Sperziebonen kun je rauw, geblancheerd of al bereid invriezen. Luchtdicht verpakt zijn ze tot 12 maanden in de vriezer houdbaar. Ondanks dat je sperziebonen rauw kunt invriezen, is het aan te raden ze eerst te blancheren (kort voorkoken).
De kwaliteit van bevroren bonen is beter als ze geblancheerd zijn . Blancheren stopt de enzymwerking die het rijpingsproces voortzet en kan de bonen taai maken. Verpak bonen in trays door ze in een enkele laag op een tray te leggen om in te vriezen voordat u ze verpakt.
Sperziebonen hoef je na het blancheren nog maar kort te koken, na 3-5 minuten zijn ze klaar.
Nadat je de bonen hebt schoongemaakt, plaats je ze in een kom met koud water. Dit helpt om ze fris en knapperig te houden. Zorg ervoor dat de bonen volledig ondergedompeld zijn in het water en bewaar ze in de koelkast. Het water helpt om uitdroging te voorkomen en de versheid te behouden.
Groene bonen moeten ongewassen in de groentelade van uw koelkast worden bewaard. Als ze in een zak zaten, bewaar ze dan in de zak wanneer u ze opbergt. Als ze in een klein bessendoosje van de markt zaten, doe ze dan in een herbruikbare opberg- of plastic zak voordat u ze in de koelkast bewaart.
Ingevroren sperziebonen zijn 6 tot 12 maanden houdbaar, afhankelijk van de temperatuur van de vriezer.
Door te blancheren voor het invriezen kun je de houdbaarheid van voedsel in de vriezer verlengen, zelfs tot meer dan een half jaar (maar deze tijdshorizon hangt af van het specifieke soort voedsel). Blancheren helpt om het natuurlijke bederfproces te vertragen en de kwaliteit van het voedsel langer te behouden.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
Hoe snijbonen in te vriezen
Snijd de bonen op de gewenste lengte, meestal rond de 2 tot 3 cm, wat geschikt is voor de meeste gerechten. Plaats de bonen in kokend water en laat ze ongeveer 3 minuten koken.Dompel de bonen onmiddellijk in een kom met ijskoud water.Laat ze afkoelen voordat je ze droogt en invriest.
Het is makkelijk om bonen in te vriezen voor toekomstige heerlijke gerechten . Giet de bonen af en spoel ze af, doe ze in een diepvrieszak of een herbruikbare, vriezerbestendige container en vul ze met water tot de bonen volledig bedekt zijn. Sluit de zak of container vervolgens af, label deze met de datum en doe ze tot zes maanden in de vriezer.
Breng een pan met water aan de kook en doe de bevroren sperziebonen hier direct in.Je kookt de sperziebonen nu in 8-10 min.beetgaar.
Om uw bonen vers te laten smaken, snijdt u de uiteinden af en wast en droogt u ze. Zorg ervoor dat u het overtollige vocht volledig verwijdert, anders kan er ijs op ontstaan. Vul vervolgens gewoon een FoodSaver® Vacuum Seal Bag met de bonen, waarbij u genoeg ruimte overlaat voor een sterke seal .
Ontdooi de groente niet te snel om bacteriën of een daling in de kwaliteit te voorkomen. Haal daarom de groenten de avond van tevoren of vroeg in de ochtend uit de vriezer, en laat deze afgedekt in de koelkast ontdooien. Laat de groente nooit op kamertemperatuur ontdooien.
Omdat het een broertje is van de sperzieboon mag worden aangenomen dat de snijboon ongeveer dezelfde eigenschappen, vitamines en mineralen bevat. Uit onderzoek is gebleken dat de groene boon niet alleen antioxidanten als vitamine C en betacaroteen bevat, maar ook een hoge concentratie van het mineraal mangaan.
Gebruik een scherp mes en een snijplank om uw bladgroenten in kleine stukjes van 1 ⁄ 2 inch (1,3 cm) te snijden . Door uw groenten te snijden bootst u de effecten van blancheren na en stopt u de enzymreactie in de groente die smaak- en kleurverlies veroorzaakt. Bladgroenten omvatten boerenkool, sla, rucola en spinazie.
De peulvruchten zitten vol antioxidanten, waaronder vitamine C, flavonolen, quercetine en kaemferol. Deze antioxidanten bestrijden vrije radicalen in het lichaam, wat helpt celschade te verminderen en kan helpen uw risico op bepaalde gezondheidsproblemen te verlagen.
Sperziebonen zijn gevoelig voor koudebederf, bewaar ze daarom niet kouder dan 5°C. Sperziebonen kun je eventueel ook 3-5 dagen op de fruitschaal bewaren. Verse sperziebonen kun je ook invriezen.Wel even blancheren (kort verhitten) vlak voor invriezen.
Invriezen om langer te bewaren
Diepvriezen gaat gepaard met de vorming van ijskristallen. Dit betekent dat het water dat in het ingevroren voedingsmiddel aanwezig is niet meer beschikbaar is voor micro-organismen waardoor zij niet meer kunnen groeien.
Door te blancheren wordt het bederf uitgesteld en kun je sperziebonen tot vaak wel een jaar bewaren in de vriezer. Waarom je de bonen met blancheren langer kunt bewaren, heeft volgens Van der Vossen te maken met het stoppen van het bederfproces.
Blancheren stopt enzymacties die anders smaak-, kleur- en textuurverlies veroorzaken . Bovendien verwijdert blancheren wat oppervlaktevuil en micro-organismen, verheldert de kleur en helpt het vitamineverlies te vertragen.
Door het vocht krijgen ze bruine vlekken dat heel toepasselijk roestvorming wordt genoemd. Het ziet er onaantrekkerlijk uit, maar geen paniek! Het is niet schadelijk. Zodra de bonen het kokend water raken, trekt het bruin weg en worden je bonen weer heldergroen.
Kookpan: Onnodig te ontdooien. Breng een liter water (1/2 pak - 0,5L) aan de kook, voeg de diepgevroren groenten toe.Breng opnieuw aan de kook en tel 4-5 minuten vanaf het kookpunt.Afgieten.
Bewaar sperziebonen in een open plastic zak op een koele plaats of in de koelkast. Zo zijn ze een paar dagen houdbaar.