Afhankelijk van de soort roodbacteriekaas kan die een harde of zachte korst hebben. De korst van deze kazen kun je in principe gewoon eten, zeker van de zachtere kazen. Het kan wel zijn dat de korst te hard is om te eten, of een te sterke smaak heeft. Probeer vooral een stukje, want kwaad kan het niet.
Van wittekorstkazen, zoals brie en camembert, is de hele kaas eetbaar. Dus ook de korst. Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar.
Het antwoord is simpel: ja, je kunt het korstje van de rookkaas gewoon eten!
Gerookte kaaskorsten zijn prima eetbaar , maar de met rook beladen korst heeft natuurlijk een veel sterkere smaak. Wees je er echter van bewust dat de meeste zogenaamde gerookte kazen (vooral uit supermarkten) niet daadwerkelijk gerookt zijn. Ze worden gewassen met een kunstmatige rooksmaakpekel.
Sommige schimmels maken gifstoffen aan. Een soort schimmelpoep en als je dat eet, dan kun je behoorlijk ziek worden. Om ervoor te zorgen dat de kaas niet vol met schimmel komt te zitten en om ervoor te zorgen dat ie niet uitdroogt, komt er een laagje coating overheen.Dat is een soort van plastic laagje.
De korst kan zacht en soepel zijn of hard en gestructureerd. Oude kazen hebben doorgaans een korst, maar verse kazen (zoals mozzarella, feta, geitenkaas, blok cheddar en burrata) niet, omdat ze het rijpingsproces niet hebben ondergaan. Oude kazen zoals brie, Gruyère en Parmigiano-Reggiano hebben allemaal eetbare korsten .
In die coating zit natamycine, wat een schimmelwerend middel is. Ondanks dat het om een lage en veilige concentratie gaat, is het geen goed idee om de coating op te eten.
Samenvattend is de vuistregel dat als een kaaskorst opzettelijk wordt gekweekt als onderdeel van het rijpingsproces, deze waarschijnlijk eetbaar is. Als de korst wordt toegevoegd om de kaas te beschermen tijdens het rijpingsproces, is deze niet eetbaar. En als de korst beschimmeld, gerookt of verkleurd is, moet deze worden verwijderd voordat u deze eet .
De korst is een beschermende laag die zich aan de buitenkant van het kaaswiel ontwikkelt naarmate het ouder wordt. Hoewel het eetbaar is, kan het te hard en taai worden om te kauwen (denk aan de korst op een brood). Toch zitten Parmigiano Reggiano-korsten boordevol smaak en kunnen ze worden gebruikt om sauzen, soepen, stoofschotels en meer te verrijken.
Kazen zoals Parmezaan en Stilton zijn een harde kaassoort waarvan de korst gevormd wordt op een natuurlijke manier. Door het lange rijpingsproces kan de korst een uitgesproken smaak hebben: ze is eetbaar, maar zelden lekker. Bij kazen zoals Chaumes, Wijnendale of de bekende Herve eet je beter niet te veel van de korst.
Ook past rookkaas goed bij warme bereidingen. Gerookte kaas is bijvoorbeeld bijzonder lekker in tosti's. Een beetje gerookte kaas in de kaasfondue of in een kaassaus met macaroni of bloemkool geeft een subtiele diepte in de smaak ervaring. Natuurlijk kun je de kaas ook gerust “simpel” op witbrood of een cracker eten.
Lokale melk uit het Land van Chimay
Dat garandeert de productie van kwaliteitskazen, op basis van eeuwenoude recepten die sinds de oprichting van de kaasmakerij onveranderd zijn gebleven.” De kazen die bij Colruyt verkocht worden, rijpen zo'n 12 tot 28 dagen. De korst van alle Chimay-kazen is trouwens eetbaar.
De korst heeft wel een sterkere smaak. En veel kinderen moeten daar aan wennen. Toch is het zeker aan te bevelen om de korstjes te geven aan je kind. Korstjes stimuleren het kauwen en bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten!”
Le Marcaire is een romige kaas met een eetbare korst afkomstig uit de Vogezen. Deze kaas is heel toegankelijk voor op de borrelplank.
Gorgonzola heeft een dunne korst die ontstaat door de wielen tijdens het rijpingsproces met zout water te wassen en is volledig eetbaar .
Voordat je het weggooit, kun je het gebruiken om een ander recept te verbeteren . De textuur van een kaaskorst is te hard om op zichzelf te eten, maar het is een geweldige smaakmaker in soepen en pastasauzen. Het upcyclen van korsten is een geweldige manier om iets nieuws te maken met overtollig voedselafval, wat leidt tot een duurzamere manier om met kaas te koken.
Een kaaskorst kan gemaakt zijn van een schimmel, paraffine of een kunststof polymeer. Er zijn in verschillende landen manieren gevonden om een kaaskorst te maken. In Nederland wordt kaas vaak geperst met een wrongel.
Parmezaanse korsten zijn de geharde buitenste randen van het wiel , die (in het geval van echte Parmigiano Reggiano) te herkennen zijn aan de gestempelde letters. De korst van Parmezaanse kaas is een natuurlijk onderdeel van het kaasmaakproces. Het bevat geen was of andere afdichtmiddelen.
Dat glimmende oranje jasje om veel Nederlandse kazen bestaat immers uit plastic. De korst van de kaas – die direct onder deze coating zit – kun je wel zonder problemen eten.
In het geval van de hierboven genoemde vreemde materialen is het antwoord waarschijnlijk nee. De dikke, rode was van een Goudse kaas zal je niet doden als je het eet , maar het is nauwelijks aantrekkelijk als iets dat de smaak of textuur van de kaas verrijkt. (Je hebt waarschijnlijk vaker was van voedingskwaliteit ingenomen dan je denkt.
Calciumlactaat komt veel voor in oude kaas. Het is in principe een natuurlijke calciumopbouw die in de loop van de tijd ontstaat tijdens het verouderingsproces, en soms wordt het zichtbaar op het oppervlak van de kaas. Maak je geen zorgen - het is volledig natuurlijk en veilig om te eten !
Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
De makkelijkste en veiligste manier om een kaas in wax te openen is met een kaasschaaf . Een kaasschaaf is een klein, scherp metalen apparaat dat speciaal is ontworpen om kaas te snijden. U kunt de kaasschaaf gebruiken om eenvoudig door de wax te snijden en de kaas te openen.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).