Een schone koelkast is beter voor de voedselveiligheid en het energieverbruik. Ook voorkom je zo dat er vieze geurtjes ontstaan. Maak je koelkast daarom minstens eenmaal per 3 maanden uitgebreid schoon. Wij vertellen hoe je dit het beste kunt doen.
Het is raadzaam om uw koelkast minimaal één keer per maand grondig schoon te maken om bacteriën, schimmels en onaangename geuren te voorkomen. Voor een grondige en hygiënische reiniging kunt u gebruikmaken van speciaal ontwikkelde producten, zoals de HG hygiënische koelkastreiniger en de HG desinfectie reiniger.
Koelkasten en diepvriezers:
De binnenkant van koelkasten en vriezers moet om de dag worden afgeveegd en ontsmet, en een keer per week grondig worden schoongemaakt . De hygiëne van de koelkast kan een grote impact hebben op de kwaliteit en veiligheid van uw eten – het is ontzettend belangrijk om de schoonmaak daar goed bij te houden.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast. Pak de spons er regelmatig weer uit, was 'm even en je kunt de droge spons weer in de koelkast leggen.
Maak het afvoergaatje vrij: Gebruik een zachte, flexibele borstel, zoals een wattenstaafje of een tandenborstel, om het afvoergaatje voorzichtig vrij te maken van eventuele ophopingen of verstoppingen. Het afvoergaatje vind je meestal boven de groentelades in de achterwand van de koelkast.
U kunt het afvoergat doorspoelen met een oplossing van 1 eetlepel baking soda en 2 kopjes heet kraanwater . Gebruik een vlees-/kalkoenbaster om de oplossing in het afvoergat te knijpen en de afvoerbuis door te spoelen. Wanneer het schoon is, hoort u water in de lekbak eronder stromen.
Nou, blijkbaar door keukensponsjes in je groente- en fruitlade te leggen. Deze handige keukentruc zou de levensduur van je vijf stuks fruit per dag moeten verlengen en is gebaseerd op het feit dat overtollig vocht in de koelkast ervoor kan zorgen dat je producten sneller gaan schimmelen .
Gebruik voor het schoonmaken van de koelkast een sopje van afwasmiddel of milde allesreiniger of een eetlepel soda op 5 liter water. Gebruik liever geen bijtende middelen zoals azijn. Dit kan soms de kunststof binnenkant aantasten. Voor de kleine hoekjes en randjes kun je bijvoorbeeld een oude tandenborstel gebruiken.
IJs in de koelkast, hoe ontstaat het? Ijs in de koelkast is vrij normaal. Wanneer de lucht wordt gekoeld in de koelkast kunnen de koelelementen ervoor zorgen dat het vocht in de koelkast bevriest, de condens die je ook wel ziet in de koelkast vriest aan.
Desalniettemin kan het langdurig open laten staan van de koelkast elektriciteit verspillen, en het is veiliger om de koelkast los te koppelen wanneer u de spoelen afstoft en de lekbak schoonmaakt. Als u de koelkast niet gemakkelijk kunt verplaatsen of niet bij de stekker kunt, zet u de stroomonderbreker die de koelkast bedient uit .
Schoonmaakschema's vormen een communicatielink tussen management en personeel en kunnen helpen om ervoor te zorgen dat de nodige tijd en aandacht wordt besteed aan schoonmaaktaken . Regelmatig schoonmaken vermindert de opbouw van vuil, vet en bacteriën en helpt om apparatuur in goede staat te houden.
In de zomer wassen veel mensen elke maand hun ramen, terwijl ze dit in de winter elke 2 of 3 maanden doen. Hoe vaak je je ramen zeemt, heeft dus vooral te maken met hoe vies ze zijn en hoe snel jij je stoort aan vlekken en vingerafdrukken. Het is wel aan te raden om minimaal elke 3-4 maanden je ramen schoon te maken.
Water onderin de koelkast kan verschillende oorzaken hebben. Het meest voorkomende probleem is dat het openingsgaatje van de afvoer verstopt zit. Het water blijft dan in de koelkast liggen, omdat het niet naar de opvangbak kan lopen. Schoonmaken hiervan kunt u gemakkelijk zelf doen!
Afvoergaatje koelkast reinigen
Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen. Als het goed is, kan het water dan weer goed weglopen.
De binnenkant van een koelkast schoonmaken
De beste reiniger is een combinatie van schurend zout en bruisend sodawater . Maak een zelfgemaakte allesreiniger door het volgende te combineren in een gallon heet water: 1 kopje heldere ammoniak, ½ kopje azijn en ¼ kopje baking soda. Giet in een spuitfles of gebruik het uit een kom met een spons.
Hoe vaak koelkast schoonmaken? Haal iedere week een doekje door de koelkast waar nodig. Haal plakkerige vlekken weg, gooi bedorven producten weg, maak de deurgreep, deur en rubbers van de koelkast schoon. Maak één keer in de drie maanden u koelkast grondig schoon.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Er kan zich een probleem voordoen: de temperatuur in het vriesvak is ideaal voor het maken van ijs. Als het water dat van de verdamper druipt dus weer bevriest voordat het door de ontdooiafvoer is gestroomd, kan het afvoergaatje bevriezen. Met andere woorden: ijsvorming blokkeert het afvoergaatje.
De waterleiding van de koelkast is een dunne, flexibele buis die is aangesloten op uw watervoorziening thuis, en die indien nodig water levert aan de koelkast. Als uw GE-koelkast water lekt op de vloer voor het apparaat, kan de leiding loszitten of beschadigd zijn .