Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Bereidingswijze. Doe de (diepvries)erwten in een pan met een klein laagje water.Breng aan de kook en laat de erwtjes ongeveer 10 minuten koken.
Naast vezels zit er in de erwten ook vitamine C, kalium, ijzer, B-vitamines en foliumzuur. Als je doperwten wilt eten buiten het seizoen, kun je het beste kiezen voor bevroren doperwten. Hierin blijven de meeste voedingsstoffen namelijk bewaard.
Reken ongeveer 100 gram per persoon. Breng een kookpot met gezouten water aan de kook. Voeg ook een klontje suiker toe zodat de erwtjes hun mooie, groene kleur zullen behouden.
Reken 500 gram verse doperwten per persoon om ongeveer 175 gram over te houden op je bord. Dat is al een prima bijdrage aan je dagelijkse portie groenten van 250 gram! Gebruik je diepvries doperwten, dan kun je prima 250 gram per persoon rekenen. Wel zo makkelijk, dan heb je meteen al je groente voor die dag binnen.
Een portie bestaat bijvoorbeeld uit 3 volle eetlepels gekookte groenten, zoals wortels, erwten of maïs, of 8 bloemkoolroosjes.
Diepvrieserwten zitten boordevol eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen die je ook in verse erwten vindt. Erwten, die peulvruchten zijn, blijken de gezondheid van het hart en diabetes type 2 te verbeteren, honger beter te stillen dan vlees en de gezondheid van het milieu te verbeteren .
Zowel verse als ingevroren groenten verliezen kort na oogsten vocht, waardoor er ook een verlies van voedingsstoffen optreedt. Het gaat hier met name om vitaminen en antioxidanten. Qua voedingsstoffen is gebleken dat diepvriesgroenten gelijk zijn aan verse groenten.
Doperwten en tuinerwten zijn allebei kleine, groene ronde erwtjes, maar zijn toch verschillen ze iets van elkaar. Tuinerwten zijn een klein beetje groter dan doperwten en hebben een iets minder zoete smaak. Ze worden later in het seizoen geoogst dan doperwten.
Doperwten: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, majoraan, peterselie. Komkommer: basilicum, bieslook, dille, dragon, paprikapoeder.
Als u diepvrieserwten gebruikt, laat ze dan ontdooien op kamertemperatuur . Verhit een wok of grote koekenpan tot deze heet is en voeg dan de olie toe. Voeg de erwten toe en roerbak 30 seconden, voeg dan de verse koriander, lente-uitjes, knoflook, suiker, zout en peper toe en blijf 3 minuten roerbakken of tot de erwten gaar zijn.
Breng op smaak met peper, zout en eventueel citroensap. De puree mag nog een beetje grof zijn. Superlekker op een getoaste crostini of bij gebakken coquilles.
Op de verpakking staat hoelang je de peulvruchten moet weken en koken. Verhitten is belangrijk omdat in rauwe peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine voorkomt. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.
Borstel de champignons af en snijd ze in plakjes. Zet de geweekte erwten op met wat zout en laat ze ongeveer 45 minuten zachtjes koken op laag vuur. Let erop dat ze niet droogkoken, anders worden de erwten taai.
Een andere makkelijke manier om porties te bepalen is om je hand als leidraad te gebruiken: Een gebalde vuist is ongeveer 1 kopje — en dat is de hoeveelheid die experts aanbevelen voor een portie pasta, rijst, ontbijtgranen, groenten en fruit. Een vleesportie moet ongeveer zo groot zijn als je handpalm .
Voor erwtensoep kun je rekenen op ongeveer 100 gram gedroogde erwten per persoon. Reken per 500g erwten ongeveer 1 liter water.
1 soepkom (250 gram) erwtensoep bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Het uitgangspunt voor de volledige maaltijd is gemiddeld 500 gram per persoon. Houd voor een koud of warm voorgerecht een hoeveelheid van 100 tot 125 gram per persoon aan. Reken voor het hoofdgerecht ongeveer 75 gram vlees, vis of vega product, 150 tot 200 gram groente en 150 gram aardappelen, rijst of pasta.
Portiecontrole betekent dat u een gezonde hoeveelheid van een bepaald voedsel kiest . Portiecontrole helpt u de voordelen van de voedingsstoffen in het voedsel te krijgen zonder te veel te eten. Portiecontrole is belangrijk omdat het u helpt: Voedsel gemakkelijker te verteren. Een gezond gewicht te bereiken of te behouden.
De grootte van een portie kan verschillen van persoon tot persoon. De ene verstaat onder een portie groenten bijvoorbeeld twee schijfjes tomaat en een blaadje sla, terwijl een ander een rijkelijk gevuld bord voor ogen heeft. Een stukje vlees is voor de een minstens 200 g en voor de ander misschien slechts 50 g.