Een gezond voedingspatroon bestaat uit het eten van voldoende groente, fruit, peulvruchten, noten, vis en volkoren producten met zoveel mogelijk onverzadigde vetten. Maar dat is niet het enige; zout, suiker en vlees zouden we juist minder moeten eten. In een notendop bestaat een gezond eetpatroon uit 6 ingrediënten.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, 2 stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Bij een gezond voedingspatroon eet je veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten.Je eet wat minder vlees en niet te veel zuivel. Je drinkt vooral veel water en snoep, snacks of frisdrank laat je over het algemeen staan. Zo eet je niet alleen goed voor jezelf, ook voor het milieu.
Een normaal eetpatroon bestaat uit regelmatig en voldoende eten. Elke dag drie hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en diner inclusief twee of drie gezonde tussendoortjes zoals yoghurt, een mueslireep en fruit. Op www.voedingscentrum.nl lees je meer over gezonde voeding en hoeveelheden.
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten.Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Algemeen wordt aangenomen dat een uitgebalanceerd bord voor een kwart uit eiwitten bestaat, voor een kwart uit koolhydraten en voor de helft uit groenten .
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Wat kan ik eten als gezond ontbijt? Bruin of volkorenbrood met halvarine of margarine uit een kuipje en gezond beleg, zoals 30+ kaas of 100% pindakaas. Magere of halfvolle melk of yoghurt met volkoren ontbijtgranen zoals havermout en muesli (havervlokken). Je kunt ook een muesli kiezen met gedroogd fruit of noten.
Als je dit doel wilt bereiken door middel van een calorietekort (waarbij je minder calorieën eet dan je verbrandt), kun je dit als volgt berekenen: Om 1 kilo per week af te vallen, moet je dagelijks 1.100 calorieën minder eten dan je verbrandt (7.700 calorieën per week gedeeld door 7 dagen).
Ga niet minder eten dan de aanbevolen energiebeperking van 1500 kcal voor vrouwen of 1800 kcal voor mannen. Daarnaast is het belangrijk om een realistisch streefgewicht te kiezen.
Een uitgebalanceerde maaltijd bestaat uit vier componenten: een bron van magere eiwitten, vezelrijke koolhydraten (denk aan granen, zetmeel en fruit), niet-zetmeelrijke groenten en verzadigend vet. Een goede vuistregel is om de helft van je bord bij de meeste maaltijden te vullen met fruit en groenten .
Vul de helft van je bord met niet-zetmeelrijke groenten zoals sla, broccoli, bloemkool of pompoen. Vul een kwart van je bord met koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals volkoren granen, zetmeelrijke groenten, fruit of zuivelproducten. Kies een drankje zonder calorieën of koolhydraten zoals water of ongezoete thee of koffie (warm of ijskoud).
Een gezond eetschema betekent meerdere eetmomenten per dag
Naast de drie maaltijden op een dag (ontbijt, lunch, diner) is het goed om tussen die maaltijden ook kleine snack momentjes in te plannen.
Hoe begin je aan een gezonde levensstijl? Gezond eten, voldoende bewegen en goed slapen vormen de basis voor een goede gezondheid. Begin met kleine stapjes. Gezonde voeding, in combinatie met voldoende beweging, zijn de twee belangrijkste pijlers voor een gezonde levensstijl - waar je zelf invloed op kunt uitoefenen.
Hierbij valt te denken aan de gelegenheid van de maaltijd, wie er gaat eten, of het eten buitenshuis of thuis wordt gegeten, dieetwensen, religieuze, culturele of ethische overtuigingen, de kosten en beschikbaarheid van ingrediënten, actueel advies over gezonde voeding en/of persoonlijke voorkeuren.
Minder calorieën en meer voedingsstoffen
Een portie gekookte aardappelen (200 g) brengt ongeveer 140 kcal aan. Dat is te vergelijken met twee sneetjes volkorenbrood (60 g) of een potje magere plattekaas met fruit (150 g).
Wit brood
Het staat hoog op de glycemische index, wat betekent dat het kan leiden tot een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel (8, 9). Uit een onderzoek uit 2014 onder 9.267 mensen bleek dat het eten van twee sneetjes (120 gram) witbrood per dag verband hield met een 40% groter risico op overgewicht of obesitas (10).
Gevarieerd dieet voor ouderen: schijf van vijf
Gevarieerd eten, niet te veel snoepen en voldoende water drinken zijn de basis van een gezond dieet voor ouderen. Daarnaast geldt, net als voor jongeren, houd bij het samenstellen van je dieet zoveel mogelijk de schijf van vijf aan.