Gekoelde moedermelk verwarm je met een flessenwarmer of door het flesje of bakje waarin de melk zit, in een pan met warm water te plaatsen (au bain marie). Als het water niet meer warm genoeg is, kan het water weer worden opgewarmd. Je kunt het ook verwarmen door het onder stromend water te houden.
Giet heel warm (niet kokend) water in een mok of kom. Plaats een afgesloten zak of fles moedermelk in de kom met warm water. De melk moet in een afgesloten container worden bewaard om op te warmen. Laat de melk 1-2 minuten in het warme water staan totdat de moedermelk de gewenste temperatuur heeft bereikt.
Moedermelk opnieuw opwarmen kan leiden tot een vermenigvuldiging van bacteriën in de melk. Voed de baby onmiddellijk na het opwarmen van de melk, want opgewarmde moedermelk is niet lang houdbaar. Als je de melk tot kamer- of lichaamstemperatuur hebt opgewarmd, kun je deze in een babyfles doen.
Plastic moet eerst worden omgespoeld met koud water. Vers afgekolfde melk moet eerst in de koelkast afkoelen voordat u het bij eerder gekoelde moedermelk giet. Gekoelde moedermelk blijft tot 5 dagen goed in een koelkast (4-6ºC).
Koude melk kan ook
In principe maakt dit niet uit, maar er is een kans dat je baby de fles niet accepteert. Zorg ervoor dat de voeding niet ijskoud is en bewaar een fles nooit langer dan 2 uur buiten de koelkast.
Als uw baby de voorkeur geeft aan warme voeding, zet dan een gevulde fles in een kom met warm water of spoel onder warm water . Test de temperatuur door een paar druppels op de achterkant van uw hand of pols te doen. De voeding moet lauw aanvoelen, niet heet. Verwarm flessen niet in de magnetron.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Om die reden is verwarmen in de magnetron ook af te raden, want daarbij wordt de melk vaak niet gelijkmatig verwarmd. Zo ontstaan er zogenaamde hotspots in de melk, die te heet zijn geworden. Eenmaal opgewarmde borstvoeding die niet wordt opgedronken, moet je weggooien en niet opnieuw opwarmen op een later moment.
Moedermelk kan maximaal 6 uur op kamertemperatuur bewaard worden. Het kan in de koelkast (bij een temperatuur van 4 graden Celsius) bewaard worden gedurende 4 tot 8 dagen. Het kan ook in de vriezer bewaard worden gedurende maximaal 6 maanden. Melk moet zo snel mogelijk na het kolven in de koelkast of vriezer worden gezet.
Begin met het masseren van je borst gedurende een paar minuten – dit helpt bij de toeschietreflex. Het kan helpen om naar een foto van je baby te kijken. Plaats het borstschild of de trechter over je tepel en begin langzaam te kolven. Het kan een paar minuten duren voordat je melk begint te stromen.
De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter voeding per kilo van het gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig. Dat zijn dus bijvoorbeeld 10 flesjes van 75 ml, of 9 flesjes van 80-85 ml.
Was de onderdelen één keer per dag in de vaatwasser of in heet sop. Je hoeft de onderdelen niet uit te koken, behalve als je kolft voor een zieke of te vroeg geboren baby. Doe alle onderdelen dan één keer per dag in een ruime pan water kokend water. Laat het ongeveer 5 minuten doorkoken.
Zet melkproducten na gebruik meteen terug in de koelkast. Een uur buiten de koelkast bekort de houdbaarheid met een dag. Een geopende fles of karton kunt u ongeveer 4 dagen bewaren.
Als je korter kolft en de borst niet goed soepel maakt, krijgt je lichaam het signaal: er blijft melk over, ik kan volgende keer wel minder maken. De meeste moeders kolven 10-15 minuten per borst, totaal 20-30 minuten dus. Gebruik je een dubbelzijdige kolf, dan ben je 10-15 minuten bezig.
Het is normaal dat je de eerste keren weinig tot geen melk kolft, ook als de melkproductie al goed op gang is. Hygiëne is belangrijk bij het geven van borstvoeding, het kolven en het bewaren van moedermelk. Was voor het kolven je handen met zeep of gebruik handalcohol.
Vers afgekolfde moedermelk is buiten de koelkast (op kamertemperatuur) maximaal acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast. Let op: zet de melk niet in de koelkastdeur, maar zoveel mogelijk achterin.
De flesvoeding kunt u koud geven, maar meestal vinden kindjes dit niet zo lekker. Voor de bereiding kunt u beter gebruikmaken van lauw water.
Plaats items in de mand, zet de mand in de warmer en gebruik de handgreep om de mand te verwijderen wanneer het verwarmen of steriliseren is voltooid . Haal het deksel eraf om flessen te verwarmen en plaats het terug om kleine onderdelen te steriliseren! Een snap-on functie maakt het gemakkelijk om het aan en uit te doen.
De slowcooker kan de melk lang warm houden en het enige wat je hoeft te doen is de fles in de slowcooker te zetten als het tijd is om te voeden . En als laatste verwarm je water in een kom in de magnetron en zet je de fles erin.
Gebruik opwarm water dat niet warmer is dan 35°C of een flessenwarmer die niet warmer kan worden dan 35°C! Als het water warmer wordt, wordt de moedermelk plaatselijk te heet. Flessenwarmers die 'lekker snel' (minder dan twee minuten) de moedermelk in de fles op 35°C brengen, zijn ongeschikt.
Moedermelk hoeft niet opgewarmd te worden. Het kan op kamertemperatuur of koud geserveerd worden .
Verwarm de voeding au bain-marie, in een flessenwarmer of in de magnetron. Maak de voeding niet warmer dan 30 tot 35°C. Om de temperatuur te controleren, druppel je wat melk op de binnenkant van je pols. Als je de fles in een magnetron verwarmt, kan de buitenkant van de fles koud aanvoelen terwijl de melk al heet is.
Als je de moedermelk net vers gekolfd hebt, kun je het flesje ook een aantal uur buiten de koelkast (op kamertemperatuur) bewaren. Je kunt deze dan als volgende voeding geven. Je hoeft de melk dan niet op te warmen. Wil je hem langer bewaren, zet de afgekolfde melk dan direct in de koelkast.