Wil je de cacao gebruiken in een ceremoniële setting, houd dan 30-40 gram aan per persoon. Als dagelijkse dosis adviseren wij 15-20 gram cacao te nemen. Luister bij het bepalen van de dosis naar (en leer van) je eigen lichaam.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder.
De consumptie van rauwe cacaopoeder moet worden gematigd om nadelige effecten te voorkomen die verband houden met de overconsumptie van bepaalde verbindingen die aanwezig zijn in cacao. Het wordt aanbevolen om 1 tot 2 eetlepels per dag te consumeren , wat ongeveer 5 tot 10 gram rauwe cacaopoeder is.
In het algemeen adviseren wij 35 tot 45 gram per persoon, afhankelijk van je persoonlijke gevoeligheid en ervaring. Bijvoorbeeld per portie: meng 40gr cacao met een snufje cayenne in 150ml water van 70°C.
1 eetlepel (7 gram) cacaopoeder bevat:
Wil je een andere hoeveelheid of eenheid kiezen?
Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen. Het is dan ook niet voor niks dat cacao raw wordt gerekend tot de Superfoods.
Over het algemeen geldt als vuistregel dat als je meer gefocust bent op voedingsstoffen en antioxidanten, je voor cacao kiest; maar als je minder calorieën en wat antioxidanten wilt, kies dan voor cacaopoeder of pure chocolade . Wat je ook koopt, let op de hoeveelheid vet en suiker die is toegevoegd.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid beveelt aan om 2,5 gram cacaopoeder met een hoog flavanolengehalte of 10 gram pure chocolade met een hoog flavanolengehalte, die ten minste 200 mg flavanolen bevat, per dag te consumeren om voordelen voor de gezondheid van het hart te behalen ( 42 ).
Tien jaar geleden werd een cappuccino vaak nog met cacao geserveerd. Tegenwoordig heeft deze plaatsgemaakt voor een stevige en glanzende laag melkschuim met de mooiste figuurtjes in het schuim (ook wel latte art genoemd).
Hoe vaak kan ik cacao drinken? Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Bij inname via de mond: Het eten van cacao is waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen. Maar houd er rekening mee dat cacao cafeïne en verwante chemicaliën bevat, evenals zware metalen zoals lood. Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag.
Voor een cake vervang ik meestal 20 gram bloem door 20 gram cacaopoeder, dat zijn ongeveer 2 eetlepels.
Cacao heeft in feite een van de hoogste concentraties antioxidanten in alle voedingsmiddelen ter wereld. Bevordert de gezondheid van het hart : De theobromine in cacao helpt de bloeddruk te verlagen, beroertes te voorkomen en de algehele gezondheid van het hart te bevorderen.
Cacao is een geweldig slaapmiddel : Cacao bevordert de productie van serotonine. Het gelukshormoon regelt op zijn beurt de vorming van het slaaphormoon melatonine. Een cacao in de avond kan je echt helpen in slaap te vallen. Geluksbrenger : Chocolade bevat ook de stof fenylethylamine.
Meng het met je favoriete fruit, melk of yoghurt voor een smakelijk en gezond drankje. Een lepel cacaopoeder verandert een simpele pindakaas smoothie in een chocolade genot. Warme chocolademelk is een andere klassieke keuze die heerlijk is tot de laatste slok.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Rijk aan voedingsstoffen
Koffie bevat weinig voedingsstoffen, terwijl cacao een echte superfood is. Pure cacao is rijk aan magnesium, ijzer, koper en zink, en het bevat antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Het bevat namelijk meer voedingsstoffen, zoals kalium en ijzer. Ook is het gezonder dan chocolade, omdat er geen cacaoboter en suiker aan is toegevoegd.
Het consumeren van één eetlepel natuurlijke cacaopoeder per dag kan de spierkracht, massa en fysieke prestaties bij ouderen aanzienlijk verbeteren . Dit voordeel wordt toegeschreven aan de flavonoïden in cacao, die in alkalische (Dutched) cacao zijn verminderd.
Melk heeft geen invloed op de biologische beschikbaarheid van cacaopoederflavonoïde bij gezonde mensen.
De bloeddrukverlagende eigenschappen van cacao worden in verband gebracht met de vorming van endotheelstikstofoxide (NO), dat vaatverwijding bevordert en daardoor de bloeddruk verlaagt .
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Het belangrijkste verschil tussen de twee ligt in de manier waarop de cacaoboon na de oogst wordt verwerkt en hoe de gezondheidsvoordelen worden gewijzigd als gevolg van deze verwerking. Simpel gezegd verwijst cacao naar de minimaal verwerkte vorm van de cacaoboon, terwijl cacao verwijst naar de sterk verwerkte vorm van de boon .