Op de top van Mount Everest kookt water al bij 69° C Op de top van Mount Everest kookt water zelfs al bij 69 °C. Verlaagt men de druk, dan gaat het kookpunt van water dus omlaag.
Op grotere hoogten is de luchtdruk lager, omdat de kolom lucht die op de aarde drukt er minder hoog en dus minder zwaar is, en zo zal water op de Mount Everest met zijn hoogte van 8.848 meter en een luchtdruk van ongeveer 310 hPa al koken bij een temperatuur van 69 graden.
Het stollen van het ei is afhankelijk van de temperatuur en niet of het water kookt. Hierdoor duurt het koken van een ei langer dan normaal. Zo zegt men dat het koken van een ei op 3000 meter ongeveer 20 minuten duurt. De bereidingstijd op de pastaverpakking kun je op 3000 meter dus ook wel negeren.
Kookpunt en druk
Voor water is deze temperatuur bij 1 atmosfeer 100°C. De plaatselijke atmosferische druk is afhankelijk van het weer en de hoogte t.o.v. de zeespiegel. Op Mount Everest, bij een omgevingsluchtdruk van ongeveer 0,31 bar, is het kookpunt van water slechts 71 °C.
Zoals je net geleerd hebt, is de atmosferische druk lager in de bergen.Het punt waarop de dampdruk gelijk is aan de atmosferische druk, heb je dus eerder bereikt. Met andere woorden: je doet er minder lang over om water te koken.
Omdat water op grotere hoogte bij een lagere temperatuur kookt, zullen gerechten die door koken of sudderen worden bereid, bij een lagere temperatuur gaar worden en dus langer duren om te koken .
De hoogte kan de kooktijd beïnvloeden
Door veranderingen in de atmosferische druk kookt water op een lagere temperatuur op grotere hoogte dan op zeeniveau . Dit betekent dat het koken van eieren in een hooggelegen gebied een langere kooktijd kan vereisen (2).
Kan water warmer worden dan 212 graden? Ja, water kan warmer worden dan 212 graden , maar er zal een verandering in vorm optreden. Als water kookt bij deze temperatuur, verandert het van een vloeistof in een gas. Dat gas, of waterdamp, kan in temperatuur blijven stijgen.
In een snelkookpan kun je bijvoorbeeld wel een watertemperatuur van 120 graden celsius bereiken. Het ligt vooral aan de druk die je in je opstelling kunt opbouwen, hoe hoog de watertemperatuur kan worden. In BINAS kun je de tabel vinden waarin het verband tussen temperatuur enn druk word aangegeven.
“Wanneer water het kookpunt van honderd graden Celsius bereikt, wordt de druk van waterdamp in het water gelijk aan de luchtdruk.Hierdoor borrelen dampbellen op. Dit veroorzaakt het ruisende geluid. Als het water in zijn geheel de honderd graden bereikt, worden de bellen steeds groter, en kleiner in aantal.
Los van de rubberachtige textuur en de vreemde geur die eieren krijgen als je ze opnieuw opwarmt, is dat ook voor je gezondheid geen al te best idee. Er kunnen giftige verbindingen in het ei ontstaan die je (op z'n minst) heel wat maagproblemen kunnen opleveren.
Doe de eieren in koud water en breng de pan aan de kook. Verlaag de kooktemperatuur naar medium-laag en kook de eieren gedurende 15 minuten . Haal van het vuur en spoel de eieren onder koud water. Hoe hoger je in de bergen komt, voeg 1 minuut kooktijd toe voor elke 1000 voet.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
“Zout water kookt sneller. Al moet je wel behoorlijk wat zout toevoegen om het kookpunt noemenswaardig te veranderen.” “Om het kookpunt van een liter water met 0,5°C te verhogen, zou je 58 gram zout moeten toevoegen.
Veel van de vermeende hoogteproblemen die mensen ervaren zijn in feite gewoon vochttekort. Zweet je veel, zorg dan dat je extra drinkt. Maar drink ook veel als je niet zweet, want juist doordat de lucht zo droog is, verdampt je zweet meteen.
Je kunt geen vloeistof boven het kookpunt brengen zonder de atmosferische druk te verhogen, zo werken snelkookpannen om de temperatuur te verhogen. Melk kookt bij ongeveer 100°C, net als water.
Je zou misschien denken: water bevriest toch bij nul graden, maar dat is niet altijd het geval. Om te kunnen bevriezen, moeten watermoleculen ergens een beginnetje van een ijskristal maken. In superschoon water gaat dat heel moeilijk, en dat bevriest daarom pas rond de min 40 graden (het smelt altijd bij nul graden).
Daarna kan de temperatuur van de damp verhoogd worden tot boven de 100 oC. 'De stoom is heter dan het kokende water'. Dit is onjuist als het wordt opgevat als de temperatuur van de stoom is hoger dan de temperatuur van het kokende water. Immers, zowel de stoom als het water zijn 100 oC.
Onderkoeling / hypothermie bij drenkelingen
Lichaamstemperaturen onder de 27 °C zijn zonder medisch ingrijpen bijna altijd dodelijk. De tijd die het duurt voor een slachtoffer in kritieke toestand verkeert is afhankelijk van de watertemperatuur. We spreken van koud water wanneer de watertemperatuur onder de 20 °C is.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zouden gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water.Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten.
En water bevriest bij 32 graden Fahrenheit. Maar het kan eigenlijk nog kouder worden , helemaal tot aan wat wij het absolute nulpunt noemen.
De fase van water wanneer de temperatuur 150 graden C is, is de dampfase . Waterdamp, waterdamp of waterdamp verwijst naar de gasfase van water. Er bestaat één soort water in de hydrosfeer. Waterdamp kan worden geproduceerd door vloeibaar water te verdampen of te koken, of door ijs te sublimeren.
Dit betekent dat op de top van de Everest de kooktemperatuur van het water 70°C is. De reden dat je geen ei kunt koken is dat een ei op twee verschillende temperaturen kookt. Het eiwit kookt op 85°C en de dooier op 65°C. Dus op de Everest zal het hele ei nooit koken .
Alleen Cho Oyu gelegen nabij Mount Everest heeft procentueel gezien minder slachtoffers geeist. Uit cijfers blijkt dat ruim 50% van de klimmers die geen zuurstof gebruikte om de top te bereiken zijn overleden. En ruim 25% overleed nadat ze de top hadden bereikt.
Laat ze na het koken schrikken door ze met koud water af te spoelen. Anders gaat het kookproces nog enkele minuten door. Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen.