernstige problemen veroorzaken .
De conclusie dat het dagelijkse wijntje bij het eten het leven aanzienlijk bekort, is te kort door de bocht. Maar gezond drinken bestaat niet. Ook dat ene glaasje kun je beter laten staan. Volgens Voedingscentrum kun je het beste geen alcohol drinken of in elk geval niet meer dan één glas per dag.
In de afgelopen 50 jaar is de Franse wijnconsumptie met wel 60% afgenomen. Gemiddeld drinken de Fransen nu iets meer dan 51 liter wijn per volwassene per jaar. Vergeleken met de Italianen (44 liter p.p.), de Duitsers (28 liter p.p.) en de Spanjaarden (24 liter p.p.) is dat nog steeds veel.
Dat we dikker worden van bier is ook een fabeltje. In een pils zitten 44 calorieën per 100 ml, in wijn 70 tot 80 calorieën per 100 ml. Wijn drink je meestal in een klein glas. In een glas bier kan gemiddeld 250 ml, dus in de praktijk heb je evenveel calorieën binnen na een wijntje of biertje.
Zware drinkers worden gedefinieerd als mensen die tenminste 1 keer per week meer dan 6 glazen drinken. 77,3% van de bevolking van 12 jaar en ouder drinkt. Daarvan is 11,3% een zware drinker (bron: CBS, 2014).
Rode wijn is goed voor je darmbacteriën. Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Toch hoor je steeds weer over de positieve effecten van met name rode wijn. Een groep Spaanse wetenschappers heeft nu ook vastgesteld dat het drinken van matige hoeveelheden rode wijn goed is voor je darmmicrobiota.
Rode wijn bevat ontstekingsremmende antioxidanten, zoals resveratrol en flavonoïden, die goed zijn voor het hart.
Tannat uit Uruguay is ook de meest gezondste wijn ter wereld. Dit is vanwege de ongeveer 2,7x hogere resveratrol gehalte dan andere Franse rode variëteiten en zeer hoge niveaus van procyanidines. Deze verhogen de zuurstoftoevoer naar de rode bloedcellen en verminderen het risico op hart- en vaatziekten.
Het uitputten van het vocht in je huid kan wallen, onregelmatige huidtinten, vlekkerigheid of roodheid rond het midden van je gezicht veroorzaken en reeds bestaande huidproblemen zoals eczeem veroorzaken of verergeren. In de loop der tijd kan het leiden tot vroegtijdige veroudering.
In een glas wijn van 100 milliliter zitten ongeveer 75 calorieën, terwijl in dezelfde hoeveelheid frisdrank, zoals cola, er slechts 38 calorieën zitten. Bier zit daartussenin met ongeveer 43 calorieën. Nu drinken we niet zo snel maar 100 milliliter cola of bier; gemiddeld zit er in een glas 250 milliliter.
Hoe minder je drinkt, hoe kleiner het risico.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Beperk daarbij het aantal glazen dat je per dag drinkt.
Effect van alcohol op slaap
Het drinken van alcohol kan effect hebben op de lengte (slaapkwantiteit) en de kwaliteit van slaap. Uit onderzoek blijkt dat mensen sneller in slaap vallen na het drinken van een glas alcohol, een zogeheten 'slaapmutsje' [7]. De slaap daarna is minder diep en onrustig [7].
Iemand voelt eerder en meer effect van sterke drank omdat de alcohol dan sneller in het bloed komt. Als alcohol op de nuchtere maag wordt gedronken komt het eerder en directer in de bloedbaan dan wanneer er voedsel in de maag zit; de alcoholconcentratie in het bloed stijgt dus sneller, het effect is dan ook groter.