Bij de ontdooistand wordt de magnetronfunctie van de oven gebruikt om het bevroren voedsel geleidelijk te ontdooien. De oven regelt het vermogen en de tijd automatisch, afhankelijk van het gewicht en de dikte van het voedsel.
Ontdooien. Bij ontdooien wordt de ventilator in werking gezet, maar wordt er niet verwarmd. Deze functie dient voor het ontdooien van diepgevroren etenswaren zoals vlees, vis en brood.
Om te beginnen gebruikt u de linker draaiknop om de juiste functie te selecteren . Op de meeste modellen is de ontdooimodus duidelijk gemarkeerd met een sneeuwvlokpictogram. Zodra u de juiste modus hebt geselecteerd, plaatst u uw eten op de middelste plank van uw oven, zonder deksel. Vraagt u zich af op welke temperatuur u moet ontdooien?
Bevroren etenswaren uit de vriezer ontdooi je snel en gemakkelijk met de ontdooistand. Met deze standen worden de gerechten ontdooid tot kamertemperatuur. Bij een combimagnetron gebeurt het ontdooien met de magnetronstand en bij een oven gaat het ontdooien door middel van de ventilatiestand op lage temperatuur.
De ontdooistand werkt op een lage vermogensstand, meestal tussen 30% en 50% van het maximale vermogen van de magnetron. Deze lage vermogensstand zorgt ervoor dat het bevroren voedsel geleidelijk ontdooit zonder het te koken of hete plekken te veroorzaken.
Ontdooien in de oven
Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven. Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien.
Ontdooifunctie. De ontdooifunctie is te herkennen aan het smeltende ijs symbool. Deze functie is heel handig en zit bijna altijd wel op de magnetron.
Er wordt geen warmte gebruikt in de oven, maar de ventilator circuleert lucht op kamertemperatuur ( 30°C ) rond het voedsel, wat zorgt voor een gelijkmatiger en sneller ontdooiresultaat.
Veilig ontdooien. Neem altijd ruim de tijd voor ontdooien. Het is zaak om tijdens het ontdooien je eten zo kort mogelijk tussen ± 4 en 60°C te houden. Dat is voor bacteriegroei namelijk de ideale temperatuur, dus dat wil je zoveel mogelijk voorkomen.
" Bovenwarmte gebruik je om iets te gratineren, zoals ovenschotels, onderwarmte voor een taart of een quiche; dan krijg je een goed doorbakken, krokant deeg. Kies wel altijd de combiknop met hetelucht. Voor pizza heb je aan alle kanten veel hitte nodig, dus boven- én onderwarmte.
Wanneer u voedsel in de koelkast wilt ontdooien, zorg er dan voor dat de temperatuur lager is dan 5°C en dat de te ontdooien producten op de onderste planken worden geplaatst. Zo voorkomt u dat druppels of spatten andere producten besmetten.
Met een automatische ontdooifunctie hoef je de koelkast niet handmatig te ontdooien, wat tijd bespaart en het gebruiksgemak vergroot. De functie voorkomt dat er ijsvorming ontstaat in het vriesgedeelte van de koelkast. Dit zorgt voor een betere luchtcirculatie en voorkomt beschadigingen aan de koelkast.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Ontdooien op de ontdooistand
Je vult het gewicht in en de magnetron kiest het juiste wattage en de benodigde tijd. In de defrost-stand circuleert er lucht met een lage temperatuur door de magnetron. Binnen een paar minuten kun je beginnen aan (het voorbereiden van) de volgende maaltijd.
Kleur kleine stukken kip eerst aan in vetstof in een braadpan en laat ze daarna verder braden in een hete oven van 180°C (verwarm de oven eerst voor op 220°C). De omringende hitte zorgt ervoor dat het vlees in enkele minuten klaar is.
Bak je een cake in een heteluchtoven? Houd dan een baktemperatuur van 150 graden aan. Een elektrische oven zet je op 160 graden.
Bij het ontdooien van bevroren voedsel is het het beste om vooruit te plannen en het te ontdooien in de koelkast, waar het op een veilige, constante temperatuur blijft — 40 °F of lager. Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Heb je haast? Het is veilig om voedsel te koken vanuit de bevroren toestand.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude. Geef ze dus geen kans door je vis of vlees of je bereide gerecht in de koelkast te ontdooien.
De ontdooiplaat maakt gebruik van de techniek van hitteoverdracht.Deze hitte vermindert de dooitijd van voedsel zonder gebruik te maken van elektriciteit. Het ontdooien gebeurt op een natuurlijke en gelijkmatige manier voor het perfecte resultaat. Deze methode is daarom milieubewuster dan de oven of de magnetron.
Conventioneel koken, of boven- en onderwarmte, activeert zowel de boven- als onderwarmte-elementen zonder de ventilator. Het is geschikt voor traditioneel bakken en braden en wordt vaak gebruikt voor recepten die bruining aan de boven- of onderkant vereisen .
Er zijn drie veilige manieren om voedsel te ontdooien: in de koelkast, in koud water en in de magnetron . Voedsel dat is ontdooid met de koudwatermethode of in de magnetron, moet direct na het ontdooien worden gekookt.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt. 18°C is een prima compromis tussen gezondheid en milieuvriendelijkheid.
Ontdooien. Met de ontdooifunctie ontdooi je producten zonder deze te verwarmen. Ontdooi snel een boterham voor het ontbijt of gehakt voor in de pastasaus. Bij het gebruik van de ontdooistand op een magnetron selecteer je het gewicht.
Tekens voor de elektrische oven herken je aan een symbool zonder ventilator. Bovenwarmte herken je aan het ovensymbool met een streepje aan de bovenkant, deze stand gebruik je wanneer je alleen het bovenste deel van een gerecht wilt verwarmen.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.